Dr. Major Bálint ortopéd-traumatológus és vállspecialista szakorvosunk válaszol a leggyakrabban felvetődő kérdésekre a vállpanaszokkal kapcsolatban.

Vállpanaszaim vannak:

Próbáljam otthon kúrálni magam, vagy ikább mutassam meg a vállamat egy vállsebésznek?

A vállbetegségek egy részénél kis túlzással versenyfutás történik az idővel, hiszen az idő múlásával olyan elváltozások alakulhatnak ki, melyek akár a teljes gyógyulást is megakadályozhatják. Mindezek miatt is tanácsos konzultálni egy vállsebésszel.

Hová érdemes fordulni a vállpanaszaim miatt, rögtön vállsebészhez, vagy kezdjem a kivizsgálást általános mozgásszervi rendelésen (ortopédia, reumatológia, esetleg sebészet)?

Természetesen nem csak a vállsebészek értenek a váll betegségeihez, de tekintettel arra, hogy sokuk szinte kizárólag ezzel a területtel foglalkozik, talán a legnagyobb tapasztalatuk nekik van a vállbetegségek diagnosztizálásában, és az optimális kezelési terv felállításában, kivitelezésében.

Amennyiben vállsebészhez fordulok, biztosan műtétet fog javasolni?

Természetesen nem. Egyik kollégám javasolta, hogy a vállsebészet helyett valóban jobb lenne vállgyógyászatként hívni a tevékenységünket, hiszen a vállbetegségek jó része műtét nélkül gyógyítható. Egy vállbetegségekben jártas szakember meg tudja ítélni, hogy van-e esélye a konzervatív kezelésnek, és amennyiben igen, általában ezzel indul a kezelés. Vannak azonban olyan állapotok, melyeknél a konzervatív kezeléseknek a tapasztalatok és irodalmi adatok alapján sincs nagy esélye, ilyenkor felajánljuk és mérlegeljük a műtéti kezelés lehetőségét.

Milyen képalkotó vizsgálatokra lehet szükség a kivizsgáláshoz?

A szükséges képalkotó vizsgálatokat a vizsgáló orvos határozza meg. Ő tudja eldönteni, hogy az Ön betegsége szempontjából melyik képalkotó vizsgálatnak van értelme (röntgen, CT, artro-CT, MRI, artro-MRI, ultrahang, izotóp vizsgálat stb.) A képalkotó diagnosztika általában nem mri vizsgálattal indul. A röntgen alap vizsgálatnak számít, és szinte mindenkinél kérjük.

Ha mégis magam szeretném elvégezni a képalkotó vizsgálatok valamelyikét, hová forduljak?

Egy képalkotó vizsgálat értékelhetősége, minősége nagyban függ a vizsgálatot végző személytől, adott esetben az általa használt beállításoktól vagy pl. a képalkotó berendezés minőségétől. Nem mindegy tehát, hogy egy bizonyos vizsgálat hol történik meg. Időt és néha pénzt is spórolhat a beteg, ha a képalkotó vizsgálatokkal kapcsolatban előzetes kikéri a vállsebész tanácsát (mit? hol?).

A vállsebész szteroid injekciót javasolt. Kell-e félnem?

A szteroidoknak szinte mindenki ismeri a számos potenciális mellékhatását. Ugyanakkor megfelelő esetekben, megfelelő módon alkalmazva az egyik, ha nem a leghatékonyabb konzervatív kezelési módszer a váll betegségei esetében. A helyileg alkalmazott injekciós formával a potenciális mellékhatások esélye jóval kisebb, mint a tablettás, vagy infúziós alkalmazások esetén, hiszen az injekció leginkább a beadás helyén fejti ki a hatását, csak relatíve kis mennyisége kerül be a vérkeringésbe, és jut el a szervezet más pontjára. Ráadásul nem injekció sorozatról van szó, általában összesen egy, vagy két alkalommal végzünk infiltrációt.

Mégis milyen mellékhatások fordulnak elő leggyakrabban a szteroid injekció után?

Ritkán fordul elő nem kívánatos hatás, ezek közül az arc kipirulása (főként nők esetében), feszültség érzés, vérnyomás emelkedése (hipertóniás betegek esetében), vércukor értékek emelkedése (diabéteszes betegek esetében) fordul elő gyakrabban. Az említett nem kívánatos hatások döntő többsége átmeneti, néhány nap alatt megszűnik.

Akkor ha cukorbeteg vagyok, nem kaphatok szteroid injekciót?

Cukorbetegség mellett a szteroid óvatosan alkalmazható. Amennyiben a beteg rendelkezik vércukormérővel, ill. háziorvosa elérhető a beteg számára, amennyiben az észlelt magasabb vércukorértékek miatt a cukorgyógyszerek átmeneti módosítására lenne szükség, az injekció általában beadható.

Vérhigító gyógyszer mellett lehet injekciót adni?

Ez függ a gyógyszer erősségétől, fajtájától. Mindenképp említse a kezelőorvosnak, ha vérhigító gyógyszert szed, az injekció beadásának lehetőségét a kezelőorvos fogja mérlegelni. Syncumar, Marfarin, Warfarin szedése mellett nem tanácsos válltáji injekciót adni, ebben az esetben a válltáji injekció előtt “hasba adott vérhigító injekcióra” történő átállást fog javasolni a kezelőorvos, melyhez kérni fogja a beteg Háziorvosának segítségét is.

Amennyiben műtétre kerül sor, az altatásban történik?

A vállműtétek vagy altatásban, vagy “nyaki érzéstelenítésben” (regionális anesztéziában), vagy ennek kombinációjával történik. Az érzéstelenítés módjáról az aneszteziológus dönt saját gyakorlata, tapasztalata alapján.

A műtét után milyen hosszú a rehabilitáció?

Ez alapvetően a beavatkozás típusától függ, és kezelőorvosa tájékoztatja róla. Tudni kell azonban, hogy egyéb ízületekkel összehasonlításban is a vállízület esetében kiemelkedő szerepe van a rehabilitációnak. Kis túlzással mit sem ér egy korrekten elvégzett műtét, ha az azt követő gyógytorna nem szakszerűen történik, pl. túl gyors, vagy éppen el van hanyagolva. Mindezek miatt kezelőorvosával a rehabilitáció lehetőségeit is részletesen át fogják beszélni a megfelelő műtéti siker érdekében.

Azt hallottam, hogy a vállprotézisek eredményei nem olyan jók. Igaz ez?

Nem. A vállprotézisek és beültetésük technikája az utóbbi években, évtizedekben jelentős fejlődésen mentek keresztül. Számos protézis típus közül választhatjuk ki a beteg és betegsége számára megfelelő fajtát. Amennyiben az adott helyzetnek megfelelő protézis korrekt módon kerül beültetésre, a vállprotézisek kiváló eredményeket tudnak biztosítani a beteg számára.

6 hozzászólás

 1. Váll protezis műtét után mennyi idővel
  lehet feküdni azon az oldalon?

  Válasz
  • Dr. Major Bálint azt írta az Ön kérdésére hogy: “3 hónap, de lehet, hogy utána sem fogja szeretni, akkor nem kell erőltetni”.

   Válasz
 2. Tisztelt Doktor Úr.Nagyon fájt a vállam, elmentem a sebészetre. Kaptam injekciót a vállamba amitől kb a fájdalom 70 százaléka megmaradt.Ez kenalog injekció volt. Két hét múlva újra visszamentem katam egy medrolt, az sr használt,egy hét mulva megont kaptam egy kenalog injekciot.Az a problémám hogy a vérnyomásom nahgyon megemelkedett 160/90′ és visszatéröen. Kérdésem az lenne lehetséges e, hogy a szteroid injekcióktól van.Vérnyomás csökkentőt nem kaptam azt mondták ha 150 felé megy vegyek be egy tensoimont, de minden nap? 6 éve volt agyi infarktusom és most megvagyok ijedve a vérnyomás miatt. A vállam sem lett sokkal jobb sajnos. Köszönettel Barna Imréné

  Válasz
  • Ezek a fajta szteroid hatóanyagú injekciók nagy általánosságban ritkán okoznak vérnyomás emelkedést, inkább csak olyan esetben, amikor a páciens valóban magas vérnyomással küzd. Ha ilyen előfordult, akkor feltétlenül kardiológiai kivizsgálás ajánlott!

   Válasz
 3. 2016 nov13-án balesetem volt.Eltörött a felkarom drótot tettek bele 20% eséllyel.Nem sikerült mikor kivették a drótot beletört a csavar ezért elvagdalták a haránt izmaim igy tudták kivenni a csavart.ezután prozézis került a felkaromba de ez se sikerült mert kiugrott.Ujabb protézis beültetés.elvégeztem három rehabilitációs tornát három hetes bentfekvéssel de a vállam mozgása igen csekély és állandóan fáj.Mi a megoldás hol tudják megvizsgálni jelenlegi állapotom.Köszönettel várom segitségüket:Antal Ferencné

  Válasz
  • Kedves Antal Ferencné!

   Rendelőnkben dolgozik vállal foglalkozó specialista, Dr. Major Bálint, őt ajánlom.
   Amennyiben szeretne időpontot egyeztetni a doktor úrhoz, készséggel állunk rendelkezésére a 0614433433-as telefonszámon, vagy e-mailben.

   Üdvözlettel:
   Dr. Moravcsik Bence Balázs
   ortopéd-szakorvos

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest

Share This