A két fogalom keveredése sok esetben okoz félreértéseket, mind alaki, mind jelentésbeli hasonlóságuk miatt. A különbség azonban tisztázásra szorul, az egészséges mozgás minél előbbi visszanyerése céljából.

A fizioterápia  egy tág fogalomkör, amely a természetes energiákra épülő kezeléseket foglalja magába. Ide sorolunk minden olyan módszert, ami a nap, a víz, a levegő, a klíma erejét, a mesterségesen előállított energiát, és a mozgás hatásmechanizmusát használja fel. Pl.: gyógytorna, gyógymasszázs, hidroterápia, ultrahang terápia, elektromos kezelések, balneoterápia, gyógyvíz,stb.

A fizikoterápia ezen belül egy szűkebb fogalom. Ez esetben valamilyen konkrét, mesterséges energiát használunk fel a gyógyításra pl.: elektroterápia (TENS), ultrahang, polarizált fény, lökéshullám terápia. Ezek a terápiák is beletartoznak a fizioterápiás kezelésekbe, azonban ezen belül egy kisebb kört alkotnak.

A szakorvosok gyakran javasolnak komplex fizioterápiás kezelést a mozgásszervi megbetegedések kezelésére, gyógyítására. Ilyenkor az egyes terápiákat személyre szabottan kombinálva, az egyes kezelések egymás hatását erősítve érik el a megfelelő hatást a gyógyuláshoz. Pl: gyógytorna és gyógymasszázs kombinálva, ultrahang kezeléssel.

Szükséges-e szakorvosi vizsgálat a fizioterápia vagy a fizikoterápia megkezdése előtt?

Ez gyakran felmerülő kérdés, melyre a válasz egyszerű: mindenkinél a saját panaszt okozó problémájától függ. Amennyiben nagy fájdalommal, mozgásbeszűküléssel járó panasza van, mindenképpen forduljon ortopéd szakorvoshoz vagy reumatológus szakorvoshoz, aki a diagnózis felállítása után a megfelelő gyógyszeres és/vagy fizioterápiás kezelést, esetleg ezek kombinációját ajánlja. Abban az esetben viszont, ha a panaszai nem akadályozzák Önt a mindennapokban, hanem csak egy kis mértékű zavaró tényezőt jelentenek (pl. ülőmunkát végez és gyakran tapasztalt deréktáji merevséget, kisebb fájdalmat), nyugodtam felkeresheti egyből a gyógytornász-fizioterapeutát, aki egy speciális állapotfelmérés alapján egyéni kezelési tervet állít össze. Ebben pedig szerepelhetnek fizikoterápiás kezelések, valamint természetesen gyógytorna és egyéb terápiás módszerek.

Pin It on Pinterest

Share This