Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Reumatoid artritisz - Sokízületi gyulladás

Reumatoid artritisz - Sokízületi gyulladás

szerző Dr. Mihola Dóra | 2020.01.13.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Milyen tünetei vannak a sokízületi gyulladásnak?

Első sorban a kéz és láb kisízületeit érinti a reumatoid artritisz. Néha más ízületeket is érinthet ez a betegség. Tünetei lehetnek a reggeli ízületi merevség, ami pár héten belül akár a fogás nehézségéhez is vezethet. Nehezebben fog meg tárgyakat, erős fájdalom, kézgyengeség érezhető, és duzzadt lehet az ízület, fáradékonyság, láz, de akár vérszegénység is lehet a kísérőtünete.

A sokízületi gyulladás nem az idősebb korosztály betegsége, szinte bármely életkorban előfordulhat, még gyerekkorban is, bár jellemzően a 20-40 év közöttieket érinti. A reumatoid artritisz a népesség körülbelül 1%-át érinti, és a nőknél sokkal nagyobb számban fordul elő, de férfiakat is érinthet. Laborvizsgálattal lehet biztosabban megállapítani, hogy a szervezetben elindult egy gyulladásos folyamat. Néha az ízületeken csomók is megjelenhetnek. Mindenképpen reumatológus szakorvosi vizsgálat szükséges a betegség pontos diagnosztizálásához, és a megfelelő gyógymód megállapításához.

Mitől alakulhat ki a sokízületi gyulladás?

A sokízületi gyulladás akár gyerekkorban is kezdődhet. Kialakulásában szerepet játszik a genetikai tényező, de vírusfertőzés is okozhatja a betegség elindulását. A kezelés elsősorban az ízületi gyulladás megállításával kezdődik, gyulladáscsökkentő, bázisterápiás szerekkel. Amennyiben lehetséges a szteroidok használatát igyekszünk elkerülni a káros mellékhatások kivédése miatt. A sokízületi gyulladást több gén és több vírus is okozhatja, ezért nehezebb a betegség megelőzése, hiszen nem ugyan az a tényező váltja ki a tüneteket. Fontos azonban a korai felismerés, a pontos diagnózis felállítása, és a megfelelő kezelés meghatározása, amiben első sorban reumatológus szakorvos tud segíteni.

Milyen kezelés segíthet a sokízületi gyulladás esetén?

Megfelelő gyógyszeres kezelés és biológia terápiás szerek segíthetnek a gyógyulás mielőbbi beindulásában. Ezen kívül, vagy emellett a gyógytorna és a megfelelő fizikoterápiás eljárások is segíthetnek abban, hogy a beteg minél előbb teljes aktivitással tudja élni tovább az életét. A kezeletlen sokízületi gyulladás hosszútávú károsodást okozhat a porcokban és a csontokban is, ezért is fontos mielőbb szakorvoshoz fordulni. A reumatoid artritiszt teljesen gyógyítani még nem lehet, de megfelelő kezeléssel és gyógytornával megállítható a folyamat, és fájdalommentes lehet a mozgás.

A mozgásszervi kórképek kezelése esetén sokszor többre van szükség, mint egy doboz gyógyszer beszedésére, fontos, hogy a páciens megértse és elfogadja, hogy aktív részese kell, hogy legyen a gyógyítási – gyógyulási folyamatnak. Persze van, hogy szükség van ízületi punkcióra, lokális injekcióra. A szélesebb körben elterjedt hyaluronsav mellett jó tapasztalataim vannak a kollagén injekciós technikák megfelelő indikációjú alkalmazásával

Bármilyen kezelést választunk is, személyre szabottan, a beteg tájékoztatását követően, vele egyetértésben kell azt terveznünk és végig vinnünk. Szeretem a rejtvényeket és a puzzle-t; azt hiszem, a diagnózis felállítása gyakran hasonló ezek megoldásához. Időigényes folyamat, elengedhetetlen hozzá a kíváncsiság, az odafigyelés és az alaposság. Egy váratlan diagnózis igazi nyertese természetesen a beteg, de az orvosnak is sikerélmény lehet.

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.

Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!