Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Gyógyulás iontoforézis és galvánáram segítségével

Gyógyulás iontoforézis és galvánáram segítségével

szerző Marketing BMM | 2023.10.11.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Az iontoforézis

Az iontoforézis egy olyan terápiás módszer, amelyet a fizikoterapeuták és fizioterapeuták gyakran alkalmaznak különböző mozgásszervi elváltozások kezelésére. Ez egyfajta elektromos stimuláció, amely segítségével, bőrön keresztül gyógyszert juttathatunk a szervezetbe.

Az iontoforézis alkalmazása

Alkalmazása előtt a terapeutának először el kell döntenie, hogy milyen típusú gyógyszert használjon. Az iontoforézis során alkalmazott gyógyszeres kezelés a kezelés céljától függ. A kezelés alkalmazható a fizikoterápiában érzéstelenítők (például lidokain), kortiszteroidok, gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók helyi beadására. Az iontoforézis alkalmazásához egyenáramú elektromos stimulációs készüléket használnak. A készülék két elektródával rendelkezik; az egyik elektróda a negatív áramot, a másik pedig a pozitív áramot adja. A terapeuta használt gyógyszertípustól függően a pozitív vagy a negatív elektródára alkalmazza a gyógyszert. Ezután az elektródákat a páciens testére helyezik és bekapcsolják az elektromos stimulációs készüléket. Az elektromos áram bekapcsolásakor valószínűleg enyhe bizsergést fog érezni a páciens, de néha az ingerlés olyan érzés, mint egy apró méhcsípés. Egy iontoforézis kezelés 10-20 percig tart, attól függően, hogy a terapeuta milyen mennyiségű gyógyszert alkalmaz. A kezelés után előfordulhat a bőr kipirosodása azon a területen, ahová az elektródákat helyezték.

Indikációk

A rehabilitációs orvoslásban, beleértve a fizikoterápiát is, az iontoforézist főként a gyulladásos folyamatok csökkentésére használják. Ezek olyan mozgásszervi állapotokat jelethet, mint a teniszkönyök, golfkönyök, plantáris fasciitis (talpi bőnye gyulladása), bursitis (nyáktömlőgyulladás), rheumatoid arthritis és különböző eredetű enthesopathiás állapotok.

Kontraindikációk

Azoknál a pácienseknél ahol a kezelés során használt hatóanyaggal kapcsolatban túlérzékenység vagy allergiás mellékhatás előfordulhat, kerülniük kell a szóban forgó hatóanyaggal történő iontoforézist Azoknál a betegeknél, akiknél korábban szívritmuszavar vagy fokozott véralvadás fordult elő, a kezelés használata nem feltétlenül ajánlott. A klinikusoknak kerülniük kell az eljárást a beágyazott műtéti drótok, ortopédiai implantátumok területén, valamint az elváltozásokkal és károsodott érzékeléssel rendelkező bőrterületek közelében. Az iontoforézist terhesség alatt jelenleg még nem vizsgálták, ezért terhesség alatt vagy nem, vagy csak rendkívül óvatosan alkalmazható.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Galvánáram kezelés

A galván- vagy egyenáram terápia az elektroterápiás kezelés egyik formája. Az elektroterápiás kezelések alatt a bőrön keresztül meghatározott fizikai paraméterekkel rendelkező elektromos áramot juttatunk a szervezetbe. A biztonságos, alacsony feszültségszintre irányított elektromos áramot a bőrre helyezett elektródákon keresztül juttatjuk a testbe. Az áram átáramlása egy érintett területen a fájdalomreceptorok gátlásával csökkentheti a fájdalmat. Mivel az ionizált anyagok bőrön keresztüli szállítását is fokozza, a helyileg alkalmazott gyógyszerek, például gyulladáscsökkentő krémek felszívódásának elősegítésére is használható (ezt a folyamatot iontoforézisnek nevezik).

Galvánáram alkalmazása

Ha a terapeuta úgy dönt, hogy elektromos stimulációt alkalmaz a rehabilitáció során, első teendője, hogy elektródákat helyez fel a kezelést igénylő testrészre. Ezek az elektródák egy vezetéken keresztül egyenáramot generáló készülékhez vannak csatlakoztatva A beteg enyhe bizsergést fog érezni majd az érzés addig fokozódik, amíg erősnek, de még kellemesnek nem érzi. Az elektromos impulzusok alkalmazása kissé kellemetlen érzés lehet, de nem szabad, hogy fájdalmat okozzon. Ha fájdalmat érez az elektromos stimuláció során, azonnal szóljon a terapeutának. Ő majd módosítja a kezelést, vagy abbahagyja annak alkalmazását. Egy galvánáram kezelés 10-20 percig is eltarthat az elektromos stimulációt adó gép beállításától függően.

Indikációk

A kezelést számos okból használják a fizioterápiában. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és értágító hatása miatt gyakran használhatják: derék panaszok esetében, műtét utáni rehabilitációban, különböző gyulladásos elváltozások kezelésében, mint az ínhüvelygyulladás, teniszkönyök vagy a bursitis (nyáktömlő gyulladás).

Kontraindikációk

Vannak olyan esetek, amelyekben a kezelést tilos vagy nem ajánlott alkalmazni. Kerülni kell a kezelést olyan bőrfelületeken ahol a fájdalomérzet károsodott vagy sérült bőrterület található. Implantátummal rendelkező betegeket nem szabad galván árammal kezelni, mivel fennáll az implantátum kilökődésének vagy működésének zavara. Kerülni kell a kezelést, ha nem megfelelő a páciens mentális állapota, valamint kizáró ok lehet a rosszindulatú daganat megléte is.