Csípőprotézis beültetés

Sz. G. Erzsébet

„ Egy éve ismertem meg Dr. Gáspár Szabolcs Főorvos urat. Az első találkozásom a beteg rendelésen olyan mély benyomást tett bennem, elmondta a betegségemmel kapcsolatos tényeket. Már ott eldöntöttem, hogy a csípő műtétemet csak a Főorvos Úr-ra bízom. Október 4.-én műtött. Úgy érzem jól sikerült. Nagyon jó orvosnak és remek szaktekintélynek tartom. Engem a fájdalmamtól megszabadított. Ezúton kívánok a Főorvos Úrnak további sikeres munkát, valamint Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új esztendőt!”

A csípőízület porckopása (latinul coxarthrosis) előrehaladott stádiumban a konzervatív kezelésekre már nem javul, a fájdalom és mozgáskorlátozottság állandósul, ilyenkor már a csípőprotézis beültetésére műtéti megoldásra van szükség.

A csípőízület anatómiai felépítése: az ízület alkotóelemei az ízületi vápa, ami a medencecsont
homorú porccal borított része. A vápába illeszkedik a combfej, ami a combcsont porccal borított
gömb alakú felszíne. Az alkotóelemeket szoros ízületi tok és rendkívül erős szalagrendszer veszi körbe és tarja a combcsontot a helyén. Az ízületet mozgató izmok a medencecsontról erednek, a
combcsonton tapadnak, az izomerejük különösen fontos az csípőízület működőképességéhez.

Mit jelent a kopás a csípőízületben?

Az ízületet alkotó vápa és combfej porcborítása elvékonyodik, egyenetlenség alakul ki rajta. A porcfelszín leváló apró darabjai gyulladást generálnak az ízületi belhártyán, ami folyadékfelszaporodáshoz, feszüléshez, csípőtáji fájdalomhoz és mozgás korlátozottsághoz vezet. A csípőízület körül meszesedés kezdődik és a mozgása fájdalmassá válik, az ízület mozgásterjedelme beszűkül. 

Mi a csípőízület porckopásának tünetei?

 

Fájdalom: főleg reggeli órákban ébredéskor, illetve hosszabb ülést követően a mozgások indítása nehezített, fádalmas. A fájdalom a lágyékhajlatba és a térdízület felé sugárzik.

Mozgásterjedelem beszűkül: a csípőízület forgatása, elsőként a befelé rotáció beszűkül. 

Járóképesség, járástávolság beszűkül.

Végtag rövidülés: a végtag rövidebbé válik, sántítás alakul ki.

Mi okozza a csípőízületi kopás?

 

Primer vagy elsődleges csípőízületi kopásnak nevezzük, amikor nem derül fény különösebb okra vagy társbetegségre. A biológiai öregedés és genetikai faktorok vezethetnek a porcfelszín pusztuláshoz.  A secunder vagy másodlagos csípőízületi kopásnak nevezzük, amikor jól meghatározható oka van a porcállomány vesztésének.

  • Veleszületett csípőficam vagy gyermekkori combfej növekedési zóna vérkeringési zavara miatt alakul ki,
  • Serdülőkorban a combfej elcsúszása a növekedési zónában vagy traumás sérülés következtében Veleszületett csípőficam vagy gyermekkori combfej növekedési zóna vérkeringési zavara miatt alakul ki,
  • Felnőttkorban a combnyaktörés, csípőtáji törés, ízületi gyulladások, reumatológiai kórképek és a combfej elhalása okozhatja 

Időpontfoglalás

reggel 8-tól este 8-ig, akár szombaton is.

Mik a kezelési gyógymódok?

 

Műtét nélkül: konzervatív kezelések, mely során fájdalomcsillapítást, izomerőfokozást, mozgásterjedelem bővítést végzünk. Gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, porcépítő vitaminkúrát javaslunk. Elengedhetetlen elem a gyógytorna, a kerékpározás, testsúlycsökkentés. Víz alatti mozgásformák az úszás, torna balneofizio-terápiás kezelések jótékony hatásúak.

Műtéti kezelés: a konzervatív, műtét nélküli kezelések hatástalansága esetén ízületi endoprotézis,azaz csípőprotézis beültetés javasolt. Az elkopott csípőízületet  művi felszínekkel pótoljuk. A medencecsont ízületi vápa helyére fém vápába lévő, erős kopásállóságú műanyag felszínt, a combcsontba fémszárat helyezünk. A két komponens közé fém vagy kerámia fejet teszünk, ami biztosítja a megfelelő szabad mozgást.  

A csípőprotézis egyes részeit különbözőképpen rögzíthetjük, a csontállomány minőségétől függően. Csontpuhaság, csontritkulás esetén cementtel, ragasztóval rögzítünk, erős csontszerkezet esetén,ragasztó nélküli, úgynevezett press fit technikát alkalmazunk.  A csípőprotézis beültetés során minden komponenst a páciens számára optimális méret megválasztásával biztosítjuk. 

csípőprotézis beültetése

A csípőprotézis műtét steril körülmények között történik. A sebész az ízületi feltárás során minimal invazív technikával, izomátvágás nélkül eltávolítja a combfejet és a combnyakat. Az ízületi vápa marása után új fém-műanyag vápa kerül a medencecsontba, majd ezt követően a combcsont előkészítése után illesztjük a protézis szárat a rajta elhelyezett fém vagy kerámia gömbbel, ami az ízületi mozgás szabadságát biztosítja.  

A protézis műtétről tudjon meg többet ortopéd szakorvosunktól: Dr. Gáspár Szabolcs ortopéd-traumatológus főorvostól. 

Műtéti előjegyzés, műtéti magánkórházi árakról érdeklődjön Műtéti koordinátorunktól: Martony Boglárka műtéti koordinátor elérhetősége a mutet@bmm.hu email címen vagy telefonon 06-1-44-33-433 számon.

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő bejelentkezés telefonon: +36-1-44-33-433

Kérjen időpontot telefonon

Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!

Budai rendelő: +36 (1) 44-33-433

Pesti rendelő: +36 (1) 44-33-433

Közvetlen orvosválasztás!

Közvetlen orvosválasztás

Szeretné Ön kiválasztani kezelőorvosát? Tekintse meg budai és pesti rendelőnkben dolgozó orvosainkat és terapeutáinkat, és vegye fel vele közvetlenül a kapcsolatot!

Kérdezzen szakorvosainktól. Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő tel:+3614433433

Kérdezzen orvosainktól

Fájdalom gyötri, de nem biztos a kiváltó okokban? Szeretné tudni panaszait milyen kezeléssekkel szüntethetné meg?
Írjon nekünk és szakorvosaink válaszolnak!

Pin It on Pinterest

Share This