Oldal kiválasztása

Mit tehet hátfájás és derékfájás ellen?

A hát- és derékfájdalom napjaink egyik legelterjedtebb mozgásszervi panasza: 5 emberből 4-en tapasztalnak ilyen jellegű problémát életük során. A fájdalmat számos genetikai és életmódbeli tényező befolyásolhatja, ugyanakkor sokat tehetünk ellene!


A hátfájás és derékfájdalom kezeléséhez és megszüntetéséhez az első és legfontosabb lépés a panaszt kiváltó ok tisztázása. Amennyiben gyakran szenved ilyen jellegű fájdalomtól, vagy egy nagyobb megerőltetés után hirtelen, erős fájdalmat érez, célszerű mielőbb szakértő ortopéd vagy reumatológus szakorvos felkeresése. A szakorvosi vizsgálat során az alapos kikérdezés és fizikális vizsgálat mellett esetenként szükség lehet valamilyen képalkotó vizsgálat (röntgen, MRI) elvégzésére, amely részletes képet ad a gerinc állapotáról.

A fájdalmat kiváltó okok nagyon sokrétűek lehetnek: a leggyakoribb az izom eredetű fájdalom, melyet okozhat valamilyen túlzott megterhelés, ülőmunka, egy rossz mozdulat, vagy akár a stressz is. Ilyenkor az izmok feszessége okozza a fájdalmat, tehát a cél az izmok lazítása, nyújtása és erősítése. A hát- és derékfájdalmak azonban nem ritkán utalnak valamilyen egyéb gerincbetegségre, például gerincferdülésre vagy akár porckorongsérvre. Ennek igazolására ajánlott a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok elvégzése, melyek pontos információval szolgálnak a probléma mértékéről és helyéről. Az esetek nagy részében ezek a gerincbetegségek is kezelhetőek műtét nélkül, azaz konzervatív módon.

A szakorvosi vizsgálat után célszerű gyógytornászt felkeresni, aki egy részletes állapotfelmérés alapján személyre szabott terápiával segít a hátfájás és, vagy derékfájdalom leküzdésében. A panaszok okától függően több különböző módszert alkalmazva és kombinálva állítják össze azt a speciális gyakorlatsort, amely az érintett területet célozva segít enyhíteni fájdalmat és megszüntetni annak okát. Egyes esetekben a gyógytorna mellett – annak hatását erősítendő – ajánlott egyéb fizikoterápiás kezelések (pl. TENS) és gyógymasszázs igénybevétele is.

Mit tehet, hogy megelőzze a hát- vagy derékfájdalmak kialakulását?


A panaszok kialakulása általában megelőzhető! Ehhez fontos az egészséges életmód, melynek része a rendszeres testmozgás – minden korosztály számára. Jógával és masszázzsal a mindennapi stressz okozta problémák is sikeresen enyhíthetők, és fontos, hogy olyan mozgásformát válasszon, amelyben örömét leli. Szakértő tanácsért keresse fel bizalommal szakképzett gyógytornászainkat, akik személyre szabottan segítenek Önnek a mozgásszervi panaszok elkerülésében!

derékfájdalom
 • Facebook
 • Gmail
 • Twitter
 • LinkedIn

Kik lehetnek a legveszélyeztetettebbek?


 • Az ülőmunkát végzők, hiszen a folyamatos ülés extra igénybevételt jelent a gerinc számára. A rossz testtartás szintén hozzájárul a fájdalmak kialakulásához.
 • A nehéz fizikai munkát végzők, a gyakori emelgetés és az izmok megerőltetése miatt.
 • A gerincferdüléssel élők, mert az izomerő-egyensúly felbomlása miatt a gerincgörbületek nagyobb terhelésnek vannak kitéve.
 • Az élsportolók, akiknek a nagyizmok edzése mellett a a mélyizmok erősítésére is nagy figyelmet kell fordítaniuk.
 • A kismamák, mert a várandósság során megváltozik a test súlypontja, valamint a hormonszint emelkedése kötőszöveti lazaságot okozhat.
 • Az idősebb korosztály, kiemelten a csontritkulásban szenvedők.
Tatai Krisztina
 • Facebook
 • Gmail
 • Twitter
 • LinkedIn

Tatai Krisztina

Gyógytornász

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.
Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

+36 1 44 33 433 telefonszámon, a hétköznap 8:00 - este 20:00 -ig a munkatársaink fogadják hívását, vagy visszahívják Önt.

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Szakorvosok válaszolnak kérdésére. 

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Hírlevél
feliratkozás

BMM fizikoterápiás hírleveleire itt iratkozhat fel.

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Betegbiztonsági protokoll a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben

Rendelőinkben maximálisan eleget teszünk az aktuális rendelkezéseknek, hogy a koronavírus elleni védekezést biztosítsuk mindenkinek

You have Successfully Subscribed!

Iratkozzon fel a BMM hírleveleire

You have Successfully Subscribed!