Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Rotátorköpeny-szakadás

Rotátorköpeny-szakadás: Ismerd meg vállad izmait, a rotátorköpeny betegségeit

szerző Dr. Major Bálint | 2023.08.29.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


Testünk összetettsége és hétköznapi tevékenységeink során végzett különleges munkája legtöbbször csak akkor tűnik fel, ha valamilyen probléma vagy betegség üti fel a fejét. Így van ez a váll esetében is.

Az egészséges vállízület teszi lehetővé a kar akadálytalan mozgását. Vállunk egészségének köszönhetjük az olyan egyszerű feladatok gondtalan elvégzését, mint egy pohár víz megivása, vagy az öltözködés.

Mi történik, ha hirtelen elkezd fájni a váll, a fájdalom éjszaka sem múlik és már nem tudjuk karunkat bizonyos ponton túl megemelni?

Mi van, ha a váll izmai begyulladnak, esetleg rotátorköpeny szakadás történik?

A témát Dr. Major Bálint vállsebész segítségével jártuk körbe.


Mi a rotátorköpeny?

A váll fájdalma, mozgáskorlátozottsága hátterében legtöbbször a rotátorköpeny gyulladása, vagy egyéb sérülése, betegése áll.

A rotátorköpenyről érdemes tudni, hogy a vállízületben található egy csoport izom és ínszalag összessége. A köpeny (amely 4 izomból áll) körülöleli a váll csontjait, fontos szerepet játszva a váll stabilitásában és mozgásában. Az említett izmok és ínszalagok segítenek rögzíteni a felkarcsontot a válllapba, lehetővé téve a kar forgatását és emelését.

Milyen fajtái vannak a rotátorköpeny sérülésnek?

A rotátorköpeny komplexitásának és magas igénybevételének is köszönhetően többféle sérülést szenvedhet. Ezen sérülések jellege, súlyossága és kezelési lehetőségei különbözőek lehetnek.

Rotátorköpeny gyulladás (tendinitis)

Ez a leggyakoribb sérülés, ami a rotátorköpenyben lévő ínszalagok gyulladásával jár. Főként olyan tevékenységek miatt alakulhat ki, amelyek ismétlődő vállmozgást igényelnek. A gyulladás általában fájdalommal, duzzanattal és mozgáskorlátozottsággal jár.

Rotátorköpeny impingement

A rotátorköpeny ínszalagjai beszorulhatnak a válllap és a felkarcsont között, ami irritációt és gyulladást okoz. Az impingement tünetei hasonlóak lehetnek a gyulladáshoz, de általában erősebbek és a kar felemelésekor fokozódnak, valamint megzavarhatják az éjszakai pihenést.

Kalcium lerakódás

Ebben az esetben a kalcium-kristályok felhalmozódnak a rotátorköpeny egy vagy több ínszalagjában. Ez fájdalmat és merevséget okozhat a vállban.

Rotátorköpeny szakadás

A szakadás lehet részleges vagy teljes, és jellemzően trauma vagy krónikus túlerőltetés eredményeként következik be. A rotátorköpeny szakadás egy vagy több izom vagy ínszalag károsodását eredményezi a vállban. A tünetek közé tartozik a vállfájdalom, a kar gyengesége és emelési nehezítettsége, súlyos esetben emelési képtelensége.

A rotátorköpeny sérülések megelőzésében a rendszeres vállgyakorlatok és a megfelelő munkakörnyezet kialakítása kulcsszerepet játszik. Irodai munkavégzés esetén kiemelt figyelmet kell fordítani a testtartásra. Ezen felül a lapockák közötti izmok erősítéséről sem szabad megfeledkezni. A rotátorköpeny sérülés gyanúja esetén mindenképpen vállsebészhez kell fordulni. Érdemes szem előtt tartani, hogy még a viszonylag enyhe, de kezeletlen rotátorköpeny gyulladás is idővel komoly egészségügyi problémát tud okozni. Az időben felismert probléma viszont sok esetben könnyebben kezelhető.

Mitől alakul ki a rotátorköpeny gyulladás?

A rotátorköpeny gyulladás kialakulásának több oka is lehet.

A túlzott, ismétlődő vállmozgások, például a fej fölötti sportok vagy fizikai munk gyakori okozói a gyulladásnak. A gyulladást a vállízületben fellépő szűkület is okozhatja, ami a rotátorköpeny izmainak és ínszalagjainak összenyomódásához vezet. Idősebb korban a kollagén rostok gyengülése és elvékonyodása hozzájárulhat a gyulladás kialakulásához.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Melyek a rotátorköpeny gyulladás leggyakoribb tünetei?

A rotátorköpeny gyulladásának jellemző tünete a vállfájdalom, különösen a kar emelésekor vagy forgatásakor. A fájdalom éjszaka súlyosbodhat, ami zavart alváshoz vezethet. Egyéb tünetek közé tartozik a váll merevsége, gyengeség és mozgáskorlátozottsága is.

A rotátorköpeny szakadás és gyulladás diagnosztizálása

A diagnózis felállításához az orvos minden esetben fizikai vizsgálatot végez, hogy megállapítsa a váll mozgásterjedelmét és erősségét. Az ízületi mozgás során fellépő fájdalomra és a rotátorköpeny károsodására utaló jeleket keres. A pontos diagnózis érdekében képalkotó vizsgálatokra – például MRI, röntgen vagy ultrahang – is szükség lehet.

Dr. Major Bálint vállsebész, ha indokoltnak látja, akkor a fizikális vizsgálattal egy időben elvégzi az ultrahang vizsgálatot is.

A kapott eredmények tükrében meghatározásra kerül a diagnózis, majd az orvos személyre szabott kezelési tervet határoz meg.

Mi okoz rotátorköpeny szakadást?

A rotátorköpeny szakadás a köpeny izmainak vagy ínszalagjainak részleges vagy teljes károsodását jelenti. A szakadást főleg idős korban eredményezheti a rotátorköpeny elgyengülése. A másik gyakori ok a trauma, például egy esés, a kart ért erős ütés, vagy csavarás is kiválthatja.

Rotátorköpeny szakadás típusai – részleges és teljes szakadás

A rotátorköpeny szakadás lehet részleges vagy teljes.
A részleges szakadás esetén az ínszalag vagy az izom csak részben szakad el, míg a teljes szakadásnál az ínszalag vagy az izom teljesen elszakad.

Milyen kezelési lehetőségei vannak a rotátorköpeny szakadásnak?

A kezelés típusa a szakadás súlyosságától és a beteg életkorától, valamint egészségi állapotától függ. Részleges rotátorköpeny szakadás esetén elsősorban a konzervatív terápia jön szóba. Ez magában foglalja a fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők szedését és a fizioterápiát is.

Súlyos szakadásnál műtéti beavatkozásra lehet szükség, hogy rekonstruálják az izmot és a beteg váll újra egészséges legyen.

Mit érdemes tudni a rotátorköpeny műtétről?

A műtét célja a szakadt ínszalag vagy izom helyreállítása. A beavatkozás általában artroszkópos technikával történik, amely kisebb bemetszéssel és gyorsabb gyógyulással jár, mint a teljes feltárással történő műtétek.

A beavatkozást követően karrögzítőt kell viselni. Leggyakrabban a műtéttől számított 6 hét eltelte után eltávolításra kerül a rögzítő és kezdetét veheti az intenzív rehabilitáció.

Rotátorköpeny-szakadás
Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Felépülés a rotátorköpeny szakadásból – miért fontos a megfelelő rehabilitáció?

A műtét utáni rehabilitáció létfontosságú a váll teljes funkciójának visszaállítása céljából. A fizioterápia, azon belül is a gyógytorna segít erősíteni a váll izmait, javítja a mozgékonyságot és csökkenti a fájdalmat. A megfelelő rehabilitáció nélkül a váll mozgásterjedelme korlátozottá válhat és a rotátorköpeny további sérüléseinek kockázata növekedhet.

A rotátorköpeny szakadás utáni műtét viszonylag hosszabb felépülési idővel jár. Bizonyos mozgásformákat a műtét után 4 hónappal már meg lehet kezdeni, de a teljes felépülési idő átlagosan 6 hónap szokott lenni.

A rotátorköpeny műtéttől számított 6 hónap elteltével 100%-ban vissza lehet térni az aktív sportoláshoz és teljes életet lehet élni.

A kontroll fontosságát azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni. A maradéktalan gyógyulás elérése érdekében fontos az orvos és a terapeuták utasításaink pontos betartása, valamint az orvos utasításainak megfelelően a kontroll vizsgálatokra való járás.