Dupuytren kontraktúra

Visszahívást kérek !

Mi az a Dupuytren-kontraktúra?

A Dupuytren-kontraktúra egy olyan betegség, melynek során a kézujj(ak) befelé görbül(nek). A behajlást a tenyér bőrét az alatta fekvő, erős kötőszövetes hártyához rögzítő rostok megvastagodása és megrövidülése okozza. Mivel a tenyér szóban forgó rostjai, és az aponeurosis kapcsolódnak az ujjak hajlításában részt vevő inakhoz, a rövidülés az ujjak helyzetére is hatással van. Az inak elváltozását az azokat alkotó kötőszöveti sejtek számának növekedése, nagy mennyiségű kollagén termelése hozza létre. Először a kötőszövetes hártyában csomók, göbök alakulnak ki, melyek az ujjak irányába rendeződnek. Ezek a csomócskák kezdetben nem okoznak panaszokat, csak fogáskor válthatnak ki nyomásérzékenységet. Később az érintett ujjak kinyújtása korlátozódik. A végső stádiumban az ujjak egy begörbült kényszertartásba rögzülnek, ez azt jelenti, hogy a páciens képtelen kiegyenesíteni ujjait. A kontraktúra megnehezíti a mindennapi tevékenységek elvégzését, mint amilyen a vezetés, kézfogás, sportolás, tárgyak megtartása.

Kivizsgálás: Kézsebész vagy ortopéd-traumatológus szakorvos.

Terápia: kézsebész szakorvos, ortopéd-traumatológus szakorvos, fizioterapeuta-gyógytornász.

 

A betegség lefolyása progresszív, az idő előrehaladásával az állapot romlik, sajnos fiatalabb betegek esetében gyorsabban, de a betegek körülbelül 10 százalékánál spontán javulás következik be. A Dupuytren-kontraktúra kialakulásának oka nem teljesen tisztázott az orvostudomány mai állása szerint, azonban az örökletes hajlam nagy szerepet játszik benne. Kezdeti stádiumban megengedhető az óvatos várakozás, rendszeres orvosi ellenőrzéssel. Amennyiben az ujjízületek működése tovább romlik, a kényszertartás súlyosbodik, műtéti megoldás indokolt. A műtét után már a harmadik naptól a nem érintett ízületek tornája elkezdhető, lassan az érintett ízületek aktív tornájára is sorra kerülhet. A műtéti eljárással végleges gyógyulás érhető el.

Dupuytren-kontraktúra kezelése műtét nélkül, speciális injekciós kezeléssel

A Dupuytren-kontraktúra kezelésére évtizedeken keresztül a műtéti eljárás volt a megoldás (heges köteg átvágása, eltávolítása, kiirtása). A műtéti beavatkozás viszont kockázattal járt: ér-, ideg-, ínsérülés, gyulladás, bevérzés, bőrelhalás, hegesedés, altatási szövődmények. Továbbá, az operáció utáni rehabilitáció miatt a páciens hosszú időre kiesett a munkából. Az utóbbi pár évben eredményes klinikai vizsgálatokat követően lehetőség nyílt a heges kötegek injekciós kezelésére, a tenyéri zsugorodás műtét nélküli kezelésére. A forradalmi készítményt az Egyesült Államokban fejlesztették ki, hatása pedig egy rostbontó enzimen alapul. Az injekció formájában bejutatott hatóanyag 24 óra alatt feloldja a zsugorodást kiváltó köteget (bőnyét). Az injekciót szakorvos adja be az Ön ujján/kezén lévő kötegbe, amely lebontja a kötegben lévő kollagént, melynek köszönhetően a hegszövetek megszűntethetőek egy egyszerű nyújtással, az ujj pedig kiegyenesíthetővé válik.

A szakorvos ügyel arra, hogy az injekciót ne az inakba, idegekbe, vagy vérerekbe fecskendezze be. A beadás után a kezet gondosan bekötjük, és az azt követő nap csak korlátozva lehet mozgatni. Vannak olyan betegek, akiknél az ujj magától egyenesedik ki. Fontos, hogy az ujjat csak a kezelőorvos utasítására szabad behajlítani, vagy kiegyenesíteni, javasolt a kezelt kezet megemelve tartani a nyújtást követő napig. Az injekció utáni napon következik az ujjnyújtás, mely után sínbe rögzítjük az ujjat, amit éjszakánként kell viselni négy hónapon keresztül. Amennyiben ujja az első injekció után sem egyenesedik ki, a kezelés megismételhető négy hét elteltével. A terápiával egyszerre csak egy köteg kezelhető. Ha a betegség több kontraktúrát eredményezett, akkor az injekciót kötegenként szabad beadni, egymás után, meghatározott sorrendben. A kezelés zárásaként az ujjat tornáztatni kell- hajlító és nyújtó gyakorlatsorok végzésével.

Az injekciós kezelés előnyei

 

  • elkerülhető vele a műtéti beavatkozás
  • gyors és hatékony megoldás
  • ambulánsan végezhető, nem igényel kórházi kezelést
  • minimális fájdalommal jár
  • lényeges lecsökken a munkából való kiesés időtartama
  • a rehabilitáció ideje rövid
  • a gyógyulás ideje rövidül, a kezelés után az ujj mozgatható, tornáztatható

 

Az injekciós kezelés árát a magyar társadalombiztosítás nem támogatja. A kezelés ára 250.000 Ft.​

Az injekciós kezelési módszer nem minden esetben alkalmazható eredményesen, ennek elbírálása céljából a kezelés megkezdése előtt szakorvosi konzultáció szükséges!

Adott esetben és megfelelő indikáció esetén a kezelés már az első vizsgálattal egy időben elvégezhető.

 

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő bejelentkezés telefonon: +36-1-44-33-433

Kérjen időpontot telefonon

Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!

Budai rendelő: +36 (1) 44-33-433

Pesti rendelő: +36 (1) 44-33-433

Közvetlen orvosválasztás!

Közvetlen orvosválasztás

Szeretné Ön kiválasztani kezelőorvosát? Tekintse meg budai és pesti rendelőnkben dolgozó orvosainkat és terapeutáinkat, és vegye fel vele közvetlenül a kapcsolatot!

Kérdezzen szakorvosainktól. Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő tel:+3614433433

Kérdezzen orvosainktól

Fájdalom gyötri, de nem biztos a kiváltó okokban? Szeretné tudni panaszait milyen kezeléssekkel szüntethetné meg?
Írjon nekünk és szakorvosaink válaszolnak!

Pin It on Pinterest

Share This