Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Mi a különbség a reumatológia és az ortopédia között

Mi a különbség a reumatológia és az ortopédia között?

szerző Dr. Moravcsik Bence Balázs | 2018.10.20.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


Bár a reumatológia és az ortopédia két olyan orvosi szakág, amely sok esetben fedi egymást, mégis akad néhány lényeges különbség közöttük.


Mi a hasonlóság a két szakterület között?

Hasonlóságukat az okozza, hogy lényegében mindkét szakág mozgásszervi megbetegedések gyógyításával foglalkozik, tehát az izmok, az inak, az ízületek és a csontok fájdalmait és merevségét gyógyítja.

A különbség leginkább a panaszt kiváltó okokban rejlik.

Mivel foglakozik a reumatológia?

A reumatológia a belgyógyászat azon szakterülete, ami a mozgásszervek megbetegedéseire fókuszál. Ez korosztálytól függetlenül a lakosság közel 70%-át érinti.

A reuma fájdalmat és merevséget okoz az izmokban, az inakban, a gerincen és az ízületekben. Tünetek tarthatnak pár napig vagy akár évekig is, kisebb kellemetlenséget vagy súlyos rokkantságot okozva. A fájdalom és merevség megszüntetéséhez a panaszokat kiváltó reuma kezelése szükséges.

Azonnali segítségre van szüksége?

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat, reumatológusokat és gyógytornászokat a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Mivel foglakozik az ortopédia?

A tartó- és mozgató szervrendszer veleszületett – és szerzett rendellenességeivel, illetve azok kezelésével foglalkozó orvosi szakterület. A mozgásszervi betegségek körébe tartozik:

  • A végtagi csontok, ízületek és inak betegsége
  • Az izombetegségek egy része, valamint
  • A gerincoszlop csigolyáinak és a környező lágyrészek elváltozása is

Kezdetben az ortopédia a különböző torzulásoktól, deformitásoktól és akár bénulásoktól szenvedő emberek problémáit elsősorban mechanikai segédeszközökkel próbálta gyógyítani, esetleg fürdőkúrát ajánlott.

Ma már a mozgásszervi megbetegedések kezelésére lehetőségek széles spektruma áll az orvosok rendelkezésére. Az altatásos érzéstelenítés feltalálása óta nemcsak a konzervatív, azaz vértelen módszereket (mint pl.: fizikoterápia, gyógytorna, hidroterápia, stb.), hanem műtéti beavatkozásokat is végeznek a szakorvosok.

Mind a két szakterület orvosaink fő célkitűzése: a páciens számára – a gyors és hosszú távra szóló gyógyulás érdekében – legmegfelelőbb és leghatékonyabb terápiás javaslat felállítása. A panasz kialakulásához vezető okok feltárása kulcsfontosságú, ehhez részletes és alapos vizsgálatot végeznek.

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!