Oldal kiválasztása

Neuropszichológia

A neuropszichológia az agy veleszületett, szerzett, vagy genetikai sérülései következtében kialakult mentális, kognitív, és viselkedési-érzelmi problémák megoldásával foglalkozó pszichológiai szakág. A neuropszichológia tevékenység során, célunk a sérült funkciók helyreállítása, kompenzációs stratégiák kidolgozása, pszichés és érzelmi problémák megoldása.

 

Neuropszichológiai vizsgálat díja: 8.000Ft – 12.000 Ft

Hívjon minket most:

reggel 7-tól este 8-ig, akár hétvégén is.

Visszahívást kérek !

Mi történik a neuropszichológiai vizsgálat során?

 

A vizsgálat egy részletes beszélgetéssel kezdődik, amely során szakpszichológusunk megismeri a páciens kórtörténetét és panaszait. Ez alapján állítja fel a szükséges neuropszichológiai tesztek alkalmazási tervét, valamint ismerteti a tesztek és feladatsorok célját és jellegét. A tesztek alkalmazásával lehetővé válik a kognitív és mentális funkciók állapotának objektív felmérése. A különböző feladatsorok az agy meghatározott területeihez kapcsolódnak, így a teszt alapján megállapítható, mely területen lehet a probléma. A kezelés neurológus orvoskollégával, gyógytornásszal, logopédussal, valamint szomatopedagógus fejlesztővel szoros együttműködésben zajlik.

Memória- és tanulási zavarok.

Az agysérülések után igen gyakran károsodik a tanulás és az emlékezet. Ennek sok formája létezik: rövid-, illetve hosszú idejű, verbális, vizuális stb. Az emlékezeti probléma pontos feltérképezése után célzott gyakorlatokkal, illetve stratégiák tanításával igyekezzük a problémát kezelni, igény szerint mind egyéni-, mind csoportos formában.

Figyelmi zavarok és neglect.

Szintén igen gyakran sérül. Fontos az ezzel való foglalkozás, mert minden tevékenység és tanulás alapja. Egyéni- és csoportos kezelése lehetséges. A neglect az egyik oldal – főképp a bal – figyelmen kívül hagyását jelenti. Terápiája a különböző stimulációs eljárások és a tudatosítás elősegítése, ami fejleszthető egyéni- és csoportos terápiában is.

Beszédzavar (afázia), olvasás-, írás problémák.

Nem csak a súlyos beszédzavar, de az enyhébb szótalálási probléma, a fokozott beszédkésztetés, valamint a követhetetlen gondolatláncok is okozhatnak kommunikációs problémákat. Az olvasási-, írási problémáknak is több oka lehet (pl. látási zavar, afázia, figyelmi probléma stb.), de izoláltan is sérülhetnek. A pontos diagnosztika után a logopédus kollégával együttműködve dolgozzuk ki a megfelelő egyéni terápiákat.

Viselkedési zavarok.

Gátlástalanodás, kritikátlanság, a szociális normák betartásának problémái, kontrollzavar, előrelátási-, tervezési képtelenség, a problémák észlelésének, belátásának zavara, a kitartás, céltudatosság sérülése többnyire a homloklebeny károsodásához köthető. Az egyéni terápiában a különböző feladatok, problémák megoldása során fejleszthetők, a csoportterápia folyamán pedig főként a kapcsolatteremtési- és tartási nehézségek kezelhetők.

Érzelmi problémák.

Az agresszió, a dühkitörések, valamint a visszahúzódás vagy a depresszív, szorongásos megnyilvánulások jelentkezhetnek az agyi sérülés elsődleges tüneteként (mint pl. a gyakori sírási-, vagy nevetési kényszer), de előtérbe kerülhetnek a gyógyulás későbbi stádiumában is (akár egy- vagy több évvel a sérülés után). Ekkor már a maradványtünetekkel való együttélés, a veszteség feldolgozása, az egészséges önbecsülés, valamint az elszigetelődés feloldása, az emberi kapcsolatok kialakítása és ápolása lehet a terápia célja. Nemcsak egyéni terápiában, hanem szakértő kollégák bevonásával traumafeldolgozó pszichodráma csoportban is hatékonynak bizonyult a különböző pszichés, érzelmi problémák kezelése.

Milyen probléma esetén érdemes neuropszichológushoz fordulni?

 

agysérülés, rehabilitáció, agyvérzés(stroke), tanulási problémák, memóriazavar, figyelem, gondolkodás,beszédzavar, neglect, agresszió, viselkedés problémák, kommunikáció, kapcsolatteremtés, írás, olvasás, csoportterápia, trauma feldolgozás, önellátás, depresszió, látótérkiesés, személyiségváltozás, meglassultság.

Milyen neuropszichológiai szolgáltatásokat biztosítunk?

 

  • agysérülés (baleset, stroke, mérgezéses eredetű agyi károsodás stb.) utáni mentális állapotfelmérés (pl. emlékezet, figyelem, észlelés, gondolkodás stb.)
  • a sérült funkciók lehetőség szerinti helyreállítása, kompenzációs stratégia kidolgozása
  • tanácsadás a hozzátartozóknak
  • a sérülésből eredő pszichés, érzelmi problémák kezelése
Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő bejelentkezés telefonon: +36-1-44-33-433

Kérjen időpontot telefonon

Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!

Budai rendelő: +36 (1) 44-33-433

Pesti rendelő: +36 (1) 44-33-433

Közvetlen orvosválasztás!

Közvetlen orvosválasztás

Szeretné Ön kiválasztani kezelőorvosát? Tekintse meg budai és pesti rendelőnkben dolgozó orvosainkat és terapeutáinkat, és vegye fel vele közvetlenül a kapcsolatot!

Kérdezzen szakorvosainktól. Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő tel:+3614433433

Kérdezzen orvosainktól

Fájdalom gyötri, de nem biztos a kiváltó okokban? Szeretné tudni panaszait milyen kezeléssekkel szüntethetné meg?
Írjon nekünk és szakorvosaink válaszolnak!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

+36 1 44 33 433 telefonszámon, a hét minden napján 8:00 - este 20:00 -ig a munkatársaink fogadják hívását, vagy visszahívják Önt.

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Szakorvosok válaszolnak kérdésére. 

You have Successfully Subscribed!

Share This