Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

BMM a mozgásszervi szakértő! +36 (1) 44-33-433 Bejelentkezés hétköznap és szombaton 8:00- este 20:00-ig . bejelentkezes@bmm.hu

Amit tudni kell az idegbecsípődésről

 • Mit jelent az idegbecsípődés?
 • Milyen tünetekkel jár az idegbecsípődés?
 • Mikor forduljon orvoshoz idegbecsípődés miatt?
 • Az idegbecsípődés diagnosztikája
 • Az idegbecsípődés kezelési lehetőségei
Bejelentkezés

8:00 - 20:00 telefonon
hétvégén is

Dr. Kiss Judit

Dr. Kiss Judit

Reumatológus szakorvos

Mit jelent az idegbecsípődés?


Az idegbecsípődés kifejezetten gyakori mozgásszervi kórkép. Ilyenkor egy adott idegrost a körülötte található egyéb szegmentumok (csontok, szalagok, ízületek, stb.) által nyomás alá kerül. A nyomás alá került ideg így “becsípődik” és begyullad.

Mi okozza az idegbecsípődést?


Az idegbecsípődés kiváltó oka sokféle lehet. Gyakran egy hirtelen rossz mozdulat miatt mozdulnak el a szegmentumok és csípődik be az ideg. Tipikusan deréktájon, tehát a gerinc alsó szakaszán jellemző ez a hirtelen fájdalom, ami komoly mozgásbeszűküléssel is járhat. Ezt nevezzük egyébként Hexenschuss-nak, vagy magyarul boszorkánylövésnek.

Az idegbecsípődést azonban lassan kialakult probléma is okozhatja. Legtöbbször tartós túlterhelés hatására kialakuló háttér problémáról van szó, aminek az idegbecsípődés a következménye. Túlterhelést okozhat rossz testtartás, tartós ülés, sokszor ismételt monoton mozdulatsor, stb. Ilyenkor nagyon fontos kideríteni a háttérben álló okot, ugyanis addig nem lehet tartósan kezelni az idegi bántalmat, amíg az alapprobléma fennáll. Leggyakrabban porckorong kopás, porckorongsérv, csigolyaelcsúszás, vagy gerinccsatorna szűkület áll a háttérben, azonban akár krónikus gyulladásos, autoimmun, vagy daganatos megbetegedés is okozhat idegbecsípődést.

Hol alakulhat ki idegbecsípődés?


Idegbecsípődés leggyakrabban a gerinc mentén alakul ki, azonban a test más részein sem ritka jelenség. A gerincoszlop ágyéki szakasza, tehát a derék a testünk egyik leginkább megterhelt része. Nem csoda, hogy ezen a részen számos panasz jelentkezhet. Az idegbecsípődés a deréktáji szakaszon nagy eséllyel érinti az ülőideget, ilyenkor isiász alakul ki. A derék után a nyak áll a második helyen, ami az idegbecsípődés gyakoriságát illeti. Nyaki előfordulás esetén a vállba és a karokba sugárzó fájdalom tapasztalható, de akár fülzúgás és szédülés is előfordulhat.

Az idegbecsípődés egyik speciális megjelenési formája az alagút szindróma, ami jellemzően a csuklótájon fordul elő, de kialakulhat a könyöknél, és a vállban is. A medencecsont sérülése esetén előfordul az ún. piriformis-szindróma, ami a comb felső részében futó ideget érinti, és fájdalmasan kisugárzó izomgörccsel jár.

Idegbecsípődés

Milyen tünetekkel jár az idegbecsípődés?


Az idegbecsípődés fő tünete az éles, kisugárzó fájdalom. Ez akár olyan erős is lehet, hogy szinte lehetetlenné teszi a mozgást, máskor viszont akár enyhébben is jelentkezhet. A fájdalom mellett bizsergő, égő, zsibbadó érzés tapasztalható a becsípődött ideg által ellátott területen, legtöbbször a végtagokban. Gyakori kísérő tünet az izomgyengeség és az érzészavar

Gerincmenti idegbecsípődés esetén előfordulhat vizelet- és székletürítési, vagy -visszatartási zavar, súlyos esetben pedig bénulás. Ezekkel a tünetekkel azonnal szakorvoshoz kell fordulni, mert műtéti indikációt jelentenek!

Alagút-szindróma esetén speciális tünet, hogy a fájdalom és a zsibbadás éjszaka jelentkezik és olyan erős, hogy arra fel is ébred a páciens. Piriformis-szindrómánál pedig a comb tájékán erős izomgörcs kísérheti az idegbecsípődést.

Mikor forduljon orvoshoz idegbecsípődés miatt?


Az idegbecsípődést nem szabad félvállról venni. A hátterében súlyos probléma is állhat, ezért az alábbi esetekben mindenképpen forduljon reumatológus vagy ortopéd szakorvoshoz:

 • Nagyon erős fájdalom, amitől nem képes mozogni.
 • Néhány nap alatt, pihentetés vagy mozgás hatására sem enyhülő zsibbadás, érzészavar, kisugárzó fájdalom.
 • Visszatérő idegbecsípődés esetén.
 • Vizelettartási, vagy székletürítési problémák jelentkezése esetén (S.O.S!)
 • Bénulás esetén (S.O.S!)
 • Ismert daganatos betegség esetén.
 • Csontritkulás esetén.

Önnek is fontos a gerince egészsége?

Szeretné elkerülni a fájdalommal járó gerincbetegségeket?

A BMM specialista csapata ebben is segít!

Hasznos tanácsokat, információkat és videókat válogattunk össze, melyeket most INGYEN biztosítunk Önnek! Adja meg nevét és e-mail címét az alábbi űrlapon és a következő héten minden nap küldünk egy levelet a mozgásszervi szakértőink által összeállított GERINCVÉDELMI TUDÁS-CSOMAG részleteiről! Az első levél tartalma: 6 jó tanács a gerincfájdalom ellen.

Dr. Moravcsik Bence

Dr. Moravcsik Bence

Ortopéd szakorvos

Az idegbecsípődés diagnosztikája


Az idegbecsípődés kivizsgálásával és kezelésével reumatológus és ortopéd szakorvosok foglalkoznak. A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben speciális betegút-protokollt alakítottunk ki az alapos kivizsgálás, és a hatékony, célzott terápiák biztosítása érdekében.

Küldetésünknek tekintjük, hogy pácienseink mielőbb visszanyerjék a mozgás szabadságát, és tartósan, hosszú időre megszabaduljanak a fájdalmas panaszoktól.

A sikeres kivizsgálás alappillérei a BMM betegút-protokollja alapján:

 1. A kórelőzmény pontos felállítása: részletes kikérdezéssel számos betegség kizárható, vagy éppen feltételezhető.
 2. Alapos fizikális szakorvosi vizsgálat. A fizikális vizsgálat során mozgásvizsgálat és tapintásos vizsgálat is történik. Ezek alapján szakorvos határozza meg a szükséges képalkotó diagnosztikai vizsgálatok szükségességét:
  • Röntgen vizsgálattal a csontos elváltozás igazolhatóak. Röntgen felvétel készül általában a gerincről, a csípőízületekről, a térdről és a lábfejről. Ez sokszor elkülönítő diagnosztikai szempontból szükséges.
  • A lágyrészek, a porckorongok, az ízületi porcok, az izmok és ínak állapotáról a rétegfelvétel ad pontos információt.
  • Esetenként a pontos diagnózis felállításához kiegészítően CT- (computer tomográfia), vagy MRI (mágneses rezonancia) vizsgálat is szükséges.
  • Idegi érintettség esetén a feltételezett idegkárosodás mértékének meghatározására neurofiziológiai vizsgálat, ENG vagy EMG szükséges. 

A képalkotó diagnosztikai vizsgálatok segítségével az anatómiai strukturális elváltozások láthatóvá és mérhetővé válnak, így fény derül a panasz valódi okára.

Az idegvezetéses neurofiziológiai vizsgálatok (ENG/EMG) a BMM Pesti és Óbudai rendelőjében elérhetőek. A szükséges röntgen, ultrahang, CT és MRI vizsgálatokat partnerintézményeink külső helyszínen, külön díjazás ellenében biztosítják.

 1. A vizsgálatok alapján a szakorvos felállítja a diagnózist és személyre szabott kezelési tervet javasol. Magánrendelőinkben injekciós kezelés, gyógyszer felírás, fizioterápia (gyógytorna, manuálterápia), gyógymasszázs, és fizikoterápiás kezelések széles tárháza is rendelkezésre áll. Pácienseinket végig kísérjük a gyógyulás útján!

A siker kulcsa az orvos – páciens együttműködés és a bizalom!

Dr. Barna Anikó

Dr. Barna Anikó

Reumatológus szakorvos

Dr. Mihola Dóra

Dr. Mihola Dóra

Reumatológus szakorvos

Az idegbecsípődés kezelési lehetőségei


Idegbecsípődés esetén a hatékony kezelési módot több tényező határozza meg:

 1. Az idegbecsípődés helye
 2. Az idegbecsípődés fennállásának ideje
 3. A kísérő tünetek jelenléte és minősége
 4. Az idegbecsípődést kiváltó ok.

Az idegbecsípődés leggyakoribb előfordulási helye a gerinc nyaki vagy ágyéki szakasza. A becsípődést jelző éles fájdalom jelentkezésekor első lépésben a pihentetés ajánlott. Amennyiben a fájdalom engedi a mozgást, a tehermentesítés mellett óvatos séta és speciális nyújtó gyakorlat rendszeres végzése is ajánlott. Ha a fájdalom nem enyhül, vagy visszatér, és kísérő tünetek is jelentkeznek, reumatológus vagy ortopéd szakorvoshoz kell fordulni, aki célzott kezelést tud javasolni. A tünetek és a kiváltó ok alapján gyógyszeres kezelés, injekció kúra, fizikoterápia és speciális gyógytorna kombinációja jöhet szóba. Egyes esetekben azonban műtéti megoldás is felmerül (pl. kiszakadt porckorongsérv, daganat), ami idegsebész szakorvos bevonását teszi szükségessé.

Alagút-szindróma esetén fizikoterápia és gyógytorna kombinációja hozhat javulást, de a legtöbb esetben műtéti beavatkozás szükséges a teljes gyógyuláshoz. A probléma helyétől függően a műtétet kézsebész vagy ortopéd sebész szakorvos végzi.

Piriformis-szindrómára a speciális gyógytorna, gyógymasszázs és fizikoterápiás kezelések, esetleg gyulladáscsökkentő és izomlazító készítmények kombinációja általában tartós megoldást hoznak.

Nagy Gabriella

Nagy Gabriella

Gyógytornász

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő
Kérjen időpontot telefonon!

Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!

Budai rendelő: +36 (1) 44-33-433

Pesti rendelő: +36 (1) 44-33-433

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő
Válasszon orvost!

Szeretné Ön kiválasztani kezelőorvosát? Tekintse meg budai és pesti óbudai rendelőnkben dolgozó orvosainkat és terapeutáinkat, és vegye fel vele közvetlenül a kapcsolatot!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Kövess minket a közösségi médiában!