Lumbágó

Hívjon minket most:

reggel 8-tól este 8-ig, akár szombaton is.

Visszahívást kérek !

Mi a lumbágó?

 A lumbágó a keresztcsont tájékán nyilalló, hirtelen fellépő fájdalom, ami az ülepen át kisugárzik az alsó végtagokba. Köznapi néven derékfájás. Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó,derékfájdalommal.

 Az életkor előrehaladtával általában fokozódik. Jellemzően 25-65 évesek között jelentkezik és 60-80%-ban mind a két nemnél fordul elő. Hazánkban is a gyakori megbetegedések közé soroljuk, általában minden harmadik embert érintő panaszról beszélünk.

Lumbágó kialakulásának okai

 A hétköznapok során túlterhelté vált a gerinc, ilyen eseteknél hirtelen lesugárzó, sokszor mozgáskorlátozottsággal járó fájdalommal jelentkezik a lumbágó. A pontos ok lehet a csigolyák közötti ízületek kopása spondylosis, vagy főként idősebb embereknél a csigolyák csontritkulásra osteoporosis visszavezethető kompressziós törésével.

 

 Vannak azonban olyan speciális tünetek, amelyekkel azonnal reumatológus szakorvoshoz kell fordulni: 

  • folyamatosan fennálló intenzív fájdalom,
  • végtagba kisugárzó, érzés kiesést okozó tünet,
  • hasi fájdalom,
  • vizelet- és székletürítési gondok
  • korábbi daganatos betegség,
  • indokolatlan fogyással társuló tünetek,
  • csontritkulás,
  • ízületi kopások esetén.

 A lumbágó tünete, jelei

 A lumbágó egyetlen tünete a deréktáji fájdalom. Főként a gerinc alsó részén az ágyéki csigolya és a keresztcsont találkozásánál fellépő fájdalom. A panasz nem minden helyzetben jelentkezik. A beteg felállva nem tudja kiegyenesíteni hátát, éppen ezért, olyan testtartást vesz fel, mellyel tehermentesíti a fájdalmas oldalt. Mozgásra a fájdalom erősödik, a hosszú hátizmok feszülése próbálja a gerinc mozgását meggátolni Ez az izomfeszülés jól kitapintható.

 A lumbágó(ha más megbetegedés nincs a háttérben), jóindulatú. Megfelelően kezelve, reumatológus szakorvos, gyógytornász segítségével 2-3 hét alatt biztosan gyógyítható. Amennyiben hátterében súlyos betegség áll, a kezelés ideje természetesen elhúzódhat.

 A lumbágó kezelése

Reumatológus vagy ortopéd szakorvos végzi a kivizsgálásokat. Megfelelő diagnózis felállítását követően, személyre szabott kezelési javaslatokat kapnak páciensek. A kezelés célja a fájdalom megszüntetése, az izomfeszülés oldása és a gyulladás megelőzése.

Gyógytornával, fizikoterápiával: A speciális, fizikai elveken alapuló fizikoterápiás kezelések fájdalomcsillapító, keringésjavító, izomlazító és regeneráció serkentő hatása miatt fontos szerepet játszanak a mozgásszervi panaszok kezelésében.

 Vényköteles gyógyszerek, fájdalomcsillapítók alkalmazása.

Elektroterápia – TENS kezelés, mozaikszó a Transzkután Elektromos Neuro-Stimuláció rövidítése, ami bőrön keresztüli elektromos idegi ingerlést jelent.

Taping technika egy gyógyászati célra alkalmazott speciális ragasztási technika, mely elsősorban a gyógytorna kiegészítésére , illetve a kezelések közötti időszakban hatékony terápiás technika.

Injekciós kezeléssel, szteroid és érzéstelenítő injekciók alkalmazása.

Amennyiben a fájdalmak nagyon hevesek, vagy tovább tartanak néhány napnál, okvetlenül reumatológus szakorvosi segítséget kell igénybe venni.

 

Kérjen időpontot telefonon

Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!

Budai rendelő: +36 (1) 44-33-433

Pesti rendelő: +36 (1) 44-33-433

Közvetlen orvosválasztás

Szeretné Ön kiválasztani kezelőorvosát? Tekintse meg budai és pesti rendelőnkben dolgozó orvosainkat és terapeutáinkat, és vegye fel vele közvetlenül a kapcsolatot!

Kérdezzen orvosainktól

Fájdalom gyötri, de nem biztos a kiváltó okokban? Szeretné tudni panaszait milyen kezeléssekkel szüntethetné meg?
Írjon nekünk és szakorvosaink válaszolnak!

Pin It on Pinterest

Share This