Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Térdszalagok

Térdszalagok

szerző Dr. Gáspár Szabolcs | 2019.05.07.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Testünk egyik legbonyolultabb ízülete a térdízület, amit kifejezett erőhatások érnek a mindennapok és sportolás során egyaránt. Lágyrészek által kevésbé fedett ízületről van szó, a stabilitását a térdszalagok biztosítják.

Leggyakrabban az elülső keresztszalag és a belső oldalszalag sérül, míg a hátsó keresztszalag és a külső oldalszalag ritkán érintett. Az elülső keresztszalag jellemzően a csavarodással járó mozdulatok vagy az ízület oldalirányú kimozdulása során sérülhet. Síelők, focisták és a hirtelen megállással járó labdajátékok tipikus sérülése.

A diagnózist ortopéd szakorvos állíthatja fel a sérülést követően készített MRI vagy ultrahang felvétel és a fizikális vizsgálat alapján. Ilyen típusú sérüléseknél nem röntgenfelvétel készül, mert a felvételen csak a csontos képletek láthatóak, a lágyrészek viszont nem.

A károsodás mértékétől függően beszélhetünk teljes- vagy részleges szakadásról. Általában duzzanatot, fájdalmat észlelhet, illetve instabilnak érezheti magát, mintha mozgása bekorlátozódna, teljes szakadás esetén pedig egy pattanó, roppanó jelenség tapasztalhat.

Ha olyan sportokat űz, melyben a térd nagy terhelésnek van kitéve, nagy hangsúlyt kell fektetni a sérülések megelőzésére és elkerülésére. Ilyenkor javasolt a célzott, erősítő, stabilizáló torna, hogy az izmok támogatni tudják a szalagok munkáját. Segítségére lehet a propriocepció fejlesztése, amit a test helyzetének és mozgásának térben és időben való érzékelését jelenti, amit speciális gyakorlatok elvégzésével tud elérni.

Térdízülete stabilitása a térdszalagok sérülésekor meggyengül, ami a porcfelszíne károsodásához vezethet, tehát ízületi kopás alakulhat ki, ha nem részesül megfelelő időben szakszerű kezelésben. Amennyiben a sérülés után a tünetek bármelyikét tapasztalja, forduljon mielőbb orvoshoz.

Nem csak profi sportolók számára ajánlott fokozottan ügyelni a stabilitásra, hanem azoknak is, akik laza ízületekkel rendelkeznek. Így az idősek körében csökkenhet az elesés kockázata, hobbisportolók pedig megelőzhetik a fájdalmas sérüléseket.

Szükséges a térdszalagok műtéte?

Szakorvosi vélemény alapján két útja lehet a sérülések kezelésének.

Fizioterápia akkor lehetséges, ha izomerősítéssel és a jó statika kialakításával a hétköznapi tevékenységeinek kivitelezéshez kielégítő stabilitást tud biztosítani az ízületnek, ilyenkor a műtét elkerülhető. Ennek ellenére a későbbi porcfelszíni elváltozások, kopások kockázata továbbra is fennáll. Általában az oldalszalagok sérülését, részleges szakadásokat és a túlnyúlásokat rögzítő viselésével és gyógytornával lehet kezelni.

Műtét jellemzően a térdszalagok teljes szakadása esetében, főleg sportolóknak ajánlott. Szalagplasztikát hajtanak végre, aminek során a comb egyik ínjából pótolják a sérült szalagot.

A hegkezelés célja a szövetek letapadásának megakadályozása, így a funkció és mozgásterjedelem megtartása, mely korai fázisban lézeres kezeléssel, a sebgyógyulás után ultrahangos- és manuális kezeléssel érhető el. A műtét után keletkezett vérömleny felszívódását a fizikoterápia szintúgy elősegíti, illetve a kinezio tape alkalmazása gyorsíthatja a folyamatot.

A műtét utáni rehabilitáció szigorú protokoll szerint történik, betartása elengedhetetlen, hiszen a túlzott erőltetés és a nem megfelelő terhelés súlyos ízületi károsodáshoz vezethet. A rehabilitáció célja a mozgásterjedelem és a stabilitás, a propriocepció helyreállítása, ennek menetét a szakorvos és a gyógytornász kontrollálja, amit a korai vezetett torna és hegkezelés egyaránt elősegít.

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!

Amennyiben mozgásszervi panaszai vannak, jelentkezzen be már most a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőbe, ahol a legmodernebb kezelési lehetőségekkel és felkészült szakorvosokkal várjuk!

Hívja a 06 1 44 33 433-as telefonszámot!

Térdegészség Titkai

Online Konferencia

Regisztráljon
az ingyenes eseményre.

A konferencián lerántjuk a leplet a térdpanaszokról és kezelési lehetőségekről.

 

You have Successfully Subscribed!