Oldal kiválasztása

Neuropszichológia szakrendelés


BMM garancia

"Egy napot sem kell várnia. A BMM vállalja, hogy 19 órán belül mozgásszervi szakorvos megvizsgálja hirtelen kialakult ízületi panaszait és elkezdi a kezelést!"

BMM garancia részletei

Bejelentkezés

8:00 - 20:00 telefonon
hétvégén is

Pollák Ildikó

Pollák Ildikó

Neuropszichológus

Mivel foglalkozik a neuropszichológia?


A neuropszichológia az agy veleszületett, szerzett, vagy genetikai sérülései következtében kialakult mentális, kognitív, és viselkedési-érzelmi problémák megoldásával foglalkozó pszichológiai szakág. A neuropszichológia tevékenység során, célunk a sérült funkciók helyreállítása, kompenzációs stratégiák kidolgozása, pszichés és érzelmi problémák megoldása.

Milyen probléma esetén érdemes neuropszichológushoz fordulni?


agysérülés, rehabilitáció, agyvérzés(stroke), tanulási problémák, memóriazavar, figyelem, gondolkodás,beszédzavar, neglect, agresszió, viselkedés problémák, kommunikáció, kapcsolatteremtés, írás, olvasás, csoportterápia, trauma feldolgozás, önellátás, depresszió, látótérkiesés, személyiségváltozás, meglassultság.

Milyen neuropszichológiai szolgáltatásokat biztosítunk?


  • agysérülés (baleset, stroke, mérgezéses eredetű agyi károsodás stb.) utáni mentális állapotfelmérés (pl. emlékezet, figyelem, észlelés, gondolkodás stb.)
  • a sérült funkciók lehetőség szerinti helyreállítása, kompenzációs stratégia kidolgozása
  • tanácsadás a hozzátartozóknak
  • a sérülésből eredő pszichés, érzelmi problémák kezelése

Mi történik a neuropszichológiai vizsgálat során?


A vizsgálat egy részletes beszélgetéssel kezdődik, amely során szakpszichológusunk megismeri a páciens kórtörténetét és panaszait. Ez alapján állítja fel a szükséges neuropszichológiai tesztek alkalmazási tervét, valamint ismerteti a tesztek és feladatsorok célját és jellegét. A tesztek alkalmazásával lehetővé válik a kognitív és mentális funkciók állapotának objektív felmérése. A különböző feladatsorok az agy meghatározott területeihez kapcsolódnak, így a teszt alapján megállapítható, mely területen lehet a probléma. A kezelés neurológus orvoskollégával, gyógytornásszal, logopédussal, valamint szomatopedagógus fejlesztővel szoros együttműködésben zajlik.

Memória- és tanulási zavarok.

Az agysérülések után igen gyakran károsodik a tanulás és az emlékezet. Ennek sok formája létezik: rövid-, illetve hosszú idejű, verbális, vizuális stb. Az emlékezeti probléma pontos feltérképezése után célzott gyakorlatokkal, illetve stratégiák tanításával igyekezzük a problémát kezelni, igény szerint mind egyéni-, mind csoportos formában.

Figyelmi zavarok és neglect.

Szintén igen gyakran sérül. Fontos az ezzel való foglalkozás, mert minden tevékenység és tanulás alapja. Egyéni- és csoportos kezelése lehetséges. A neglect az egyik oldal – főképp a bal – figyelmen kívül hagyását jelenti. Terápiája a különböző stimulációs eljárások és a tudatosítás elősegítése, ami fejleszthető egyéni- és csoportos terápiában is.

Beszédzavar (afázia), olvasás-, írás problémák.

Nem csak a súlyos beszédzavar, de az enyhébb szótalálási probléma, a fokozott beszédkésztetés, valamint a követhetetlen gondolatláncok is okozhatnak kommunikációs problémákat. Az olvasási-, írási problémáknak is több oka lehet (pl. látási zavar, afázia, figyelmi probléma stb.), de izoláltan is sérülhetnek. A pontos diagnosztika után a logopédus kollégával együttműködve dolgozzuk ki a megfelelő egyéni terápiákat.

Viselkedési zavarok.

Gátlástalanodás, kritikátlanság, a szociális normák betartásának problémái, kontrollzavar, előrelátási-, tervezési képtelenség, a problémák észlelésének, belátásának zavara, a kitartás, céltudatosság sérülése többnyire a homloklebeny károsodásához köthető. Az egyéni terápiában a különböző feladatok, problémák megoldása során fejleszthetők, a csoportterápia folyamán pedig főként a kapcsolatteremtési- és tartási nehézségek kezelhetők.

Érzelmi problémák.

Az agresszió, a dühkitörések, valamint a visszahúzódás vagy a depresszív, szorongásos megnyilvánulások jelentkezhetnek az agyi sérülés elsődleges tüneteként (mint pl. a gyakori sírási-, vagy nevetési kényszer), de előtérbe kerülhetnek a gyógyulás későbbi stádiumában is (akár egy- vagy több évvel a sérülés után). Ekkor már a maradványtünetekkel való együttélés, a veszteség feldolgozása, az egészséges önbecsülés, valamint az elszigetelődés feloldása, az emberi kapcsolatok kialakítása és ápolása lehet a terápia célja. Nemcsak egyéni terápiában, hanem szakértő kollégák bevonásával traumafeldolgozó pszichodráma csoportban is hatékonynak bizonyult a különböző pszichés, érzelmi problémák kezelése.

Bejelentkezés


Hétköznap reggel 8:00-tól este 20:00 -ig és szombaton.
Telefonon:
+36 1 44 33 433
vagy

Akár mára, holnapra vagy szombatra vasárnapra is tudunk időpontot adni

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Kérjen időpontot telefonon!

Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!

Budai rendelő: +36 (1) 44-33-433

Pesti rendelő: +36 (1) 44-33-433

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Válasszon orvost!

Szeretné Ön kiválasztani kezelőorvosát? Tekintse meg budai és pesti óbudai rendelőnkben dolgozó orvosainkat és terapeutáinkat, és vegye fel vele közvetlenül a kapcsolatot!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő
Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

+36 1 44 33 433 telefonszámon, a hétköznap 8:00 - este 20:00 -ig a munkatársaink fogadják hívását, vagy visszahívják Önt.

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Szakorvosok válaszolnak kérdésére. 

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Betegbiztonsági protokoll a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben

Rendelőinkben maximálisan eleget teszünk az aktuális rendelkezéseknek, hogy a koronavírus elleni védekezést biztosítsuk mindenkinek

You have Successfully Subscribed!