Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Bokatörés utáni rehabilitáció

Bokatörés utáni rehabilitáció

szerző Tatai Krisztina | 2019.10.09.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

A bokaízületet három csont alkotja: a sípcsont, a szárkapocscsont és az ugrócsont. Ha e három csontból egy vagy több eltörik, akkor bokatörésről beszélünk. A bokatörés lehet enyhe vagy súlyos, ennek függvénye, hogy hány csontot érint, hogy mekkora a törés nagysága vagy mélysége, avagy iránya, hogy a törés ízületbe hatol e vagy sem, hogy a tört részek egymáshoz képest elmozdultak e vagy sem, azaz stabilak vagy instabilak. Valamint, hogy a törésekkel együtt járt-e valamely szalag sérülése vagy szakadása.

Bokatörés után mikor kerül sor műtétre?

A bokatörés utáni műtétre általában akkor kerül sor, ha a törés instabil, azaz a tört végek egymáshoz képest elmozdulnak. Ekkor a részeket lemezekkel, csavarokkal, vagy szegekkel rögzítik belülről, kívül pedig gipsszel stabilizálják.

A bokatörés utáni regeneráció ideje a fent említett összetevők függvénye. Egy egyszerűbb törés esetében a csontregeneráció körülbelül 6 hét, míg egy összetettebb törésnél körülbelül 8 hét.

A regenerációt befolyásolja, hogy a törés kezelésénél volt-e szükség műtétre, gipszre, vagy bármilyen külső rögzítésre. Amennyiben a sérült testrész hosszabb ideig rögzítés alatt állt, illetve megmozdítási tilalommal járt, ott az ízületek mozgékonyságának és az izmok erejének visszanyerése hosszabb folyamat lehet.

Bokatörés utáni rehabilitáció

A bokatörés esetében a rehabilitáció töréstípusonként eltérhet egymástól, azonban egy általános protokoll szerint haladva a rehabilitáció első lépcsője a fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, duzzanatcsökkentés, vérömleny felszívódásának fokozása, elősegítése, melyeket a szakemberek, gyógytornászok végeznek különféle fiziko- és fizioterápiás módszerekkel. Ezekre a terápiákra speciális eszközök állnak a rendelkezésünkre, ilyen például az ultrahang gép, a safe lézer készülék, a lökéshullám gép, a kinesio tape, stb.

Ezen kezelésekkel egyidőben fontos elkezdeni az aktív mozgásterápiát is. A mozgásterápiában először a nem terhelt, fekvő vagy ülő gyakorlatokat részesítjük előnyben. Ezek legfőbb célja az ízületi mobilizálás és az izomerősítés, a teljes mozgásterjedelem és izomerő mielőbbi visszanyerése. A gyakorlatok alatt fontos, hogy a páciens testsúlya ne legyen rajta az ízületen, ezért nevezzük tehermentesített gyakorlatoknak. A gyakorlatok során nem csupán az érintett ízületet kezeljük, hanem az alatta és felette lévő ízületeket is, hogy később, a funkcionális gyakorlatoknál minden ízület és izom képes legyen megfelelően mozogni.

Boka terhelése a rehabilitáció során

A bokatörés után, a tehermentesített időszakban gyakran használnak a páciensek valamilyen járási segédeszközt, hogy kíméljék az érintett ízületet. Ilyen segédeszköz lehet például könyökmanó, hónaljmankó, járóbot, vagy járókeret.

A tehermentesített időszakot fokozatosan váltja fel a részterheléses, majd a teljes terheléses időszak. Ez azt jelenti, hogy a terapeuta fokozatosan adaptálja a páciens számára a testsúlyterhelést. Egy másik fő szempont a rehabilitáció során a terhelés figyelembevétele mellett, hogy a stabil gyakorlatoktól fokozatosan haladjunk az instabil gyakorlatok felé. A mozgásterápia során a végéhez közeledve az erőfejlesztő gyakorlatokat felváltják az egyensúlyfejlesztő, járást fejlesztő gyakorlatok.

Bokatörés utáni sportrehabilitáció és munkába állás

A sportrehabilitációs időszak a törés és kezelés függvényében 3-6 hónap is lehet. Fontos, hogy a terapeuta vezetésével megtanult gyakorlatokat a páciens saját érdekében otthonában is rendszeresen végezze, meggyorsítva így a rehabilitáció idejét. A sportba való visszatérés megkezdése előtt érdemes konzultálni a kezelő szakorvossal és/vagy gyógytornásszal.

Előfordul, hogy valaki a bokatörést követően kiesik a munkavégzésből, ilyenkor érdemes a terápiát mielőbb elkezdeni, hogy a páciens mihamarabb visszatérhessen a munkába. Van olyan eset, amikor egy ülő munkát végző személynél megvalósítható, hogy felpolcolva, egy székre téve a lábát képes a munkáját végezni, de ebben az esetben is célszerű fél-egy óránként átmozgatni a bokát, térdet és combot (a terapeuta által megtanult módon), hogy a vérkeringés ne lassuljon le, valamint a regeneráció előre haladjon. Amennyiben a páciens visszatérne a munkavégzéshez, fontos a szakemberrel, szakorvossal, vagy gyógytornásszal egyeztetnie arról, hogy mit ajánl neki a visszatérést illetően.

Az ember veleszületett joga a fizikai tökéletesség.

Joseph Pilates

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!
Önt is érinti a bokatörés? Esetleg futással kapcsolatos kérdése, panasza van? Azonnali segítségre van szüksége? Felmérné fizikai állapotát?

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.
Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!