Gerincferdülés

Hívjon minket most:

reggel 8-tól este 8-ig, akár szombaton is.

Visszahívást kérek !

Mi a gerincferdülés, hogyan ismerhetjük fel!

Gerincferdülés (latinul: scoliosis) alatt a gerinc torzióval társult oldalirányú elhajlását értjük. Az érintett csigolyák mozgékonysága legtöbbször lényegesen csökken, olyannyira hogy a csigolyaoszlop aktív kiegyenesítése akár már nem is lehetséges. Az oldalirányú görbület legtöbbször a csigolya elfordulásával jár, aminek következtében a háti szakaszon úgynevezett bordapúp, az ágyéki szakaszon izom púp alakul ki. Tünetei könnyen felismerhetőek és egy egyszerű orvosi vizsgálattal kiszűrhetőek. A gerincferdülés napjainkban az egyik leggyakoribb gerincprobléma, ezért kiemelten fontos felhívni a figyelmet a gyermekkori szűrővizsgálat fontosságára!

gerincferdülés

A probléma kiváltó okai lehetnek ideg-izom eredetűek, pszichés eredetűek, adódhatnak a mozgásszegény életmódból is, azonban a legtöbb esetben nem tisztázottak. Kezelésében a legfontosabb elem a korai felismerés, ezért ajánlott már kisiskolás korban gyermekortopédiai szűrővizsgálatot végeztetni. A szakorvosi vizsgálat során könnyen kiderül a probléma, valamint akár a kialakulás előtt kiszűrhető a hajlam. Kezelésére konzervatív terápia javasolt: 20 foknál kisebb görbület esetén elég a gyógytorna, e fölött pedig fűző viselése is szükséges. Túlzott, extrém méretű elváltozást azonban már csak műtéti eljárással lehet orvosolni.

Megelőzhető-e a gerincferdülés?

A gerincferdülés könnyen megelőzhető, érdemes már gyermekkorban odafigyelni rá. Ugyanakkor gyakran jelentkezik felnőtteknél is, ilyenkor azonban már mindennapi panaszokat okozhat. A gerinc terhelhetősége csökken, így hát- és derékfájás alakul ki, amely akár mozgásbeszűküléshez is vezethet.

A fájdalommentes mozgékonyság fenntartása érdekében tehát kiemelten fontos a gerinc védelme és karban tartása. Fájdalom, merevség, látványos aszimmetria, és egyéb panaszok esetén mielőbbi ortopédiai vizsgálat ajánlott, hiszen a panaszok annál könnyebben kezelhetőek, minél gyorsabban diagnosztizálják.

Kivizsgálás: ortopéd szakorvos, gyermekortopéd szakorvos

Terápia: ortopéd szakorvos,  gyermekortopéd szakorvos fizioterapeuta-gyógytornász.

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő bejelentkezés telefonon: +36-1-44-33-433

Kérjen időpontot telefonon

Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!

Budai rendelő: +36 (1) 44-33-433

Pesti rendelő: +36 (1) 44-33-433

Közvetlen orvosválasztás!

Közvetlen orvosválasztás

Szeretné Ön kiválasztani kezelőorvosát? Tekintse meg budai és pesti rendelőnkben dolgozó orvosainkat és terapeutáinkat, és vegye fel vele közvetlenül a kapcsolatot!

Kérdezzen szakorvosainktól. Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő tel:+3614433433

Kérdezzen orvosainktól

Fájdalom gyötri, de nem biztos a kiváltó okokban? Szeretné tudni panaszait milyen kezeléssekkel szüntethetné meg?
Írjon nekünk és szakorvosaink válaszolnak!

Pin It on Pinterest

Share This