Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Gyógytorna a műtétet megelőző időszakban

Gyógytorna a műtétet megelőző időszakban

szerző Nagy Gabriella | 2020.04.14.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

A műtét előtti gyógytorna

A műtét előtti gyógytorna kezelések jelentősége manapság sajnos nincs kihangsúlyozva, így a műtétre váró páciensek sincsenek tájékoztatva erről.
Jelen esetben a tervezett mozgásszervi beavatkozásokról beszélünk, így pl. térdprotézis/ csípőprotézis beültetés, keresztszalag pótlás, rotátor köpeny sérülés.Függetlenül attól, hogy melyik régió érintett közös vonás az adott kórképekben a meglévő mozgásbeszűkülés, izomgyengeség, propriocepció (ízületi helyzetérzékelés) romlása.

Rendkívül fontos tisztában lennünk azzal a ténnyel, hogy amennyiben mozgásbeszűkülés van az adott ízületben , önmagában pl. a protézis beültetése nem fogja megoldani a problémát. Mozgásbeszűkülésre manapság számos kezelési lehetőségünk van: rendszeres, szakszerű gyógytorna, lágyrész manuál technikák, flossing technika, köpölyözés, fizikoterápiás kezelések.

Az,hogy az adott mozgásbeszűkülés milyen ütemben enged egyrészt alkati adottság kérdése, másrészt függ a diagnózistól, más alapbetegségtől, a páciens kezeléshez való hozzáállástól. A műtét előtti időszakban célként kell kitűzni önmagunknak , hogy a tőlünk telhető legtöbbet megtesszük saját állapotunk javítása érdekében. Minden napot lehetőségként kell megragadnunk annak érdekében, hogy a műtétre a lehető legnagyobb mozgás tartománnyal érkezzünk.

Ezen kívül rendkívül fontos a lágyrészek nyújthatósága, az izomerő. Minél jobb az izomerő az érintett izmokban, annál gyorsabb ütemben javul majd a műtét utáni állapotunk.

A propriocepció (ízületi helyzetérzés) fejlesztése már a műtét előtti időszakban megkezdődik, ennek a későbbiekben is rendkívül nagy jelentősége lesz.

Ebben az időszakban a páciens megtanulja a műtét utáni segédeszköz használatát. Hasznos tanácsokat kap, ill. pszichésen is felkészül az előtte álló nehéz időszakra.

Gyógytorna a műtét után

A műtétet követő időszakban rendkívül nagy a létjogosultsága a gyógytornának. A kialakult vagy visszamaradt mozgásbeszűkülést, izomerő csökkenést, megbomlott izomegyensúlyt, propriocepciót (ízületi helyzetérzékelést) kell javítanunk. Ebben az esetben számos lehetőségünk van: gyógytorna, manuálterápia, TAPE ragasztás, flossing, köpöly terápia. Az egyes műtétek, sérüléseket követő rehabilitációkról külön bejegyzésben olvashatnak.

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!
Önt is érinti a bokatörés? Esetleg futással kapcsolatos kérdése, panasza van? Azonnali segítségre van szüksége?
Felmérné fizikai állapotát?
A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.
Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!