Alagút szindróma

  • sérülés, törés, vagy gyulladás kiválthatja a környéki idegek nyomódását
  • hegesedés és csontkinövés is szűkítheti a csatorna átmérőjét
  • különböző betegségek is okozhatják: diabétesz, pajzsmirigy alulműködése, reumás sokízületi gyulladás, köszvény
  • az érintett végtag túlerőltetése, rendszeres-monoton használata.

  

 Kézsebész főorvosunk, Dr. Szalontay Tibor az alagút betegség kialakulásáról, tüneteiről és kezeléséről mesél.

 

Több formáját különböztetjük meg az alagút szindrómáknak. Közös jellemzőik a jól körülírható tünetek. Az alagút szindrómák vezető panasza a fájdalom, amely főleg éjszakai órákban jelentkezik. Kezdetben csak kellemetlen zsibbadást érzékelünk a végtagban, amely éjjel jelentkezik először, majd nappal egyre fokozódik. A kellemetlen, zavaró zsibbadást az érintett testrészt behálózó környéki (perifériás) idegek nyomódása okozza. Ezek az idegek sokszor ínnal, izommal, vagy csonttal körbezárt csatornában futnak. Ezeket a csatornákat nevezzük alagutaknak, és ha a benne futó idegek kompresszió alá kerülnek, akkor beszélünk alagút szindrómáról.

Hosszabb idő eltelte után érzékkiesést tapasztalunk, éles fájdalmat és szűnni nem akaró égető érzést. Ha nem diagnosztizálják időben az alagút szindrómát, akkor az izomgyengeséghez vezet, amelynek hatására a végtagizmok elkezdenek sorvadni.

 

Az alagút szindrómák néhány típusa

Carpalis alagút szindróma

Carpalis (Kéztő) alagút szindrómáról beszélünk, amikor az alkar hajlító izmait és több kis kézizmot beidegző ideg a csukló magasságában összenyomódik az őt körülvevő egyes izmok, inak és csontos csatornák által. Az állapot létrejöhet foglalkozási ártalomként a csukló, illetve az alkar túlerőltetésekor, vagy az ujjak rendszeres, monoton használatakor (számítógép billentyűzet és egér túlzott, hosszadalmas használata) a kéz és a csukló túlzott fizikai igénybevételét követően (nagy súlyok emelgetésekor), melynek során a hüvelyk-, a mutató- és a középső ujjak végén, eleinte bizsergés, zsibbadás, majd érzékelési zavar (paraesthesia), érzészavar, tapintási érzéketlenség lép fel. A csukló rendszerint nyomás érzékeny, és a fájdalom annak mozgatásakor, elsősorban hátrahajlításakor fokozódik, gyakran az alkarba sugárzik. A betegség kezdeti stádiumában a konzervatív kezeléstől jó eredmény várható. Ha a konzervatív kezelés ellenére sem enyhülnek a beteg panaszai, akkor a végső megoldás a műtét, melyet követően – ha az izmok sorvadása nem volt kifejezett – az izomerő is hamarosan visszatér.

Cubitalis alagút szindróma

A könyök alagút szindróma leggyakrabban sportolóknál és nehéz fizikai munkát végzőknél alakul ki. Legtöbbször a könyököt ért sérülés, vagy ízületi probléma felelős a szindróma okáért. A könyöklés, a sok írás, vagy a túlzott mobiltelefon használat miatt is elnyomódhatnak a perifériás idegek. Elsősorban a gyűrűs és a kisujjban, tenyérben jelentkezik zsibbadás, főleg éjszaka. A kellemetlen zsibbadáshoz égő fájdalom társul, mely kisugározhat az alkarba. A panaszos kéz gyakran ügyetlenebb, a finom mozgások végzése és a kisujj hajlítása is nehezítetté válik. Amennyiben a betegséget nem diagnosztizálják időben, akkor a kéz belső izomzat is elsorvadhat.

 

Guyon alagút szindróma

Ha az alkarban lévő singcsonti ideg egyik ága kerül nyomás alá, akkor Guyon alagút szindrómáról beszélünk. Főbb tünetei a gyűrűs- és a kisujj zsibbadása, amely az alkarba sugározhat. Az ujjak izomzata is gyengülhet, izomsorvadás alakulhat ki.

Kialakulásának oka lehet:

  • megerőltető fizikai munka,
  • singcsont törése
  • tartós nyomás a kisujjpárnán (pl. mankózás, biciklizés)

 

Az alagút szindróma kezelése

Ha más betegség (diabétesz, pajzsmirigy alulműködés, reumás sokízületi gyulladás, köszvény) váltja ki a panaszokat, akkor az elsődleges betegséget kell kezelni és megszűntetni. Kezelhetjük az érintett területet Kinezio Tape-pel, amely csökkenti a gyulladást és a fájdalmat. A tapasz fennmaradhat több napon keresztül, és mivel rugalmas, ezért a pácienst nem akadályozza a mozgásban. A gyulladást csökkenthetjük nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel és kenőcsökkel. Fizikoterápiával és gyógytornával sokat javíthatunk a fájdalmas végtag állapotán. Az egyik leghatékonyabb gyógytorna technika a Perifériás idegmobilizáció. A módszer lényege a becsípődött, letapadt perifériás idegek felszabadítása a nyomás alól. A kezelés csökkenti az érintett területen kialakult fájdalmakat, érzészavart, majd helyreállítja a végtag funkcióját. Ha a konzervatív kezelések nem segítenek, akkor műtéti megoldásra van szükség. A műtét során felszabadítják az ideget a kompresszió alól egynapos sebészet keretein belül.

 

Kivizsgálás: Kézsebész, ortopéd, vagy reumatológus szakorvos.

Terápia: kézsebész szakorvos, ortopéd szakorvos, reumatológus szakorvos, fizioterapeuta-gyógytornász

 

Kérjen időpontot telefonon

Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!

Budai rendelő: +36 (1) 44-33-433

Pesti rendelő: +36 (1) 44-33-433

Közvetlen orvosválasztás

Szeretné Ön kiválasztani kezelőorvosát? Tekintse meg budai és pesti rendelőnkben dolgozó orvosainkat és terapeutáinkat, és vegye fel vele közvetlenül a kapcsolatot!

Kérdezzen orvosainkltól

Fájdalom gyötri, de nem biztos a kiváltó okokban? Szeretné tudni panaszait milyen kezeléssekkel szüntethetné meg?

Pin It on Pinterest

Share This