Oldal kiválasztása

Diéta csontritkulás ellen

A csontritkulás kialakulásának kockázatai

A csontritkulás, latinul osteoporosis, a lakosság jelentős részét érintő mozgásszervi megbetegedés. Csak Magyarországon körülbelül egymillió ember szenved az ún. “néma kórban”, melynek kezdetben nincsenek tünetei. A csontritkulásra általában egy kóros törés hívja fel a figyelmet: elég egy kis ütés vagy esés, és a meggyengült csontszerkezet eltörik, majd igazán nehezen gyógyul.

A csontritkulás kialakulásában jelentős szerepe van az életmódnak és a táplálkozásnak. Ezek mellett a genetikai hajlam és a korábbi egyéb betegségek (pl. daganat, anorexia), kezelések (pl. kemoterápia), műtétek (pl. petefészek-eltávolítás), és törések is hatással lehetnek a betegség megjelenésére. Statisztikák szerint a nők körében háromszor olyan gyakran fordul elő a csontritkulás, mint a férfiaknál. 

A csontritkulást az idősek betegségeként tartják számon, ugyanakkor manapság egyre több fiatalt is érint. A csontritkulás gyakorlatilag a csontszerkezet minőségének romlását, a csontsűrűség csökkenését és a csontok törékenységének fokozódását jelenti.

[/et_pb_column]

Kockázati tényezők:

 • nem (nők, főleg menopauza után)
 • kor (40 éves kor felett)
 • dohányzás
 • mozgásszegény életmód
 • alkoholfogyasztás
 • kávé fogyasztás
 • nem megfelelő tápanyagbevitel
 • vitamin-, és ásványianyag hiány
csontritkulás
 • Facebook
 • Gmail
 • Twitter
 • LinkedIn
Dr. Mihola Dóra
 • Facebook
 • Gmail
 • Twitter
 • LinkedIn

Dr. Mihola Dóra

Reumatológus szakorvos

Bejelentkezés


Hétköznap reggel 8:00-tól este 20:00 -ig és szombaton.
Telefonon:
+36 1 44 33 433
vagy

A csontritkulás elleni diéta alapjai

A csontritkulás elleni diéta alapja a kalcium-dús étkezés. A napi kalciumszükséglet életkor szerint:

Gyermekkorban: 500-800 mg

Fiatal és felnőtt korban: 1000-1200 mg

Terhesség és szoptatás alatt: 1500 mg

Időskorban: 1300-1500 mg

A kalcium mellett egyéb ásványi anyagok és vitaminok bevitelére, illetve korlátozására is szükség van. A kalcium hasznosulását elősegíti például a D-vitamin, a K-vitamin, a C-vitamin és az A-vitamin is. Továbbá az egészséges csontszerkezet kialakulásában és megőrzésében fontos szerepe van a magnéziumnak, fluornak, cinknek, mangánnak, réznek vasnak és a laktóznak is. Kiemelten fontos a kalcium és a foszfor aránya is. Megfelelő (1:1) arány esetén a foszfor segíti a kalcium beépülését a csontokba, ugyanakkor a túl magas foszforszint elvonja a kalciumot a csontokból. A kalcium-foszfor háztartás egyensúlyban tartásában szintén a D-vitaminnak van vezető szerepe.

A foszforral tehát vigyázni kell, az ajánlott napi mennyisége felnőttek számára csupán 700 mg. Sajnos az átlag fogyasztás nagyban meghaladja ezt a mennyiséget: foszfor kerül a szervezetünkbe a szénsavas, cukrozott üdítőkkel, a készételekkel, konzervekkel, és a túlzott húsfogyasztással. Ezek tehát tiltólistára kerülnek a csontritkulás elleni diétában.

A kalcium hasznosulását akadályozza a túlzott fehérjebevitel, a nagy mennyiségű foszfor, a túlzott zsírfogyasztás, az alacsony D-vitamin szint, a mozgásszegény életmód, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, a nagy mennyiségű koffein és konyhasó fogyasztás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, valamint a fitinsav és az oxálsav. Ez utóbbi két sav a kalcium felszívódását gátolja a szervezetben.   Fitinsav a búzakorpában és a szárazhüvelyesekben, oxálsav a spenótban, sóskában, rebarbarában és zellerben található.

A csontritkulás elleni diétában fontos a zsírszegény konyhatechnológia alkalmazása, valamint a tápanyagok egyenlő eloszlása a nap során. Napi ötszöri étkezés ajánlott, a magasabb kalcium-tartalmú ételeket pedig ajánlott a délutáni órákban fogyasztani a jobb hasznosulás érdekében.

A csontritkulás elleni diétában alapvetően ajánlott élelmiszerek: tej, zsírszegény sajtok és tejtermékek (kivéve az ömlesztett sajt – magas foszfortartalom), nyers zöldségek és gyümölcsök, halak, dió, mandula, mogyoró, kalciummal dúsított ásványvizek, olajok, margarinok, tojás, máj, zabpehely.

A diéta szerepe a csontritkulás kezelésben

A kialakult csontritkulást reumatológus szakorvos diagnosztizálja és ő állítja fel a szükséges kezelési tervet. A kezelés részét képezheti gyógyszeres terápia is, azonban kiemelt szerepe van benne a diétának a mozgásterápiának. Bár a diéta nem helyettesíti a gyógyszeres kezelést, mindenképpen szükséges része a terápiának. 

Bizonyított tény, hogy a táplálkozásnak és az életmódnak kulcsszerepe van a csontritkulás megelőzésében, megállításában és visszafordításában is. A diéta tehát nem kiiktatható a gyógyulási képletből.

A diéta szerepe a megelőzésben

Kutatások bizonyítják, hogy megfelelő életmóddal (étkezés+mozgás) a csontritkulás kialakulása jó eséllyel megelőzhető. A csontszerkezet egészségéért már egészen fiatal korban érdemes tenni: amennyiben 25 éves korig kifejlődik a csúcscsonttömeg, az időskori csontritkulás esélye egészen minimálisra csökken. A megelőző diétát azonban sosem késő elkezdeni – a helyes tápanyagbevitel ugyanis minden korban és stádiumban nagy hatással van a csontállomány minőségére.

 

Mit tehetünk még a csontritkulás ellen?

A diéta mellett kiemelt fontosságú a megfelelő mozgás. A csontok terhelése és a vázizomrendszer erősítése alapvető fontosságú a törések megelőzésében. A legjobb, ha szakértői segítséget kérünk a megfelelő mozgásterápia gyakorlásához: a gyógytornász által személyre szabottan összeállított gyakorlatok célzottan segítenek. Kialakult csontritkulás és megelőzés esetén is ez a leginkább ajánlott mozgásforma. Csonttörés után pedig a rehabilitáció alapköve a gyógytorna.

Csontritkulás vagy annak gyanúja esetén forduljon bizalommal a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő specialista csapatához!

Dr. Mihola Dóra reumatológus szakorvosunk és szakképzett gyógytornászaink örömmel állnak rendelkezésére!

A BMM-ben biztonságban van: rendelőinkben a legszigorúbb biztonsági óvintézkedések és állandó fertőtlenítés mellett fogadjuk pácienseinket. Munkatársainkat hetente teszteljük a COVID-19 vírusra, minden munkatársunk kizárólag negatív eredménnyel dolgozik.

Olvasson tovább, ezek a témák is érdekelhetik:

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.
Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!

Gyógytorna a BMM -ben

Gyógytorna a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben Ki is az a gyógytornász? A gyógytornász...

Gyógytorna eszközök használata a rehabilitációban

Gyógytorna eszközök használat a rehabilitációban Sporteszközzel tudjuk színesíteni a gyógytorna...

Izomgörcs , mit tegyünk ha jelentkezik?

Izomgörcs , mit tegyünk ha jelentkezik? IzomgörcsAz emberi szervezetben háromféle izomszövet típus...

FDM- Fascia Disztorziós Modell – A Kötőszöveti Torzulások Modellje

A Kötőszöveti Torzulások Modellje FDM - Fascia Disztorziós ModellMi az FDM terápia lényege? Az FDM...

Elkerülhető a szélütést követő bénulás

Ha időben kezelik, elkerülhető a szélütést követő bénulás.Kevés betegség van, ami olyan hirtelen...

Lökéshullám terápia

A lökéshullám terápia, tabletták és krémek nélkül oldja a fájdalmatKorunk népbetegségének...

Reumatoid artritisz – Sokízületi gyulladás

Reumatoid artritisz - Sokízületi gyulladás Oka, tünete, kezeléseMilyen tünetei vannak a sokízületi...

Kalapácsujj

Kalapácsujj Oka, kezeléseMitől alakul ki a kalapácsujj? A kalapácsujj a lábujj egyfajta...

Bütyök

Bütyök mitől alakul ki a bütyök? Hogyan és mitől alakul ki a bütyök? A bütyökre való hajlam...

Sarokfájdalom okai

sarokfájdalom Oka, tünete, kezeléseMilyen tünetei vannak a sarokfájdalomnak? Ha a láb, a talp és a...
Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

+36 1 44 33 433 telefonszámon, a hétköznap 8:00 - este 20:00 -ig a munkatársaink fogadják hívását, vagy visszahívják Önt.

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Szakorvosok válaszolnak kérdésére. 

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Hírlevél
feliratkozás

BMM fizikoterápiás hírleveleire itt iratkozhat fel.

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Betegbiztonsági protokoll a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben

Rendelőinkben maximálisan eleget teszünk az aktuális rendelkezéseknek, hogy a koronavírus elleni védekezést biztosítsuk mindenkinek

You have Successfully Subscribed!

Iratkozzon fel a BMM hírleveleire

You have Successfully Subscribed!