Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Vállizületi kopás gyógyítása vállprotézis műtéttel

Vállprotézis vállízületi kopás gyógyítása műtéttel

szerző Dr. Major Bálint | 2023.09.12.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


A vállízület egészségének fontossága legtöbbünkben csak akkor tudatosul, amikor felüti fejét a fájdalom. A vállfájdalom, az esetleges mozgásbeszűkülés nagyban meg tudja keseríteni az életet és még a leghétköznapibb tevékenységek is hatalmas kihívássá válnak.

A váll egy rendkívül összetett és mozgékony része az emberi testnek. Ennek ára a sérülékenység, ezért érdemes testünk működésével kapcsolatban is tudatosnak lenni.

Miért alakul ki a váll izületi gyulladása, a vállak fájdalma? Mikor szükséges a vállprotézis beültetése? – Dr. Major Bálint vállsebész segítségével jártuk körül a témát.


A mozgékonyság ára

A váll egy gömbízület, amelyet érzékeny szövetek, inak, szalagok vesznek körül. A felkarcsont feje egy viszonylag kicsi tányér szerű vápában illeszkedik a lapocka és a kulcscsont területéhez. Mivel ennyire összetett a felépítése, ezért könnyen sérülhet és begyulladhat. Kialakulhat különféle izomszakadás, váll instabilitás és ízületi kopás is. Előrehaladott, súlyos ízületi kopás esetén sok esetben csak a vállprotézis műtét hozhat gyógyulást.

A vállízület képes a legtöbb irányba mozdulni, ez fokozott terhelést és kopást jelent a környező szövetek számára. A gyakori és ismétlődő mozdulatok, mint például a különféle sport, vagy akár a mindennapi ismétlődő tevékenységek, idővel megterhelhetik az ízületet.
A túlerőltetés és az életkorral járó változások kombinációja kifejezetten kedvez a kopásos jellegű betegségek kialakulásának.

Az évek során a vállízületet érő kihívások gyakran fokozódó fájdalomhoz, merevséghez és végül mozgáskorlátozottsághoz vezetnek.
A jó hír, hogy a tudatos életmód, a rendszeres testmozgás és a megfelelő mozgáskultúra elsajátítása által sok problémát megelőzhetünk vagy késleltethetünk.

A fájdalom és a vállízületi kopás elmélyülése – vállprotézis szükségessége

A vállfájdalmak közül kiemelkedik a vállízületi kopás és az ezzel járó vállfájdalom, illetve mozgásbeszűkülés. A kopásos betegségek esetében a csontok ízesülő végeit borító porcréteg elhasználódása történik. A porc elvékonyodásának következményeként a csontok egymáshoz érnek, ami erős fájdalommal és mozgásveszűküléssel jár.

Időnként az életkorral járó természetes kopási folyamatok, túlterhelés, sérülések, vagy akár genetikai hajlam is állhat a háttérben. Az ízületi gyulladás (például a rheumatoid arthritis) szintén hozzájárulhat a vállízület kopásához.

A kopásos betegségek korai stádiumában a vállfájdalom általában fizikai aktivitás után jelentkezik. Az idő előrehaladtával azonban a panasz tartósabbá válhat, és már a pihenés sem csillapítja. Ekkor az éjszakai vállfájdalmak is gyakoribbá válhatnak, zavarva az alvást, rontva az életminőséget.

A vállízületi kopás kezelése összetett:

  • A korai stádiumban konzervatív kezelések, például a fizioterápia, a gyulladást csökkentő gyógyszerek, gyógytorna és a helyi injekciók jöhetnek szóba.
  • Súlyosabb esetekben a vállprotézis beültetése lehet a legjobb választás a mozgásfunkciók visszanyeréséhez és a fájdalom enyhítéséhez.

A vállműtét fontossága

A vállprotézis műtét azok számára ajánlott, akiknél a konzervatív kezelések – például gyógyszerek, fizioterápia vagy injekciók- nem hoztak megfelelő eredményt.

A műtéti beavatkozás lehetővé teszi az érintett vállízület funkciójának visszaállítását, és a fájdalom jelentős mértékű csökkentését vagy megszüntetését.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Egyénre szabott vállprotézis

A modern orvostudománynak hála több, különféle vállprotézis típus áll rendelkezésre, így egyénre szabhatók az implantátumok. A protézis megválasztása függ az ízületi kopás mértékétől és a csontok anatómiai sajátosságaitól. Az egyénre szabott megoldások jobban alkalmazkodnak a páciens testi adottságaihoz, így magasabb komfortérzetet biztosítanak.

  • Anatómiai protézis:
    Abban az esetben ideális választása, ha a páciens rotátorköpenye sértetlen. Nem áll fenn, izom, ín vagy szalag probléma. Az anatómiai vállprotézis kialakítását tekintve megegyezik az emberi test vállízületével. Általában fiatalabb betegeknél szokták alkalmazni.
  • Reverz (vagy inverv) protézis:
    Idős korban már nemcsak a porcos felszín, hanem a környező szövetek (rotátorköpeny) is károsodott állapotban vannak. Ekkor a reverz protézis lehet az ideális választás. Egyébként ez a leggyakrabban beültetett vállprotézis típus. Itt a homorú rész a felkarcsont végére, míg a protézis gömb alakú része a lapockába kerül.
  • Felszínpótló vállprotézis:
    Akkor ideális, ha a betegség csak a felkarcsont fejét érinti. Ebben az esetben kizárólag a fej kerül protetizálásra.

Vállprotézis beültetés után újra fájdalommentes élet

A vállprotézis műtét után a betegek jelentős javulásról számolnak be. A műtétet követő rehabilitációs időszak alatt a vállízület megerősítésén van a hangsúly, amely segít a mozgásfunkciók fokozatos visszaszerzésében. Az életminőség jelentősen javul, a hétköznapi tevékenységek – mint például a főzés, vezetés vagy akár sportolás – ismét örömtelivé válnak. Az újra fájdalom nélküli élet nemcsak a fizikai egészség visszaszerzését jelenti, hanem az életkedv és az önbizalom visszanyerését is.

A vállprotézis beültetése komoly döntés. Ahogyan Dr. Major Bálint vállsebész is minden esetben hangsúlyozza:

  • A műtét előtt és után is fontos az orvosi tanácsokat követni, a lehető legteljesebb gyógyulás elérése érdekében.
  • A technológiai fejlődés és a tudományos kutatások eredményeként a vállprotézis műtét ma már biztonságosabb és hatékonyabb, mint valaha.