Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

BMM a mozgásszervi szakértő! +36 (1) 44-33-433 Bejelentkezés hétköznap és szombaton 8:00- este 20:00-ig . bejelentkezes@bmm.hu

Mikor forduljunk orvoshoz isiásszal?

“Egy napot sem kell várnia. A BMM vállalja, hogy 19 órán belül mozgásszervi szakorvos megvizsgálja hirtelen kialakult ízületi panaszait és elkezdi a kezelést!”

BMM garancia részletei

Bejelentkezés

8:00 - 20:00 telefonon
hétvégén is

Dr. Lang Péter

Dr. Lang Péter

Ortopéd szakorvos

Mit nevezünk isiásznak?


Az isiász (ischias) más néven ülőidegzsába vagy ülőideg gyulladás. Az ülőideg az emberi test leghosszabb perifériás idege, ami a gerinc deréktáji szakaszán a gerincvelőből kilépő ideggyökökből áll össze, majd a medencén és a csípőn keresztül a lábakba fut. Isiász esetén ez a hosszú ülőideg valamilyen oknál fogva becsípődik vagy nyomás alá kerül és begyullad. Az ülőideg gyulladás éles fájdalmat okoz deréktájon, ami kisugárzik az egyik, ritkább esetben mindkét végtagba.

Fontos tudni, hogy az isiász önmagában nem betegség, hanem tünet. Kialakulásának több oka is lehet, melyek kivizsgálása az idegi érintettség miatt nem halogatható. Isiász esetén reumatológus vagy ortopéd szakorvos mielőbbi felkeresése ajánlott a pontos diagnosztika és célzott kezelés érdekében!

Melyek az isiász tünetei?


Az isiász fő tünete az éles fájdalom, ami ülés közben, felálláskor, és hirtelen reflexes mozdulatokra (például tüsszentéskor vagy köhögéskor) fokozódik. A fájdalom általában a gerinc ágyéki szakaszán, tehát deréktájon jelentkezik és kisugárzik a comb vagy a lábfej irányába. A fájdalom mellé gyakran társul zsibbadás érzés, érzéskiesés, tűszúrás-érzés. Előfordul, hogy a lábon érzett fájdalom erősebb a derékfájdalomnál, ez az ideg becsípődésének vagy gyulladásának helyétől függ. Az isiász kiváltó okától függően, a tünetekhez társulhat inkontinencia, székletürítési zavar, súlyos esetben akár bénulás is.

Mi lehet az isiász kiváltó oka?


Az isiászt leggyakrabban a gerinc eredetű probléma okozza, például gerincsérv, gerinccsatorna-szűkület, csigolyaelcsúszás, vagy a csigolyák kopásos degeneratív elváltozása. Az ülőideg a gerinc ágyéki szakaszán a gerincvelőből kilépő ideggyökökből fonódik össze. A gerinc menti szakaszon, a csigolyák és porckorongok között könnyen nyomás alá kerülhet az idegrost, ha valamilyen degeneratív elváltozás is jelen van. A nyomás hatására az ideg becsípődhet, begyulladhat, ez okozza az éles, kisugárzó fájdalmat, ami az isiász fő tünete.

Ritkább esetben előfordul, hogy az ülőidegzsába nem gerinc eredetű, hanem egyéb szervi betegség, vagy pszichés probléma okozza. Ilyenkor az ortopéd vagy reumatológus szakorvos feladata a mozgásszervi érintettség kizárása, a tüneti kezelés és a páciens átirányítása a megfelelő szakirányba a probléma okának tisztázása céljából.

isiász
Dr. Mihola Dóra

Dr. Mihola Dóra

Reumatológus szakorvos

Dr. Moravcsik Bence

Dr. Moravcsik Bence

Ortopéd-traumatológus szakorvos

Önnek is fontos a gerince egészsége?

Szeretné elkerülni a fájdalommal járó gerincbetegségeket?

A BMM specialista csapata ebben is segít!

Hasznos tanácsokat, információkat és videókat válogattunk össze, melyeket most INGYEN biztosítunk Önnek! Adja meg nevét és e-mail címét az alábbi űrlapon és a következő héten minden nap küldünk egy levelet a mozgásszervi szakértőink által összeállított GERINCVÉDELMI TUDÁS-CSOMAG részleteiről! Az első levél tartalma: 6 jó tanács a gerincfájdalom ellen.

Dr. Barna Anikó

Dr. Barna Anikó

Reumatológus szakorvos

Az isiász kivizsgálása


Isiász kivizsgálásával reumatológus és ortopéd szakorvos is foglalkozik. A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben speciális betegút-protokollt alakítottunk ki az alapos kivizsgálás, és a hatékony, célzott terápiák biztosítása érdekében.  

Küldetésünknek tekintjük, hogy pácienseink mielőbb visszanyerjék a mozgás szabadságát, és tartósan, hosszú időre megszabaduljanak a fájdalmas panaszoktól. 

Az ülőidegzsába hátterében gyakran valamilyen komolyabb mozgásszervi betegség áll – ennek tisztázása érdekében mindenképpen javasolt a fájdalmat okozó háttérbetegség felderítése és az oki diagnózis felállítása. Ennek hiányában csak rövidtávú, tüneti kezelés lehetséges. 

A sikeres kivizsgálás alappillérei a BMM betegút-protokollja alapján:

 • A kórelőzmény már fél diagnózis, részletes kikérdezéssel sok betegség kizárható.
 • Alapos fizikális szakorvosi vizsgálat. A fizikális vizsgálat alapján szakorvos határozza meg a szükséges képalkotó diagnosztikai vizsgálatok szükségességét:
  • Röntgen vizsgálattal a csontos elváltozás igazolhatóak. Röntgen felvétel készül általában a gerincről, a csípőízületekről, a térdről és a lábfejről. Ez sokszor elkülönítő diagnosztikai szempontból szükséges.
  • A lágyrészek, a porckorongok, az ízületi porcok, az izmok és ínak állapotáról a rétegfelvétel ad pontos információt.
  • Esetenként a pontos diagnózis felállításához kiegészítően CT- (computer tomográfia), vagy MRI (mágneses rezonancia) vizsgálat is szükséges.
  • Idegi érintettség esetén a feltételezett idegkárosodás mértékének meghatározására neurofiziológiai vizsgálat, ENG vagy EMG szükséges. 

A képalkotó diagnosztikai vizsgálatok segítségével az anatómiai strukturális elváltozások láthatóvá és mérhetővé válnak, így fény derül a panasz valódi okára.

Az idegvezetéses neurofiziológiai vizsgálatok (ENG/EMG) a BMM Pesti és Óbudai rendelőjében elérhetőek. A szükséges röntgen, ultrahang, CT és MRI vizsgálatokat partnerintézményeink külső helyszínen, külön díjazás ellenében biztosítják. 

 • A kórelőzmény, a fizikális vizsgálat és a képalkotó diagnosztika alapján a szakorvos pontos diagnózist állít fel.
 • Személyre szabott kezelési terv készül. Pácienseinket végig kísérjük a gyógyulás útján!

 

A siker kulcsa az orvos – páciens együttműködés és a bizalom!

Mi a különbség az isiász és a lumbágó között?


A köztudatban gyakran keveredik össze a lumbágó és az isiász fogalma. Mindkét esetben erős derékfájdalom jelenti a fő panaszt, azonban könnyen megkülönböztethetőek jellegükből fakadóan.

Lumbágó esetén izom eredetű derékfájdalomról van szó, ami általában hirtelen alakul ki, a gerinc megerőltetése miatt. Lumbágó esetén nincs idegi érintettség, a fájdalom nem sugárzik a végtagokba, nincs zsibbadás és érzéskiesés.

Isiász esetén idegi eredetű panaszról van szó, amit hosszú idő alatt kialakult komolyabb probléma okoz. A kiváltó ok tisztázása kulcsfontosságú a kezelés eredményességéhez, ezért mielőbb érdemes reumatológus vagy ortopéd szakorvos felkeresése. Az orvosi vizsgálat halogatásával az ideg tartósan nyomás alatt maradva akár véglegesen is károsodhat, és bénulást okozhat. A nyomást okozó gerincbetegség feltárása és kezelése szükséges az isiász kezeléséhez és a fájdalmas panaszok megszüntetéséhez.

Az isiász kezelési lehetőségei


Isiász esetén elsőként az akut fájdalom tüneti kezelése jön szóba. A gerinc tehermentesítése, szájon át szedhető nonszteroid fájdalomcsillapító készítmények szedése, esetleg szteroidos helyileg alkalmazott gyulladáscsökkentő injekció beadása, vagy orvosi kollagén injekciós terápia javasolt. A tüneti kezelés alatt a reumatológus vagy ortopéd szakorvos által ajánlott diagnosztikai vizsgálatok elvégzése szükséges. A vizsgálati eredmények alapján felállítható a pontos diagnózis és megkezdhető az oki terápia. 

A kiváltó ok kezelésével tartósan megszüntethető az ülőideg nyomása, így elkerülhető a gyulladás visszatérése. A különböző kiváltó okok különböző kezelési protokollt igényelnek, azonban a legtöbb esetben konzervatív terápiával elkerülhető a műtéti beavatkozás. Személyre szabott, specifikus gyógytornával és gyógymasszázzsal, esetleg fizikoterápiás kezelésekkel a gerinc eredetű betegségek jól kezelhetőek. Amennyiben az isiászt kiváltó háttérbetegség előrehaladott állapotban van, bénulást okoz, vagy nem reagál a konzervatív kezelésekre, műtéti beavatkozás jön szóba. Ezzel kapcsolatban idegsebészeti orvosi konzultáció szükséges.

 

  Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő
  Kérjen időpontot telefonon!

  Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!

  Budai rendelő: +36 (1) 44-33-433

  Pesti rendelő: +36 (1) 44-33-433

  Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő
  Válasszon orvost!

  Szeretné Ön kiválasztani kezelőorvosát? Tekintse meg budai és pesti óbudai rendelőnkben dolgozó orvosainkat és terapeutáinkat, és vegye fel vele közvetlenül a kapcsolatot!

  Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

  Kövess minket a közösségi médiában!