Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Hát- és derékfájás

Mit tehet hátfájás és derékfájás ellen?

szerző Tatai Krisztina | 2018.10.20.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


A hátfájás és a derékfájás napjaink egyik legelterjedtebb mozgásszervi panasza: 5 emberből 4-en tapasztalnak ilyen jellegű problémát életük során. A fájdalmat számos genetikai és életmódbeli tényező befolyásolhatja, ugyanakkor sokat tehetünk ellene!


A hátfájás és derékfájdalom kezeléséhez és megszüntetéséhez az első és legfontosabb lépés a panaszt kiváltó ok tisztázása. Amennyiben gyakran szenved ilyen jellegű fájdalomtól, vagy egy nagyobb megerőltetés után hirtelen, erős fájdalmat érez, célszerű mielőbb szakértő ortopéd vagy reumatológus szakorvos felkeresése. A szakorvosi vizsgálat során az alapos kikérdezés és fizikális vizsgálat mellett esetenként szükség lehet valamilyen képalkotó vizsgálat (röntgen, MRI) elvégzésére, amely részletes képet ad a gerinc állapotáról.

A fájdalmat kiváltó okok nagyon sokrétűek lehetnek: a leggyakoribb az izom eredetű fájdalom, melyet okozhat valamilyen túlzott megterhelés, ülőmunka, egy rossz mozdulat, vagy akár a stressz is. Ilyenkor az izmok feszessége okozza a fájdalmat, tehát a cél az izmok lazítása, nyújtása és erősítése. A hát- és derékfájdalmak azonban nem ritkán utalnak valamilyen egyéb gerincbetegségre, például gerincferdülésre vagy akár porckorongsérvre. Ennek igazolására ajánlott a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok elvégzése, melyek pontos információval szolgálnak a probléma mértékéről és helyéről. Az esetek nagy részében ezek a gerincbetegségek is kezelhetőek műtét nélkül, azaz konzervatív módon.

A szakorvosi vizsgálat után célszerű gyógytornászt felkeresni, aki egy részletes állapotfelmérés alapján személyre szabott terápiával segít a hátfájás és, vagy derékfájdalom leküzdésében. A panaszok okától függően több különböző módszert alkalmazva és kombinálva állítják össze azt a speciális gyakorlatsort, amely az érintett területet célozva segít enyhíteni fájdalmat és megszüntetni annak okát. Egyes esetekben a gyógytorna mellett – annak hatását erősítendő – ajánlott egyéb fizikoterápiás kezelések (pl. TENS) és gyógymasszázs igénybevétele is.

Mit tehet, hogy megelőzze a hátfájás és a derékfájdalmak kialakulását?

A derékfájás és természetesen a hátfájás okozta panaszok kialakulása általában megelőzhető! Ehhez fontos az egészséges életmód, melynek része a rendszeres testmozgás – minden korosztály számára. Jógával és masszázzsal a mindennapi stressz okozta problémák is sikeresen enyhíthetők, és fontos, hogy olyan mozgásformát válasszon, amelyben örömét leli. Szakértő tanácsért keresse fel bizalommal szakképzett gyógytornászainkat, akik személyre szabottan segítenek Önnek a mozgásszervi panaszok elkerülésében!

Kik lehetnek a legveszélyeztetettebbek?

  • Az ülőmunkát végzők, hiszen a folyamatos ülés extra igénybevételt jelent a gerinc számára. A rossz testtartás szintén hozzájárul a derékfájás kialakulásához.
  • A nehéz fizikai munkát végzők, a gyakori emelgetés és az izmok megerőltetése miatt.
  • A gerincferdüléssel élők, mert az izomerő-egyensúly felbomlása miatt a gerincgörbületek nagyobb terhelésnek vannak kitéve.
  • Az élsportolók, akiknek a nagyizmok edzése mellett a a mélyizmok erősítésére is nagy figyelmet kell fordítaniuk.
  • A kismamák, mert a várandósság során megváltozik a test súlypontja, valamint a hormonszint emelkedése kötőszöveti lazaságot okozhat.
  • Az idősebb korosztály, kiemelten a csontritkulásban szenvedők. A kor előrehaladtával fontos megelőzni, illetve kezelni a hátfájás és a derékfájás tüneteit.

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.

Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!