Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
D-vitamin

A D-vitamin szerepe az immunerősítésben

szerző Dr. Moravcsik Bence Balázs | 2020.11.16.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ami nélkülözhetetlen szervezetünk normál működéséhez. Az emberi szervezet a napfény hatására képes előállítani, ezért “napfényvitamin” néven is ismert. A népesség 80%-a mégis D-vitamin hiányban szenved a téli hónapokban, hiszen ilyenkor sokkal kevesebb napfényhez jutunk.


Miért fontos a D-vitamin?

  • Kiemelt fontosságú a szervezet védekező képességének fenntartásában, az immunrendszer egészséges működésében.
  • Támogatja az idegrendszer normál működését, nagy szerepe van a stressztűrésben, a szorongás oldásában és a depresszió elkerülésében.
  • Segíti a kalcium csontokba és a fogakba való beépülését, az erős és egészséges csontvázrendszer egyik alapja.
  • Szabályozza az emberi szervezet foszfor-háztartását.
  • Alapvető szerepe van az izomrendszer, a szív és az IMMUNRENDSZER megfelelő működésében.
  • Fokozza a hormontermelést és javítja a vérkeringést. Anyagcsere betegségekkel vagy hormonális problémákkal küzdők számára kifejezetten ajánlott vitamin.

D-vitamin hiány

Bár a D-vitamint az emberi szervezet is képes előállítani, a lakosság mintegy 80%-ánál D-vitamin hiány alakul ki a téli hónapokban. Ennek oka, hogy ilyenkor sokkal kevesebb napfény éri a bőrünket, egyrészt mert csökken a napsütéses órák száma, másrészt gyakran hetekre elbújik a nap, harmadrészt pedig mert nem töltünk annyi időt a levegőn, ami lehetővé tenné elegendő saját D-vitamin termelést. Ezért mindenképpen javasolt a D-vitamin pótlása MINDENKI SZÁMÁRA az őszi-téli hónapok során.

Bizonyított orvosi tény, hogy az alacsony D-vitamin szint az immunrendszer gyengeségével jár. D-vitamin hiány esetén az emberi szervezet sokkal fogékonyabb a vírus fertőzésekkel szemben, legyen szó egy egyszerű nátháról, influenzáról, vagy akár a COVID-19 koronavírusról.

A legfrissebb nemzetközi kutatások szerint a kórházba került COVID-19 fertőzöttek 90%-a D-vitamin hiányban (is) szenvedett.

A D-vitamin szerepe a megelőzésben

Kutatások és tapasztalatok alapján elmondható, hogy kisebb az esélye a koronavírus fertőzésnek, illetve a kórházi kezelés szükségességének COVID-19 fertőzés esetén, amennyiben szervezetünkben tartósan megfelelő a D-vitamin szint. Hiszen az erős immunrendszer képes ellenállni a fertőzéseknek, és amennyiben elkapjuk a vírust, nagyobb esélyünk van azt tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel legyőzni. A gyenge immunrendszer kevésbé képes felvenni a harcot a COVID-19 és egyéb vírusokkal szemben.

A D-vitamin szerepe az immunrendszer megfelelő működésében kulcsfontosságú – ebből adódóan a vírusfertőzések megelőzésében is nagy szerepe van. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a megfelelő D-vitamin szint sem nyújt védettséget a fertőzéssel szemben! A vitamin fogyasztás mellett ugyanúgy szükséges betartani az intézkedéseket, mint a maszkviselés, fertőtlenítés, kézmosás, személyes kontaktok csökkentése.

D-vitaminnal az immunrendszer működését támogatjuk. Ez a szervezetünk védőpajzsa, minden fertőzés és betegség ellen. A téli hónapokban mindenki számára ajánlott napi 2-3000 NE D-vitamin szedése!

D-vitamin

A D-vitamin szerepe a koronavírus kezelésében

Minden koronavírus-fertőzött kezelésének alapját képezi az immunrendszer erősítése. Ez az otthoni kezelésben és a kórházakban is vitaminokkal történik. Fertőzés, illetve vitaminhiány esetén sajnos sokszor nem lehetséges csupán étkezéssel bevinni a megfelelő mennyiségű vitamint a szervezetbe, ezért táplálékkiegészítő formájában szükséges bevenni. Ez fokozottan érvényes a D-vitaminra. Vírusfertőzés esetén napi 3-4000 NE D-vitamin szedése ajánlott, egyéb immunerősítést szolgáló vitaminokkal és ásványi anyagokkal együtt: 1500 mg C-vitamin, 3-400 mg magnézium, legalább 55 mcg szelén és 10 mg cink. Fontos, hogy a vitaminok fogyasztása a kezelés egyik része, emellett a tünetek egyéb gyógyszeres és orvosi kezelése is szükséges!

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.

Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!