Oldal kiválasztása

Bordatörés

Akár mára, holnapra vagy hétvégére is tudunk időpontot adni.

    Gyors, hatékony megoldást keres?
  • Budapesten 3 helyszínen várják szakorvosaink!
  • Csapatunk gyermek és felnőtt páciensek ellátására egyaránt felkészült.

Bejelentkezés

8:00 - 20:00 telefonon
hétvégén is

A mellkasi balesetek közül, a  leggyakoribb baleset a bordatörés. Általában a középső bordák 4-8. közöttiek repednek, törnek el. A bordatörés szerencsés esetben csak enyhe panaszokat okoz, de kiterjedtebb sérülés esetén nagyobb fájdalommal, akár komoly szövődményekkel is járhat. 

Milyen fajtái lehetnek a bordatörésnek?

Sérülést követően, leginkább a hónalj vonalában elől vagy hátul, de általában csak egy helyen szokott sérülni. Ha nagyobb baleset érte, akkor több helyen is található törés, repedés. Általában a hónalj vonalában elől vagy hátul, leggyakrabban csak egy helyen, de nagyobb trauma hatására akár több borda több helyen is törhet.

Több fajtája van:

  • egyszerű-, 
  • sorozat- és 
  • ablakos bordatörés.

Az egyszerű bordatörésről, vagy más néven izolált bordatörésről akkor beszélünk, ha csak egy borda törik el. Sorozat bordatörésnek hívjuk azt az esetet, ha egyszerre több borda sérül és ablakos bordatörés akkor jön létre, ha egyszerre több borda törik el és a mellkas sérült része besüpped. 


Dr. Görög János Péter

Dr. Görög János Péter

Traumatológus, mellkassebész főorvos

Mik lehetnek a tünetek?

A traumát ért oldalon fellépő szúró fájdalom, amely levegővételre, mozgásra, köhögésre erősödik. A panaszok enyhítése érdekében érdemes ilyenkor, lassan lélegezni, elkerülni a hirtelen mozdulatokat és fekve pihenni. A fájdalmas terület megnyomásával tapintható a törés, olykor reccsenés is hallható.

Milyen kezelési módok vannak a bordatörésre?

Fizikális vizsgálattal és röntgen diagnosztikai eljárással állapítható meg a pontos diagnózis, melyet mellkassebész szakorvos vagy ortopéd traumatológus szakorvos végez. A sérülést követő napokban újabb képalkotó felvételekkel kell ellenőrizni az esetleges szövődmények kialakulását. A bordatörés viszonylag gyorsan, jó csontosodással gyógyul, a kezelés során nagy hangsúlyt kell fektetni a fájdalommentes légzés biztosítására. Ez gyógyszeres kezeléssel érhető el, amit kiegészít a fizioterapeuta-gyógytornász irányításával zajló légzőtorna.

Akár mára, holnapra vagy szombatra vasárnapra is tudunk időpontot adni

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Kérjen időpontot telefonon!

Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!

Budai rendelő: +36 (1) 44-33-433

Pesti rendelő: +36 (1) 44-33-433

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Válasszon orvost!

Szeretné Ön kiválasztani kezelőorvosát? Tekintse meg budai és pesti óbudai rendelőnkben dolgozó orvosainkat és terapeutáinkat, és vegye fel vele közvetlenül a kapcsolatot!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Kövess minket a közösségi médiában!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

+36 1 44 33 433 telefonszámon, a hétköznap 8:00 - este 20:00 -ig a munkatársaink fogadják hívását, vagy visszahívják Önt.

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Szakorvosok válaszolnak kérdésére. 

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Betegbiztonsági protokoll a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben

Rendelőinkben maximálisan eleget teszünk az aktuális rendelkezéseknek, hogy a koronavírus elleni védekezést biztosítsuk mindenkinek

You have Successfully Subscribed!