Oldal kiválasztása

Bokaficam

  • Mit értünk bokaficam alatt?
  • A boka anatómiája
  • A bokaficam előfordulása, kockázata
  • A bokaficam vizsgálata
  • A bokaficam kezelése

Bejelentkezés

8:00 - 20:00 telefonon
hétvégén is

Bokaficam, bokarándulás, kibicsaklott boka esetén mit érdemes tenni a gyógyulás érdekében? Mikor forduljon szakorvoshoz? Mikor forduljon gyógytornászhoz?


Mit értünk bokaficam alatt?


A bokaficam, vagy bokarándulás az egyik leggyakoribb mozgásszervi sérülés. Ennek oka, hogy elég egy véletlen rossz lépés a bokaízület kifordulásához, aminek a következménye lehet egy enyhe rándulás, de akár bokaszalag szakadás is. Bokaficam esetén a bokaszalagok megnyúlnak, akár el is szakadhatnak a környékbeli erekkel együtt. A kisebb rándulás akár észrevétlen is lehet, azonban többszörösen előfordulva komoly következményei lehetnek a bokaízület terhelhetőségét illetően. Nagyobb ficam esetén azonnal érezhető a következmény: éles fájdalom jelentkezik, a boka kívülről megdagad, bevérzés is látható, sőt akár a boka természetellenes szögben is állhat. A tünetek jellemzően a sérülés mértékétől függenek.

A boka anatómiája


A bokaízület három csont: a lábszárat alkotó sípcsont és szárkapocscsont, valamint a lábfej felső részét alkotó ugrócsont (talus) összefutásánál található. A három csontot a belső és a külső bokaszalagok kötik össze, melyek közül a külső szalag sérülékenyebb. A bokaízület biztosítja a lábfej hajlító-feszítő (spicc-pipa) mozgását, ami a járáshoz és a futáshoz elengedhetetlen. A boka alapvetően nagy teherbírású ízületünk, hiszen járás és futás közben a teljes testsúlyunkat viseli, valamint egyfajta “lengéscsillapító” szerepet is ellát. Ebből adódóan a boka sérülése komoly problémát okozhat a mindennapi életvitelben és a sporttevékenységek folytatásában is.

Dr. Csikós Attila

Dr. Csikós Attila

Ortopéd-traumatológus szakorvos

A bokaficam kezelése


A bokaficam kezelése attól függ, hogy a bokaízület melyik része és milyen mértékben sérült. Enyhe bokarándulás esetén, amikor nem áll fenn sem csontsérülés, sem szalag szakadás, csupán a bokaszalagok megnyúlása, elegendő lehet az alapkezelés: néhány nap pihentetés, szakaszos jegelés, fájdalomcsillapító gyógyszer és/vagy kenőcs alkalmazása, felpolcolás, rögzítés boka ortézissel. Általában 7-10 nap után újra terhelhető a bokaízület, a megnyúlt bokaszalagok miatt kialakuló instabilitás kezelése céljából ilyenkor elkezdhető az ízületi stabilizációs gyógytorna.

Részleges bokaszalag szakadás esetén a kezelés menete gyakorlatilag megegyezik a fenti leírással, azonban a gyógyulási idő jóval hosszabb: 3-4 hét pihentetés után rehabilitációs és stabilizációs gyógytorna is szükséges.

Teljes bokaszalag szakadás esetén általában műtéti beavatkozás szükséges a bokaszalagok helyreállításának céljából. A műtét után szintén pihentetés, fokozatos terhelés és rehabilitációs gyógytorna szükséges.

Bokaízületi csontsérülés esetén komplikáltabb a helyzet. A csontsérülésről a röntgen felvétel képes biztos képet adni, és nagyon alapos diagnosztikát igénylő problémáról van szó. A csontsérülés fajtája, mértéke, helyzete alapján az ortopéd-traumatológus szakorvos dönthet konzervatív kezelési módról vagy műtéti beavatkozásról is. A speciális gyógytorna mindkét esetben kulcsfontosságú a teljes gyógyuláshoz.

Pácienseink véleménye


„Dr. Csikós Attila végig nagyon kedves volt, látszott rajta, hogy érdekli az állapotom, és az is, hogy alaposan átgondolja, hogyan tudna segíteni. Ugyan még további vizsgálatok szükségesek, de éreztem, hogy megfelelő kezekben vagyok.”

F. Bertalan

“Egy kedves ismerősöm hívta fel a figyelmemet a rendelőre.
Régóta fájt a bokám, és nem tudtuk kideríteni mi az oka.
Gyorsan időpontot kaptam. Nagyon jól megközelíthető helyen van. A munkatársak nagyon kedvesek voltak, és nem kellett várni a vizsgálatra. Egészségpénztári kártyát elfogadnak.A doktor Úr mindenben segített, és már el is kezdődött már a vizsgálat hogy kiderítsük a fájdalom okát. Mindenkinek csak ajánlani tudom.”

B. Júlia

A bokaficam előfordulása, kockázata


A legtöbb bokaficam sportolás közben fordul elő, amikor az izmok és ízületek nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Ugyanakkor akár egy egyszerű séta alkalmával is megtörténhet, hogy egy rossz lépés miatt kibicsaklik a boka, például egyenetlen vagy csúszós talajra lépve, esetleg lépcsőzés közben.

A bokaficamot sosem szabad elbagatellizálni! Bár ez az egyik leggyakoribb mozgásszervi sérülés és gyakorlatilag bárkivel, bármikor megeshet, – szinte hétköznapi eseménynek számít – mégis fontos, hogy foglalkozzunk vele és elkerüljük a további bajt.

A bokaficam esetén jelentkező tünetek: a fájdalom, mozgásbeszűkülés, duzzanat, vérömleny; ugyanúgy utalhat csontsérülésre, vagy akár törésre is, mint “csupán” bokaszalag sérülésre. A szalagsérülésnek is vannak különböző súlyossági fokozatai: enyhébb esetben a szalagok csupán megnyúlnak, más esetben azonban részleges vagy teljes bokaszalag-szakadás is előfordulhat. A bokaízület rögzítése és a pihentetés minden esetben elsődleges, azonban a sérülés fokának megállapításához érdemes ortopéd szakorvost felkeresni. Az enyhébb mértékben megrándult boka is tartós boka instabilitást eredményezhet a megfelelő kezelés nélkül.

A bokaficam vizsgálata


Bokaficam esetén a bokát ért trauma nagyságától és a tünetek mértékétől függően, azért érdemes ortopéd-traumatológus szakorvost felkeresni, hogy a sérülés természete és foka pontosan megállapításra kerüljön. A tünetek ugyanis nagyon hasonlóak szalagsérülés és csontsérülés esetén, azonban a gyógyuláshoz szükséges folyamatban jelentős különbség lehet. A pontos diagnózis felállításához és a kezelés meghatározásához ortopéd-traumatológus szakorvosi vizsgálat szükséges.

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben speciális betegút-protokollt alakítottunk ki, amely alapján az ortopédiai vizsgálat alaplépései, bokaficam esetén a következők:

  1. A kórelőzmény felállítása: a részletes kikérdezés a trauma körülményeiről és az esetleges előzményekről, korábbi sérülésekről.
  2. Alapos fizikális szakorvosi vizsgálat, mozgásos és mozgatásos tesztek elvégzése. A fizikális vizsgálat alapján szakorvos határozza meg a szükséges képalkotó diagnosztikai vizsgálatok szükségességét. Bokaficam esetén általában röntgen felvétel javasolt, egyes esetekben ultrahangos diagnosztika is szóba kerülhet. A képalkotó diagnosztikai vizsgálatok segítségével az anatómiai strukturális elváltozások láthatóvá és mérhetővé válnak, így fény derül a panasz valódi okára.
  3. A kórelőzmény, a fizikális vizsgálat és a képalkotó diagnosztika alapján a szakorvos pontos diagnózist állít fel.
  4. Személyre szabott kezelési terv készül. Pácienseinket végig kísérjük a gyógyulás útján!

A siker kulcsa az orvos – páciens együttműködés és a bizalom!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Kérjen időpontot telefonon!

Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!

Budai rendelő: +36 (1) 44-33-433

Pesti rendelő: +36 (1) 44-33-433

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Válasszon orvost!

Szeretné Ön kiválasztani kezelőorvosát? Tekintse meg budai és pesti óbudai rendelőnkben dolgozó orvosainkat és terapeutáinkat, és vegye fel vele közvetlenül a kapcsolatot!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Kövess minket a közösségi médiában!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

+36 1 44 33 433 telefonszámon, a hétköznap 8:00 - este 20:00 -ig a munkatársaink fogadják hívását, vagy visszahívják Önt.

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Szakorvosok válaszolnak kérdésére. 

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Betegbiztonsági protokoll a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben

Rendelőinkben maximálisan eleget teszünk az aktuális rendelkezéseknek, hogy a koronavírus elleni védekezést biztosítsuk mindenkinek

You have Successfully Subscribed!