Dr. Moravcsik Bence Balázs

Ortopéd-traumatológus szakorvos

Specialitás: Gerincgyógyász

VégzettségOrtopéd-traumatológus szakorvos

Elérhetőség: Budai Mozgásszervi Magánrendelő

Budai
Mozgásszervi
Magánrendelő

1111 Budapest Budafoki út 15.
+36 (1) 44-33-433
bejelentkezes@bmm.hu

Rendelési napok: kedd, csütörtök

Vizsgálati díj: 22.000 Ft

Első generációs orvos, aki már gimnazistaként elkötelezte magát az emberekkel való törődés, a testi szenvedéseik tompítása, megszüntetése mellett. Érettségi után a Semmelweis Egyetemen kezdte meg orvosi tanulmányait, szakot hatodéves korában választott.

2009 óta ortopédiai magánpraxist folytat. Szakmai jártasságát is jelző nyugalma a betegek bizalmában kamatozik. Dinamizmusa munkavégzésében és csapatépítésében is megmutatkozik. Négy gyermek édesapja. Kedveli a hosszútávfutást, kiemelten a kitartást igénylő maratont. A magányos futás mellett, csapatjátékos volta igazolásaként, alig létező szabadidejében alkalmankén kosarazik.

KÉZRE ÁLLÓ HIVATÁS

„Utolsó egyetemi évemben éreztem rá, hogy a manualitással járó orvoslással tudnám leginkább a betegek gyógyulását szolgálni. Így köteleződtem el a sebészet és annak egy speciális ága, a baleseti sebészet mellett. Hogy valóban jól döntöttem, azt a Honvéd Kórház baleseti sebészetén eltöltött nyolc évem igazolja, amely alatt megmártózhattam a baleseti sebészet minden bugyrában.”

NE LEGYEN A GÁTJA MOZGÁSNAK

„Már a baleseti sebészeten töltött éveim alatt vonzódtam az ortopédiához. A balesetek többségénél a kéz, a láb, a gerinc csontjai, izületei, porcai sérülnek, ám nem kell ahhoz traumán átesnünk, hogy az említett testrészeink születési rendellenesség, helytelen használat okán, vagy egyszerűen csak korunk előre haladtával korlátozzák mozgásunkat. Ennek orvoslása izgatott, így kötöttem ki végleg a mozgásszervi betegségek megelőzésével, a már meglévő problémák gyógyításával, és a csaknem mindig velük járó fájdalom csökkentésével foglalkozó ortopédia mellett, amiből 2007-ben szakvizsgáztam”

MŰTÉT NÉLKÜL

„Kiemelten a gerincfájdalmak műtét nélküli csillapítása izgat. A gerinckopásos vagy más, a gerincet érintő degeneratív betegség kialakulásának megelőzéséhez, illetve nonoperratív kezeléséhez szükséges ismereteket a Semmelweis Egyetem által akkreditált manuálterápiás, a gerincproblémák műtét nélküli megoldásra összpontosító képzésen sajátítottam el.”

VÁLTÁS: A KÖZBŐL A MAGÁNBA

„Mivel nagyon hiányoztak a betegek bizalmának elnyerését szolgáló, a gyógyulásukhoz szükséges együttműködésüket lehetővé tevő körülmények, átléptem a magánszférába. 2008-ban ortopéd szakorvosként dolgoztam a Telki Kórházban, majd egy évvel később saját rendelőt nyitottam. Ekkor szembesültem először azzal, hogy magánpraxisban önmagunkkal szemben és a betegek részéről is mennyivel magasabbak az elvárások a 2000-es évek elején tapasztaltaknál.”

MINŐSÉGI ORVOS-BETEG KAPCSOLAT – AZ IDŐ FONTOSSÁGA

„Különösen a betegre, a gyógyulásukra fordítható idő nagysága nyűgözött le, aminek egy jelentős hányadát a pacienseink tájékoztatására fordíthatjuk. Lehetőségünk nyílik megismerésükre, és a velük való párbeszéd alapján problémáik mélyebb, esetenként a múltban gyökerező okainak feltárására is. És ami korábban csak álom volt, most valóság lett, vagyis az igényeikhez, egyéni elvárásaikhoz igazodva tudunk velük kommunikálni, a betegségükkel kapcsolatos információkat megosztani.”

TETŐTŐL TALPIG, KÍVÜL-BELÜL

„Az emberi testben minden mindennel összefügg. És a felsorolásból a pszichét sem hagyhatjuk ki. Vagyis a gyógyulás érdekében komplex módon közelítünk a beteg problémáihoz. Ezt nevezhetem saját ars poétikámnak, de ez rendelőnk CÉLKTŰZÉSE is. Holisztikus szemlélet jellemzi a nálunk dolgozókat, vagyis a betegséget ok-okozati összefüggésben vizsgáljuk. A gyakorlat ugyanis azt mutatja, hogy nem minden esetben mozgásszervi elváltozás okozza a tüneteket, lehet pszichés hátterük is és ilyenkor a kezelést ennek irányába kell folytatni. És ha nem találjuk elegendőnek a beteg gyógyulásához a nyugati orvoslás módszereit, nem riadunk vissza attól, hogy más szakterületek felé forduljunk, vagy alternatív beavatkozási módot javasoljunk. Az általunk alkalmazott betegkövetés is beleillik az összképbe. Pacienseink érdekében és saját tapasztalataink bővítése céljából mindig tájékozódunk az alkalmazott kezelés eredményességéről. Ha nem vált be, az okot kiderítve, annak ismeretében döntünk másik gyógymód mellett.”

TÜRELEM ÉS EMPÁTIA

„A már említett holisztikus szemlélet türelmet és beteg iránti empátiát kíván meg tőlünk. Mivel hozzánk elsősorban, nem megelőzés céljából, hanem már fájdalommal kísért állapotban fordulnak a betegek, nekik mindkettőre szükségük van. Ugyan az orvos egyik kulcsfeladata a fájdalom csökkentése, de a fájdalom oka nem minden esetben egyértelmű és ismert. Van, amikor injekciós kezeléssel azonnal megszüntethető, máskor gyógyszeres terápia beállításával érhető el javulás, ám a rögzült fájdalommal járó szindrómáknál bizony csak az okok felderítését követően határozható meg a gyógyulást hozó, nem időrabló, de annak is tűnhető kezelés. A problémák és okaik feltárása, a gyógyulás esélyeinek megismertetése, az eredményre vezető gyógymódok elfogadtatása csak a beteggel együttműködve, sok türelemmel és empátiával lehetséges. Erre leggyakrabban a terápián túl életmódváltást is követelő betegségekben szenvedőknél van szükségünk, akik számára az átálláshoz is segítséget kell nyújtanunk. Gyógyulásukhoz vezető együttműködésük elfogadására saját fájdalmuk ösztönzi őket. ”

SIKERÉLMÉNY

„Céljaink eléréséhez szükségünk van sikerélményekre. Erről – velünk karöltve – betegeink gondoskodnak. Van, amikor a gyors és hatásos beavatkozást is sikerként könyveljük el, például, ha egy erős fájdalmakkal küzdő üzletember nekünk köszönhetően másnap gépre szállhat, hogy fájdalommentesen vegyen részt egy üzleti tárgyaláson. Máskor a gerincbántalmak miatt a beteg lábába kisugárzó fájdalom, ha nem is gyors, de tartós megszűnése, a beteg elégedettsége jelenti számunkra a sikert. Minden esetben a beteg érdekének és gyógyulásának szempontjai elsődlegesek. Sikert azonban sosem egyedül, csakis a beteggel karöltve érhetünk el.”

INNOVÁCIÓ

„Dinamikus, fiatal, olyan praxisközösséget építő csapat vagyunk, amelyben a dinamizmusunk megtartása, a betegek minél hatékonyabb gyógyítása érdekében nagyon fontos az egyes tagok és a közös tudás folyamatos fejlesztése. Komoly szakmai tapasztalattal a hátuk mögötti orvosaink, magamat is közéjük sorolva, szakmailag a legaktívabb időszakukat élik, amibe az innováció, az új módszerek, eszközök iránti vonzalmukat is hozzátartozik. Éppúgy említhetem példaként a svájci fejlesztésű eszközzel, rendelőnkön belül végezhető lökésterápia kezeléseinket, mint a legújabb műtéti technikák alkalmazását.”

CSAPATMUNKA

„Mivel betegeink számára komplex kezelést biztosítunk, ehhez nem elég az orvosaink és szakdolgozóink egyenkénti kiemelkedő teljesítménye, fontos hozzá a rendelőn belüli csapatmunka is. Szoros kapcsolatot tartunk a terápiás foglalkozások vezetőivel, visszajelzéseket adunk egymásnak, tapasztalatcserére is alkalmas közös megbeszéléseket tartunk, és szorosan együtt dolgozunk több társszakmával (reumatológia, idegsebészet stb.). is.

Szívből ajánlom mindenkinek! Moravcsik doktor úr, Szinger Lili és Takács Viktória fantasztikus gárda, nagyon sokat segítenek. Nem csak szakértelmükkel, hanem kedves, biztató hozzáállásukkal! Öröm hozzájuk járni!

S.N. Fanni

Pin It on Pinterest

Share This