Csípőprotézis-beültetés izomátvágás nélkül

Amennyiben Ön most kezdi el feltérképezni a kezelési lehetőségeket csípőprotézis beültetés előtt, vagy a háziorvosa irányította ide,  jó helyen jár. Segítségünkkel teljes körű felvilágosítást kap az izomátvágás nélküli (izomeltolásos) csípőprotézis beültetésről.

Az első csípőprotézis beültetés Sir John Charnley nevéhez fűződik és a 1960-as években Angliában végezték. Azóta a világon a legtöbb nagyízületi protézis beültetés a csípőízületbe történik. A 1960-as évek óta nagy változáson ment keresztül ez a típusú műtét – a protézis formája, az anyaga és a beültetés módja is folyamatosan fejlődött. Manapság az egyik legjobb módszer az úgynevezett izomátvágás nélküli beültetés. Ez a műtéti típus a feltárásból adódóan megkíméli a csípő körüli izomzatot, melynek következtében csökken a posztoperatív fájdalom és gyorsul a beteg rehabilitációja.  

Michnay Marika gyógyulástörténete

A csípő anatómiája

A csípőízület egy nagy gömbcsukló. A gömb részt a combfej adja, mely a combcsont porccal fedett gömb alakú vége, a gömböt befogadó részt vápának, orvosi nevén acetabulumnak hívjuk, mely a medencecsontnak egyik porccal fedett ürege.

Az egészséges csípőízületben a porcos felszínek könnyedén csúsznak egymáson. A sima mozgáshoz a kenést az ízületi folyadék biztosítja, és egyben táplálja az ízületi porcot is.

A csípőízületet erős szalagos összeköttetés veszi körbe, mely az ízület stabilitását adja. A combfejet a combnyak felől végartériák látják el, ezek biztosítják a combfej keringést. Keringési zavaruk esetén a combfej elhal, ami korai ízületi kopáshoz vezet.  

.

A CSÍPŐÍZÜLETI FÁJDALOM LEGGYAKORIBB OKAI

A csípőízületi krónikus fájdalmának a leggyakoribb oka az ízületi porcfelszín kopása, az artrózis. Az ízületi kopásokat elsődleges artrózis, reumatoid atritisz, balesetek következtében kialakult másodlagos artrózis okozzák a leggyakrabban.

 • Kopásos ízületi gyulladás: Sokszor degeneratív ízületi kopásnak, oszteoartritisznek vagy degeneratív artritisznek is hívják. Ez a leggyakoribb oka a csípőízületi fájdalomnak. Általában 50 éves kor felett alakul ki. Az ízületi felszínek elkopnak, feltöredeznek. A porcos felszínek helyett a csont a csonton mozog, ami jelentős fájdalmat és mozgásbeszűkülést provokál. Kialakulásának sokszor nem tudjuk a magyarázatát.
 • Reumatoid artritisz, más néven sokízületi gyulladás. Ez egy autoimmun betegség, ahol a kialakult gyulladás következtében a szervezet a saját porcát károsítja. A gyulladás következtében az ízület megduzzad, fájdalmassá válik. A hosszan fennálló gyulladás miatt az ízületi porc fokozatosan tönkremegy és csontos deformitások alakulnak ki az ízület körül.
 • Poszttraumás ízületi kopás. Balesetet következtében kialakult combnyaktörés, medence (acetabulum) törést követően az ízületi porc károsodik. A károsodott porc az idő előrehaladtával gyulladást okoz. Ekkor az ízületi mozgás fokozatosan beszűkül, fájdalmassá válik.
 • Avaszkuláris fejnekrózis. Oszteonekrózisnak vagy fejelhalásnak is hívják. A combfejet ellátó végartériákban keringési zavar lép fel. A combfej elhal, összeroppan, ami hirtelen jelentkező nagyfokú fájdalmat okoz a csípőtájon. Legrosszabb esetben járásképtelenség is kialakulhat. .
 • Veleszületett csípődefomitás (csípőízületi diszplázia). Veleszületett csípőficam, fejletlen csípőízület következtében a combfej fedettsége jelentősen lecsökken. Ehhez hozzájárulhat a combnyak-combcsont ideális szögének kóros csökkenése vagy növekedése, ami ugyancsak fokozza az ízületi kopás kialakulását. Ezen elváltozások egy része gyermekkorban kezelhető, azonban előrevetíti a korán kialakuló csípőízületi kopást.

 

A műtét menete

A műtét során a combcsontról a beteg combfejet eltávolítjuk.

A medencecsontban a vápát porctalanítjuk és gömbmaró sorozattal felmarjuk. Ide egy fém félgömb alakú vápát ütünk be, melybe felkeményített műanyag betétet helyezünk vagy csontcementtel (csontragasztóval) műanyag vápát ragasztunk be.

A combcsont velőüregébe egy fém szárat ültetünk be. Ez lehet ragasztás nélküli megoldás, mely ék alakúan belefeszül a csontba,  illetve ragasztott protézis, ekkor csontcementtel fém szárat ragasztunk be.

A szár komponensre fém vagy kerámia gömbfejet helyezünk, mely a vápa műanyag részében mozog, így helyettesítve az eredeti ízületet.

.

A műtétre való alkalmasság

A vizsgálat során az Önt kezelő orvos kikérdezi és rögzíti a betegséggel kapcsolatos előzményeket. Megvizsgálja mindkét csípőízületének a mozgását. Megnézi az Ön által hozott RTG, CT vagy MR felvételeket. Szükség esetén kiegészítő képalkotó vizsgálatokat is elrendelhet. Felhívja a figyelmét a testsúly jelentőségére, ami a műtétet követően a protézis túlélését is jelentősen befolyásolja. Szükség esetén műtétet megelőző fizioterápiát, kerékpározást, úszást javasol. Ha úgy ítéli meg, hogy szükséges, akkor  fájdalomcsillapító kezelést, porc regenerációt elősegítő táplálékkiegészítő szedését javasolja. Amennyiben korábbi kezelésekben részesült, csípőízületi kopása előrehaladott állapotban van és a konzervatív kezeléstől további javulás nem várható, műtéti ellátást javasol.

Az orvos feladata az Ön teljeskörű tájékoztatása. A műtétről a döntést Önnek kell meghozni a kapott információk alapján. A műtéti döntést jelentősen befolyásolja a korábban alkalmazott, de hatástalan konzervatív kezelés, az állandó, krónikus fájdalom, az éjszaka jelentkező fájdalom, ami a pihenésében zavarja, valamint a jelentős mozgáskorlátozottság.

A BMM csípőprotézis-beültetést végző orvosai

Dr. Gáspár Szabolcs

Dr. Gáspár Szabolcs

Ortopéd-traumatológus

osztályvezető főorvos

Dr. Gáspár Szabolcs

Ortopéd-traumatológus, a BMM osztályvezető főorvosa

Döntően csípő- és térdízületi problémákkal foglalkozik, protézis műtétekkel, illetve mozgásszervi balesetet szenvedett betegeket lát el. Ezen kívül hivatásos katona és egyetemi oktató, tudás és tapasztalatcserére pedig rendszeresen jár hazai és nemzetközi konferenciákra. Az orvos szakma szeretete gyermekkorára nyúlik vissza.

Már óvodás koromban is baleseti sebész akartam lenni, ezt még a nagymamám mesélte. Egy időre letettem róla az orvosi tanulmányok közben, mert akkor úgy tűnt, ez a legnehezebb része, és inkább ortopéd sebész leszek. Végül úgy hozta a sors, hogy mind a kettő lettem, és nem bántam meg. Nagyon jól összeillik ez a két ága az orvos szakmának. Szeretek műteni, és ha valaki azt csinálhatja, amit szeret, annál nincs jobb.”

Számára az orvosi pályának fontos része az oktatás is.„Nagyon szeretek oktatni, a jövőt abban látom, hogy ha kiképezzük a következő generációt, akkor mindig lesz, aki gyógyítson. Meg kell mutatni az orvostanhallgatóknak, hogyan lehet jó, szakszerű és érdekes ellátást végezni.” Ezt a gyakorlatban pedig Dr. Gáspár Szabolcs a következő elvek alapján valósítja meg:

„A betegnek mindig igaza van, ki kell kérdezni, hogy elmondja, pontosan mi fáj, mik a panaszai. Ezzel nekünk segít a diagnózis felállításában.” Véleménye szerint az is nagyon fontos, hogy a páciensnek elmagyarázza, pontosan mi a betegsége, miért alakulhatott ki, hogyan fogják kezelni. „Sokszor tapasztalom, hogy a betegek kész kórképpel jönnek ide a rendelőbe, végeztek már rajtuk több eredményes vizsgálatot, mégsem értik mi a bajuk. Itt azonban van idő minderre. Az a páciens, aki érti, hogy mi a problémája, gyorsabban és könnyebben gyógyul.

A csípőprotézis műtét az egyik leggyakrabban elvégzett mozgásszervi operáció, amellyel javítani lehet a páciensek életminőségén. Az alkalmazott módszerek azonban ma már olyannyira eltérőek, hogy az egyén életkorától is függővé teszik, hogyan és milyen protézis beültetésével hajtják végre az orvosi beavatkozást. Dr Gáspár Szabolcs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd, traumatológus főorvosa elmondta, ma már 95 százalékos az aránya azoknak, akik egy ilyen műtét után teljes panaszmentességgel élhetik az életüket.

Dr. Holnapy Gergely PhD

Dr. Holnapy Gergely PhD

Ortopéd-traumatológus szakorvos

egyetemi adjunktus

Dr. Holnapy Gergely PhD

Maximális tudással és maximális udvariassággal igyekszem a betegekhez fordulni.

Bár felnőtt ortopédiával is foglalkozik, itt a rendelőben főleg gyermek páciensei vannak. Elmondása alapján, sok olyan gyermeket hoznak a vizsgálatra, ahol a szülők bizonytalanok valamilyen fejlődési változás megítélésében. Szeretnék, hogy ortopédiai szakmai szemszögből is megerősítsék, hogy ez normális vagy kóros növekedés, változás. Szerencsére, ezek a változások többször tartanak rendes irányukba, mint a rendellenesség felé.

Dr. Holnapy Gergely már az egyetem alatt a manuális szakmák irányába orientálódott, negyedéves hallgatóként pedig rektori pályázatot írt, ami egy, a gyerekortopédiában használatos kezelési módszerről szólt. Innen egyenes út vezetett a mai napig, mely tele volt itthoni, európai, valamint Európán kívüli konferenciákkal, szakmai ösztöndíjakkal. „A Semmelweis Egyetemre jártam, amikor kinyíltak azok a kapuk, amikkel könnyebben lehetett utazni, nem csak a turizmus kedvéért, hanem szakmai szempontokból is. Ha az ember valamilyen irányban szeretne jobban körülnézni, tájékozódni, szükséges más kezelési irányzatokat, más gyógymódokat megtapasztalni, hogy ki tudja alakítani a saját metódusát. Ezért voltak rendkívüli fontosságúak a külföldön és itthon szerzett tapasztalatok.”

A munkán kívül sportolásképpen nagyon szeret kerékpározni, télen pedig síelni. „A testmozgás része az életemnek, bár ebben a rohanó világban nem könnyű időt szakítani a kikapcsolódásra. A hétköznapi nagy sietségben azonban még inkább felértékelődik a beteggel való törődés.” – mondja Dr. Holnapy Gergely.

Dr. Bejek zoltán

Dr. Bejek zoltán

Ortopéd főorvos

Dr. Bejek Zoltán PhD.

Igazán összetartó, családban nevelkedtem fel, ahol a legfontosabb dolog, amit megtanultam, az a szeretet ereje és az egymás tisztelete volt. Míg édesanyámtól az önfeláldozó szeretet értékét tanultam, gépészmérnök édesapámnak köszönhetően megszerettem a mechanikát. Már kora gyermekkorom óta az érdekelt, hogy mi hogyan működik. Általános iskolás koromban döntöttem úgy, hogy orvos szeretnék lenni, ezért egész korán tudatosan készültem is rá.

Családom 3 évet egy egészen más világrészen, Kubában töltött. Itt megismerhettem azt, hogy az emberek mennyire különbözőek lehetnek, illetve, hogy van hely a világon, ahol a mindennapi életben maradás fontos eszköze az összetartás. Az itteni egyetemen kezdtem orvosi tanulmányaimat, melyet Budapesten fejeztem be.

A mechanika szeretete olyan szak felé irányított, ahol a mechanika/biomechanika fontos szerepet tölt be. Ez volt számomra az ortopédia. Már negyedéves koromtól tudományos munkát végeztem az Egyetem Ortopédiai Klinikáján, ahol aztán 1997 óta dolgozok.

A kezdetektől fogva olyan osztályokon dolgoztam, ahol a fő profil az endoprotetika volt, így fokozatosan megtanulhattam ennek fortélyait, illetve jelenleg intézetünk endoprotetikai részlegét vezetem. Mellette dolgoztam gerincsebészeti illetve lábsebészeti osztályon is.

Profiljaim a nagyízületi protetika, revíziós műtétek, illetve artroszkópos műtétek, szalagplasztika és lábműtétek.

Dr. Hargitai Gergely

Dr. Hargitai Gergely

Ortopéd-traumatológus szakorvos

Dr. Hargitai Gergely

Középiskolai tanulmányaimat Pécsett a Nagy Lajos Gimnáziumban végeztem, és már a gimnáziumi évek alatt eldöntöttem, hogy orvos leszek. 2004-ben szereztem általános orvosi diplomát a Pécsi Tudományegyetemen. Majd a 2008-ban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egészségügyi-mérnök szakán is sikeres államvizsgát tettem, melyet nagymértékben tudok kamatoztatni praktizáló orvosként is.

Mindig a manuális szakmák érdekeltek változatosságuk miatt, ezért általános sebészet, traumatológia, ortopédia szakirányba folytattam tanulmányaimat.

Az egykori Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetben eltöltött néhány évet követően, 2007-től a jelenlegi Honvédkórházban dolgozom.

2011-ben ortopédiából, illetve traumatológiából közös szakvizsgát szereztem kiváló eredménnyel. Azóta sikeresen teljesítettem egy afganisztáni katonai missziót is, mint egészségügyi csoportvezető-traumatológus.

Kiemelten fontosnak tartom az eredményes gyógyítást, és betegeim megelégedettségét akár lökéshullám kezelésről, akár operációról legyen szó.

Fő szakterületeim:

– kiemelt szakterületem a térdfájdalmak és térdsérülések gyógyítása,
– lábdeformitások gyógyítása,
– kopásos mozgásszervi betegségek,
– makacs fájdalommal járó krónikus gyulladásos ízületi megbetegedések, pl. sarkantyú, teniszkönyök, golfkönyök gyógyítása lökéshullám terápiával.

A csípő műtét teljes leírása a felkészüléssel és rehabilitációval

1. Lépés – Legyen egészséges a műtét előtt!

Az Ön egészsége nekünk a legfontosabb. Szeretnénk, ha a műtétje jól sikerülne. A következőkben felsorolunk néhány alapvető fontosságú dolgot, mely hozzájárul a sikeres műtéthez, a lehetséges szövődmények csökkentéséhez.

 • Vércukorszint – A műtétet tervező szakaszban szükséges részt vennie egy vércukor vizsgálaton. Amennyiben már diagnosztizált cukorbeteg, kérjük, mérje rendszeresen a vércukrát a műtétet megelőző hetekben. A jól beállított vércukor jelentősen csökkenti a sebfertőzés kialakulásának kockázatát. A műtét előtt mi is mérjük a vércukorszintjét, és ha ez a szint 6,7 mmol/l-nál magasabb, a műtétet valószínűleg halasztani kényszerülünk.
 • Dohányzás – Amennyiben Ön dohányzik, azt kérjük, hogy a műtétet megelőző hónapban ne gyújtson rá. A dohányzás rontja a mikrocirkulációt, ami sebgyógyulási zavarhoz vezethet, ezért saját érdekében fontos, hogy ilyenkor ne dohányozzon. A műtétet követően minimum 24 órán keresztül nem tud majd rágyújtani.
 • Túlsúly – A túlsúly rontja az Ön egészségét. Csípőprotézis műtétet csak 35-ös BMI (testtömeg index) alatt végzünk el. Ha az Ön testtömegindexe ennél magasabb, tudunk ajánlani segítséget a fogyáshoz.
 • Étkezés – Nagyon fontos, hogy helyesen táplálkozzon: egyen sok friss, színes zöldséget, gyümölcsöt, fogyasszon megfelelő mennyiségű fehérjét (húst, tojást, halat). Csökkentse a szükségtelen cukor- és szénhidrátbevitelt (pl. fehérlisztes ételek, tészták, cukros nassolnivalók, üdítők). A kiegyensúlyozott étrend hozzájárul a sebgyógyuláshoz és a regenerációhoz is. Kérjük, figyeljen a folyadék-fogyasztásra is igyon lehetőleg sok vizet.
 • A bőr – nagyon fontos, hogy műtét előtt a bőre ép legyen. A sebek, karcolások, elvakart részek növelik a sebfertőzés kialakulását. A műtéti területen lévő seb a műtét halasztásával jár.
 • Száj és fog higiénia – Fontos, hogy műtét előtt nézesse meg fogait fogorvossal. Egy rossz fog gócként szövődményekhez vezethet, ezért ennek műtét előtti ellátása elengedhetetlen.

TERVEZZE MŰTÉTJÉT: TEENDŐK ELŐTTE ÉS UTÁNA

Készüljön fel a műtétre. Szerencsés, ha van egy „Segítője”.

A „Segítő” lehet egy közeli barát, egy családtag. A „Segítő” lesz az a személy, aki elkíséri Önt a műtét előtti vizsgálatokra, majd a műtét napján beszállítja a kórházba. Rendszeresen látogatja Önt és a kibocsátás napján hazaviszi. Segít az otthoni teendőkben és kiváltja az Ön számára szükséges gyógyszereket.

Támogatja, biztatja Önt, támasza a gyógyulás heteiben.

A “Segítő” jelenléte nagyban segíti az Ön sikeres felkészülését a műtét előtt, és a műtét utáni rehabilitációját. Segítségével Ön is a gyógyult, fájdalommentes emberek táborát erősítheti.

2. Lépés – Kezdeti lépések – Az utolsó vizit a rendelőben.

Amennyiben Ön és orvosa közösen a műtét mellett döntött, kezdődhet a műtéti felkészülés.

A „Segítő” kiválasztása – lehetőség szerint kísérje el Önt az utolsó rendelői vizitre is.

A képalkotó vizsgálatok/RTG (röntgen) felvételek beszerzése – a műtét előtti tervezéshez szükségesek. A műtét előtt a kórházban is készül Önről RTG felvétel. Ez alapján tervezi meg az Önt operáló orvos a műtétet.

Labor vizsgálatok, góckutatások – ezt a műtétet végző kórházban végzik el az Ön számára a kivizsgálás részeként

Szakorvosi leletek – a műtét előtti kivizsgálás során az altatóorvos meghatározza, milyen  korábbi vagy jelenlegi szakorvosi vizsgálatok eredményei szükségesek.

3. Lépés – A műtét előtti kórházi vizsgálatok

A műtét előtt Önnek kivizsgálásra  kell megjelennie az Önt operáló kórházban. A vizsgálat általában egy teljes délelőttöt vesz igénybe. Ekkor kérjük  részarányosan a műtéti költségeket befizetni. A műtét előtti teendőkről részletes tájékoztatót kap Laboratóriumi vizsgálatok, bakteriológiai szűrés (orr-, torokváladék), altatóorvosi vizsgálat, fogászati vizsgálat is történik. Felírják az Ön számára a szükséges véralvadásgátló és fájdalomcsillapító gyógyszereket, amelyek alkalmazásáról részletes tájékoztatást kap.

4. lépés – A műtét napja

Ön a műtét napjának reggelén érkezik a kórházba. Aznap már ne egyen semmit! Inni az altatóorvos utasításának megfelelően lehet.

A megérkezést követően elfoglalja a kórtermi ágyát. A nővérek segítenek az elhelyezkedésben és kipakolásban. Kérjük, hogy a műtét előtt zuhanyozzon le!

A műtét előtt az Önt operáló orvos a kórteremben meglátogatja. Még egyszer elmagyarázza a műtét menetét, berajzolja a bőrén látható jellel az oldaliságot, megbeszéli Önnel a műtét utáni teendőket.

A nővérek vérnyomást mérnek, a cukorbetegeknek ellenőrzik a vércukorszintjüket.

A műtét előtt branült helyeznek egy alkari vénájába, melyen keresztül folyadékot és antibiotikumot kap.

A műtét alatt lehetősége van aludni.  Ezirányú kívánságát jelezze altatóorvosának!

Az operációt végző csapat elvégzi a csípőprotézis-műtétet.

A műtétet követően a kórterembe kerül vissza, ahol monitorozzák a vérnyomását, pulzusát, oxigén szaturációját.

Amennyiben jól van, műtét után folyadékot fogyaszthat, majd a nővérek utasításának megfelelően szilárd táplálékot is kaphat.

A műtétet végző orvos meglátogatja Önt a kórteremben és beszámol a műtét menetéről.

Napközben több alkalommal a nővérek ellenőrzik Önt. Segítenek az étkezésben. Amennyiben nagyon jól van, segítséggel felkelhet, segédeszközzel pár lépést tehet.

5. lépés – Bentfekvés, hazamenetel

A műtétet követően 3 éjszakát fog a kórházban tölteni. A műtét másnapján reggel orvosi vizitre kerül sor, ahol megvizsgálják a sebét. A sebet vízhatlan kötszerrel fedjük, ezért tud majd zuhanyozni, nem fog elázni a kötése. Gyógytornász segítségével felkeltik, megtanítják a könyökmankóval való biztonságos közlekedést, az ágyról le-  és felszállást. Ellenőrzik a vérképét és amennyiben szükséges vért adnak Önnek. Ez az esetek többségében nem szükséges, mert a műtét zárásaként a sebet és a műtéti területet fájdalomcsillapító és vérzés gátló injekcióval kezeljük, infiltráljuk. Esetleges műtétet követő (posztoperatív) fájdalom esetén a nővérek adnak fájdalomcsillapító infúziót vagy tablettát.

A hazamenetel napjára Ön önállóan képes mozogni, enni, inni, tisztálkodni. A hazamenetelt előre egyeztetik Önnel. Egy normál személygépkocsiban a jobb első ülésre ülve utazhat haza. A k-i és beszállásnál a „Segítője” segítsen a leülésben és felállásban, valamint  lábainak egyszerre történő be- és kiforgatásában. 

7. lépés – Otthon

Otthonában tornázzon, mozogjon minél többet. Az operált oldalát terhelheti segédeszköz használata mellett. Fekvéskor ne forduljon rá operált oldalára, ne rakja keresztbe az operált alsó végtagját a másikon. Oldalt fekvéskor használjon párnát a két térde közé.

NE FELEDJE! : A megtanult gyógytorna rendszeres végzése a biztos gyógyulás egyik kulcsa. A mozgás segíti a vérkeringést, mely jót tesz a csípőjének és a sebgyógyulásnak is.  

Gyakori kérdések

Miért kell fogyni, ideális testsúlyt tartani a műtétre?

Az Ön testtömeg indexétől (BMI=testsúly kg/testmagasság tméterben ) függően a sebész fogyást javasolhat a műtét előtt. 35 BMI feletti betegek hosszabb gyógyulási időre számíthatnak, és esetükben jelentősen megnő a szövődmények kockázata (fertőzés, sebgyógyulási zavar, nehézlégzés, járásnehezítettség, trombózis, vérvesztés, pulmonális embólia)

Mik a lehetséges szövődmények csípőprotézis műtétnél?

Mint minden műtétnél, a csípőprotézis beültetés esetén is lehetnek nem kívánt szövődmények. Ezek a világon mindenhol, így nálunk is kb. 0,5-1,5% között mozognak. Ilyenek a vérvesztés, trombózis, embólia, sebgyógyulási zavar, fertőzések, ficamodás, műtét közbeni csonttörés, végtaghossz különbség, érzéskiesések, átmeneti vagy végleges izombénulás, átmeneti vagy végleges érzéskiesések.

Ezek elkerülése érdekében az operáló orvos és az egész műtéti csapat legjobb tudása szerint  mindent megtesz. Kérjük, hogy a szövődmények előfordulásának csökkentése érdekében Ön is szigorúan tartsa be az összes Ön felé irányuló kérésünket és utasításunkat.

Mikor mehetek haza a műtét után?

A csípőprotézis beültetést követően a betegek általában 3 éjszakát töltenek a kórházban. Ez alatt biztonságosan megtanulnak segédeszköz segítségével közlekedni, ágyról le- és felszállni, tisztálkodni.

Mennyi ideig jó a beültetett csípőprotézis?

A legjobban beültetett és legjobb minőségű protézisek is kopnak, hiszen két különböző keménységű anyag mozog egymáson. Általában fém vagy kerámia fej mozog egy műanyag vápában. Itt óhatatlanul is kopástermékek képződnek, melyek a protézis környezetében csontfelszívódást eredményezhetnek. Ez kb. 15-20 év. A rendszeres kontroll vizsgálatok alkalmával a sebész ellenőrzi a protézis stabilitását és vizsgálja a rendszer kopását. Szükség esetén rész vagy teljes cserét ajánl fel a betegnek.

A műtétet követően mennyire fájdalmas a felépülés időszaka?

A műtétet követően sebfájdalom jelentkezhet. Ennek csökkentése érdekében a sebész a műtét zárásaként a sebet, a környező izomzatot és az izom bőnyét és a bőr alatti szövetet fájdalomcsillapító és vérzéscsillapító injekcióval infiltrálja. A sebfájdalom minden betegnél másként jelentkezik. Van, aki egyáltalán nem éli meg, van, akinél ez a fájdalom intenzívebb. Ebben az esetben fájdalomcsillapító gyógyszert, infúziót kap a nővérektől.

Mit jelent a minimál invazív műtét?

A minimál invazív műtét az anatómiai képletek megkímélését, a környező szövetek épen tartását, az izomstruktúrák megőrzését jelenti. Minimál invazívnak lenni nem feltétlenül a bőrmetszés méretének csökkentését jelenti, bár ez is közrejátszik benne. Ezen technika alkalmazásával a műtét utáni fájdalom kisebb, a betegek rehabilitációja felgyorsul.

Milyen hosszú lesz a sebem?

A bőrmetszés nagyságát a képletekhez való hozzáférés szükségessége határozza meg. A sebész törekszik a lehető legkisebb feltárást alkalmazni ahhoz, hogy biztonsággal el tudja végezni a csípőprotézis beültetést. A bőrmetszés nagysága általában 10-15 cm között mozog.

Hogyan érzéstelenítenek?

A csípőprotézis műtétet általában gerincközeli (spinális) érzéstelenítésben végezzük. A beteget nem kell elaltatni a műtéthez, így ez kevésbé megterhelő a szervezet számára. Amennyiben a betegnek igénye van rá, “ aludhat” műtét közben, hogy ne hallja a műtét hangjait – ez azonban nem mélyaltatást jelent. Bizonyos esetekben, vagy ha az altatóorvos nem tudja elvégezni a gerincközeli érzéstelenítést a beteget elaltatják, ezért szükséges a műtétre éhgyomorral érkezni.

Mennyi ideig tart a felépülés?

A műtétet követő első hat hétben a betegek segédeszköz használata mellett mozgóképesek. Nagyon fontos ebben az időszakban a rendszeres gyógytorna végzése és  bizonyos – a sebész által előre meghatározott – mozgásformák kerülése. Hat hét elteltével a betegek visszatérhetnek a legtöbb napi rendszeres mozgásformához, melyet korábban végeztek és elhagyhatják a segédeszközt. 12 hét elteltével minden korlátozás alól felmentjük betegeinket. Eddigre visszatér a teljes izomerő és állóképesség. A továbbiakban javasoljuk az ugrálással, zökkenéssel, esés lehetőségével járó mozgásformák kerülését a protézis hosszútávú épsége érdekében.

Szükség van műtét előtti fizioterápiára?

Ez nagyon beteg függő, de általában csípőprotézis beültetés előtt csak gyógytorna szükséges. A beültetést követően is a rendszeres gyógytornára van hangsúlyosan szükség.. A beteg két könyökmankó segítségével mozoghat és részben terhelheti operált végtagját.

Mikor fürödhetek műtét után?

A műtétet követően a műtőben egy vízhatlan kötés kerül felhelyezésre. A műtétet követő nap gyógytornász segítségével a beteg felkel és megtanul önállóan mozogni. A fürdőben a megtanult módon zuhanyozhat. A kötését érheti víz. A vízhatlan kötés biztosítja a gondtalan sebgyógyulást.

Mikor kelhetek fel és sétálhatok a műtét után?

A műtét napját általában ágyban tölti a beteg. A műtétet követő nap reggelén gyógytornász segítségével a beteg felkel és segédeszközzel megtanul önállóan mozogni. Ezt követően bármikor felkelhet és sétálhat.

Kivételes esetekben, ha a vitális paraméterei jók és a beteg fizikálisan is jól érzi magát,  még aznap felkelhet gyógytornász segítségével.

Mikor vezethetek?

A műtétet követő 6. hét után, amikor már segédeszköz nélkül teljes testsúllyal terhelheti a műtött végtagját  a vezetés is megengedett. Bal oldali csípő műtét esetén, ha a betegnek automata sebességváltós autója van a varratszedést követően (8-10. nap) vezethet, mert a bal lábával pedált nem kell kezelnie, így a terhelés is kisebb.

Mikor állhatok vissza a munkába?

A munkába való visszatérés ideje nagymértékben függ a munkahelytől és a munkakörülményektől. Egy irodában ülő munkát végző ember – ha a munkába jutása megoldott – a 3. hét után dolgozhat. Amennyiben munkájához a tartós állás, nagy fizikai aktivitás szükséges, azt csak a műtétet követő 3 hónap után javasoljuk.

Milyen mozgások ellenjavalltak csípőprotézis műtött embereknél?

Nem javasoljuk ugró, zökkenő mozgásformákat és az extrém csípőmozgásokat megkövetelő mozgásformákat (pl. futás, balett, jóga bizonyos formái).

Fog-e jelezni a fémdetektor kapu (repülőtéren, biztonsági ellenőrzés során) ha keresztülmegyek rajta?

Igen. A fémdetektorok általában bejeleznek, ha csípőprotézissel operált ember megy keresztül rajtuk. Javasoljuk, hogy előre szóljon, hogy Önnek csípőprotézise van. Igazolást nem szükséges magával vinni, hiszen azt a biztonsági szolgálatok sehol nem fogadják el. Javasoljuk, hogy működjön együtt a biztonsági szolgálattal, akik általában kézi fémdetektorral is ellenőrzik Önt és megbizonyosodnak a protézis meglétéről.

Szükséges-e antibiotikumot szedni fogászati beavatkozás vagy más sebészi beavatkozás előtt amennyiben csípőprotézissel rendelkezem?

Igen, a szakma szabályai szerint javasoljuk, hogy –  amennyiben csípőprotézissel rendelkezik – fogászati vagy egyéb sebészeti beavatkozás előtt megelőzési (profilaktikus) célból egyszeri alkalommal szedjen antibiotikumot. Ez csökkenti a késői szeptikus (fertőzéses) szövődmények kialakulását.

Szükséges-e rendszeres felülvizsgálaton megjelenni csípőprotézis műtétet követően?

Igen, javasoljuk, hogy évente vagy kétévente – az műtétet végző sebész meghatározása szerint – jelenjen meg rendszeres RTG (röntgen) kontroll vizsgálaton abban az esetben is, ha panaszmentes. Az ellenőrző vizsgálat során a sebész megbizonyosodik róla, hogy a protézise stabil és nincsenek kopásos jelek. Néha hamarabb lehet észrevenni bizonyos kopásos jeleket a RTG felvételen mint, hogy a betegnek panasza lenne. Az időben észrevett elváltozásokon sokkal könnyebb segíteni, mint a már kilazult protézis cserélni.

Amennyiben maradt kérdése a csípőprotézis-beültetéssel kapcsolatban, írjon nekünk!

 

Budapesti 
Mozgásszervi 
Magánrendelő

 1111 Budapest Budafoki út 15.
+36 (1) 44-33-433
bejelentkezes@bmm.hu

Pin It on Pinterest

Share This