Oldal kiválasztása

Köszvény diéta – alacsony purin tartalmú ételekkel


  • Miért fontos a diéta köszvény esetén?
  • A diéta szerepe a köszvény kezelésében és megelőzésében
  • Mit lehet – mit nem lehet?

Köszvény diéta az egészségért

Köszvény esetén a szervezetben megnő a húgysav-szint, ennek következményeképp pedig húgysav kristályok csapódnak ki az ízületekben. Ezek a kicsapódott kristályok fájdalmat, gyulladást, ún. köszvényes rohamot okoznak. A betegség legtöbbször a helytelen táplálkozás miatt alakul ki, azonban genetikai hajlam is szerepet játszhat benne.

A kialakult köszvény betegség kezelésében a diétának és az életmód-változtatásnak kiemelt szerepe van. Ilyenkor ún. purinszegény diétát szükséges követni. A purin az a szerves vegyület, melynek emésztése során az emberi szervezet húgysavat termel. A purin bevitel csökkentésével tehát a húgysav-szint is csökkenthető.

Normál esetben táplálkozással napi 600-1000 mg purint viszünk be a szervezetünkbe. Köszvény, vagy erre való hajlam esetén ezt a mennyiséget szükséges drasztikusan csökkenteni. A magas húgysavszint a vérben jelzi a betegségre való hajlamot, ezt az állapotot nevezik hyperuricaemia-nak. Ilyenkor a napi purin bevitelt hosszútávon 300 mg-ra, vagy ez alá szükséges csökkenteni. Akut köszvény esetén (amikor roham van), a diéta szigorítására van szükség, ez napi maximum 100 mg purinbevitelt jelent. Krónikus köszvény esetén 200 mg purin fogyasztása megengedett.

A purinszegény diéta szerepe a köszvény kezelésében vagy megelőzésében

A purinszegény diéta kulcsfontosságú köszvény esetén. A túlzott purin fogyasztás ugyanis tovább fokozza a húgysav-szintet, a húgysavkristályok növekedését, az ízületek roncsolását és a gyulladást. A szervezetbe bevitt purin nagymértékű csökkentésével azonban a húgysav-szint is csökkenni fog, ezzel pedig az első és legfontosabb lépést megtettük a gyógyulás irányába.

Kialakult köszvény esetén a diéta és az ízületi gyulladáscsökkentő kezelés egyidejű, azonnali megkezdése ajánlott. Ilyenkor azonban sokszor előfordul, hogy a diéta önmagában nem képes megfelelő mértékben és gyorsasággal lecsökkenteni a húgysav szintet. Ebben az esetben a diéta kiegészítésére gyógyszeres kezelés is szükséges a húgysavszint kellő csökkentése céljából. Ennek megítélése minden esetben a kezelő reumatológus szakorvos feladata. Kiemelten fontos, hogy a gyógyszeres kezelés NEM HELYETTESÍTI A DIÉTÁT!

A diéta nem csak a kezelés során, hanem a megelőzésben is fontos szerepet játszik. A laborvizsgálatkor kimutatott magas húgysavszint ugyanis nem feltétlenül jelenti a köszvény betegség jelenlétét a szervezetünkben, pusztán az erre való hajlamot jelzi, valamint ennek a kockázatát vetíti elő. Akinél megemelkedett húgysav-szint mutatható ki, mindenképpen javasolt a purinszegény diéta elkezdése. A diéta betartásával a köszvény betegség kialakulása megelőzhető, így számos fájdalmas következmény elkerülhető!

Mit lehet, mit nem lehet?

Az ételeket purin-tartalmuk alapján lehet csoportosítani: a nagyon magas (>150 mg) purin-tartalmú ételek tiltólistásak. A közepesen magas (75-150 mg) purin-tartalmú ételek fogyasztása kis mennyiségben és ritka alkalmakkor megengedett. A közepes (75-50 mg) purin-tartalmú ételek fogyasztása odafigyeléssel, mérsékelten ajánlott. Az alacsony (50 mg<) purin-tartalmú ételek fogyasztása ajánlott.

Magas és nagyon magas purin-tartalmú ételek a húsok, halak, belsőségek, valamint ezek feldolgozott termékei. Legfőképp a zsíros húsételektől kell búcsút inteni. Esetenként megengedett kis mennyiségű sovány baromfihús (csirkemell, esetleg pulykamell, szigorúan bőr nélkül!), sovány halfilé, vagy előfőzött darált hús fogyasztása. Fontos kiemelni, hogy ez nem a naponta egyszer kategória, hanem maximum hetente, vagy ritkábban.

Az alkohol, a cukros édességek, péksütemények, a füstölt, zsíros ételek, a húsleves, a kocsonya szintén tiltólistás, fogyasztásuk kis mennyiségben sem megengedett, mert komolyan visszavetheti a köszvényes beteg állapotát!

Tejtermékek fogyasztása nagy mennyiségben ajánlott a purinszegény diétában, azonban ezek közül is a zsírszegény termékeké. A tejszín, a vaj, a tejföl nem tartozik ezek közé, e három tejtermék fogyasztása nem ajánlott. Az állati eredetű táplálékok közül a tojás kap nagy hangsúlyt a köszvény diétában. A tojás tápanyagtartalma kiemelkedő, azonban purin tartalma szinte jelentéktelen. Heti 6-8 db tojás fogyasztása ajánlott a purinszegény diétában.

Sok zöldség és gyümölcs fogyasztása előírt, azonban ezek közül is vigyázni kell például a legtöbb hüvelyes zöldséggel és a spárgával. Az olajos magvak is csak ritkán, kisebb mennyiségben fogyaszthatók. A burgonya, a rizs, valamint a gabonafélék azonban kifejezetten javasoltak ebben a diétában. A héjában sült burgonya fogyasztása különösen ajánlott, mert serkenti a purin-anyagcserét.

Az ételek elkészítését tekintve mindenképpen zsírszegény konyhatechnológia ajánlott, a húsételek (ritka) fogyasztása esetén javasolt előfőzni a húst, és a főzőlevet kiönteni.

A purinszegény diéta kulcsfontosságú eleme a bő folyadékfogyasztás is. Napi 2-3 liter folyadékbevitel javasolt legalább, ami lehet víz, szénsavmentes ásványvíz, cukrozatlan tea, esetleg 100%-os gyümölcs- vagy zöldséglé. A gyógyvizek közül a Balfi és a Salvus vizek kifejezetten ajánlottak, gyógyteák közül pedig a csalántea napi fogyasztása javasolt.

A diéta szigorú betartásával a szervezet húgysav-szintje helyreáll. Ez a köszvény kezelésének első alaplépése. A további teendők és a gyógyszeres kezelés meghatározása reumatológus szakorvos feladata.

Köszvény betegség, vagy hajlam esetén forduljon bizalommal a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő reumatológus szakorvosi csapatához! Specialistáink 3 helyszínen, a hét minden napján várják a gyógyulni vágyó pácienseket!

“Bármilyen kezelést választunk is, személyre szabottan, a beteg tájékoztatását követően, vele egyetértésben kell azt terveznünk és végig vinnünk.”
Dr. Mihola Dóra

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.
Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!

Gyógytorna a BMM -ben

Gyógytorna a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben Ki is az a gyógytornász? A gyógytornász -fizioterapeuta 4 év alatt válik olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező egészségügyi szakemberré, aki orvosi javaslat alapján, önálló gyógyító tevékenységet végez. A diplomás...

Gyógytorna eszközök használata a rehabilitációban

Gyógytorna eszközök használat a rehabilitációban Sporteszközzel tudjuk színesíteni a gyógytorna gyakorlatokat. Soft ball Soft ball vagy más néven kislabda anyagában eltér a hagyományos labdáktól. Puha anyagának köszönhetően nagy teherbírása van. Törzsstabilitációs...

Izomgörcs , mit tegyünk ha jelentkezik?

Izomgörcs , mit tegyünk ha jelentkezik? IzomgörcsAz emberi szervezetben háromféle izomszövet típus fordul elő: a szívizom, a simaizom, és a harántcsíkoltizom. Ezeknek mind a szerkezete, mind a működési mechanizmusa más és más. Az izmok működését és működtetését az...

FDM- Fascia Disztorziós Modell – A Kötőszöveti Torzulások Modellje

A Kötőszöveti Torzulások Modellje FDM - Fascia Disztorziós ModellMi az FDM terápia lényege? Az FDM kezelések során az izompólyát kezeljük erősebb nyomási/húzási ingerrel.De mi is az az izompólya? Az izompólya, más néven fascia behálózza az egész emberi testet....

Lökéshullám terápia

A lökéshullám terápia, tabletták és krémek nélkül oldja a fájdalmatKorunk népbetegségének számítanak a különböző mozgásszervi megbetegedések. A tüneti kezelések helyett érdemes a probléma forrására ható gyógymódot, a lökéshullám terápiát választani. A túlsúly, az...

Reumatoid artritisz – Sokízületi gyulladás

Reumatoid artritisz - Sokízületi gyulladás Oka, tünete, kezeléseMilyen tünetei vannak a sokízületi gyulladásnak? Első sorban a kéz és láb kisízületeit érinti a reumatoid artritisz. Néha más ízületeket is érinthet ez a betegség. Tünetei lehetnek a reggeli ízületi...

Bütyök

Bütyök mitől alakul ki a bütyök? Hogyan és mitől alakul ki a bütyök? A bütyökre való hajlam örökölhető, lehet genetikai oka, viszont a nem megfelelő cipő (szoros, keskenyorrú, magassarkú) viselése, vagy nagyobb terhelés is okozhatja. Ez a lábdeformitás is nagyobb...

Sarokfájdalom okai

sarokfájdalom Oka, tünete, kezeléseMilyen tünetei vannak a sarokfájdalomnak? Ha a láb, a talp és a sarok nagyobb terhelésnek van kitéve, akkor előfordulhat, hogy már a reggeli felkelésnél erős sarokfájdalmat érez. A fájdalom lehet szúró vagy tompa, lehet állandó vagy...

A gyermekkori lúdtalp és megelőzése

A gyermekkori lúdtalp és megelőzése A gyermekek egészséges fejlődése minden szülő számára elsődleges. Számos egyéb mozzanat mellett fontos kérdés lehet a lúdtalp kialakulásának megelőzése, hiszen kis odafigyeléssel elkerülhetőek későbbi, akár felnőttkori mozgásszervi...

Bokatörés utáni rehabilitáció

Bokatörés utáni rehabilitáció A bokaízületet három csont alkotja: a sípcsont, a szárkapocscsont és az ugrócsont. Ha e három csontból egy vagy több eltörik, akkor bokatörésről beszélünk. A bokatörés lehet enyhe vagy súlyos, ennek függvénye, hogy hány csontot érint,...

Bejelentkezés


Hétköznap reggel 8:00-tól este 20:00 -ig és szombaton.
Telefonon:
+36 1 44 33 433
vagy

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

+36 1 44 33 433 telefonszámon, a hétköznap 8:00 - este 20:00 -ig a munkatársaink fogadják hívását, vagy visszahívják Önt.

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Szakorvosok válaszolnak kérdésére. 

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Hírlevél
feliratkozás

BMM fizikoterápiás hírleveleire itt iratkozhat fel.

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Betegbiztonsági protokoll a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben

Rendelőinkben maximálisan eleget teszünk az aktuális rendelkezéseknek, hogy a koronavírus elleni védekezést biztosítsuk mindenkinek

You have Successfully Subscribed!

Iratkozzon fel a BMM hírleveleire

You have Successfully Subscribed!