Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Vállfájdalom

Vállfájdalom és ami mögötte van

szerző Dr. Major Bálint | 2023.08.17.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


A váll, pontosabban a vállöv testünk egyik legkomplexebb területe. Egészséges állapotában észre sem vesszük, hogy mennyire fontos szerepet tölt be hétköznapi tevékenységeink végzése során. Vállfájdalom esetén azonban rádöbbenünk, hogy egy pohár víz felemelése, vagy az öltözködés is kihívás lehet.

A vállfájdalom sok esetben “észrevétlenül”, egyik pillanatról a másikra, különösebb trauma nélkül is bekúszhat életünkbe és megkeserítheti azt.

A vállfájdalom fiataloknál, időseknél, sportolóknál és irodai munkát végzőknél egyaránt jelentkezhet.

Miért alakul ki a vállfájdalom?

Mit tehetünk ellene?

A következő sorok erre adják meg a választ.


A váll felépítése

A váll, vagyis a vállöv szerkezete rendkívül összetett. Számos csont, izom, porc, szalag és egyéb szövet alkotja. A vállöv központi része a vállízület, amely a legnagyobb mozgásterjedelemmel megáldott ízületünk. A mozgékonyság ára az ízület érzékenysége, ami azt jelenti, hogy hajlamos a sérülésekre, betegségekre. Érdemes hát fokozott figyelmet fordítani egészségének megőrzésére.

A vállöv részei:

  • Három fő csontból, a felkarcsontból, a lapockából és a kulcscsontból áll.
  • Több izom is átszövi ezt a területet, amelyek közül a rotátorköpeny szerepe kiemelendő. A köpenyt 4 izom alkotja, melyek együttese a kar mozgását és stabilitását biztosítja.
  • A vállöv további részét képezik a szalagok, az inak és a porcok. Az ízületben úgynevezett burza (nyáktömlő) szintén található, amely a súrlódás csökkentésében játszik nélkülözhetetlen szerepet.

Vállfájdalom? – Az okok felderítése, és a vállfájdalom típusai

A vállfájdalom hátterében rengeteg különféle ok állhat. A testrész összetettségéből adódóan hajlamos a sérülésre és a gyulladásra.

A problémát kiválthatja egy egyszerű túlerőltetés, húzódás, egy rossz mozdulat, helytelen testtartás, ízületi kopás, de akár a klimatizált helyiségek hideg levegője is. A panasz jellege és intenzitása általában egyéni testfelépítés és érzékenység függvénye. A vállfájdalom lehet állandósult, éjszaka jelentkező, vagy csak bizonyos mozdulatokra fellépő is.

A vállfájdalom típusát tekintve lehet:

  • Nyilaló
  • Kisugárzó
  • Égő
  • Tompa
  • Görcsös
  • Karba sugárzó zsibbadás

Vállfájdalom lelki háttere

Az esetek túlnyomó részében a vállfájdalom mögött fizikai problémák/ kiváltó tényezők állnak. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni az elme hatalmáról, a pszichoszomatikus állapotokról sem.

Ez azt jelenti, hogy a fizikai fájdalom a lelki konfliktusok, stressz vagy kezeletlen negatív érzelmek következménye is lehet.

Leggyakrabban a túlzott felelősségvállalás (túlvállalás) az elutasítástól való félelem, az erős bűntudat és az elfojtott harag húzódik a pszichoszomatikus vállpanaszok hátterében.

Vállfájdalom
Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

A vállfájdalmat okozó leggyakoribb betegségek

A hirtelen jelentkező vállfájdalom gyakran nem több egy egyszeri múló panasznál, de az esetek jelentős részében komolyabb probléma jele.
A váll betegségei közül az alábbiak a legjellemzőbbek, amelyek orvosi kezelést igényelnek:

A vállfájdalom kezelése

A konkrét sérülés, trauma észrevételének hiányában fellépő vállfájdalom alattomos tud lenni. Legtöbb esetben enyhe, időszakosan jelentkező panaszokkal, tompa fájdalommal, éjszakai zsibbadással kezdődik. Ezeket a tüneteket hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, illetve az idő gyógyító erejére bízni, mondván: “Majd elmúlik magától.” Ez a taktika néha beválhat, viszont, ha a vállfájdalom 3-4 hét után továbbra is fennáll, esetleg rosszabodik, akkor szükséges orvoshoz fordulni.Erősebb panasznál vállspecialista, kisebb és enyhe fájdalomnál reumatológus szakorvos is tud segíteni.

Az orvosok a fájdalom mögött álló okok felderítésére fizikális és képalkotó (pl. MR, röntgen, UH) vizsgálatokat végeznek. Az eredmények birtokában meghatározzák a pontos diagnózist, majd a személyre szabott kezelési tervet.
A gyógymód lehet konzervatív terápia, de súlyos esetekben akár műtéti megoldás is. Fontos, hogy a vállműtéteket vállspecialista végzi, a reumatológus csak konzervatív megoldásokkal segít.

A BMM vállspecialistája Dr. Major Bálint. Több évtizedes tapasztalattal rendelkező orvosunk konzervatív és műtéti megoldásokkal egyaránt várja a gyógyulni vágyó pácienseke

Konzervatív módszerek

A vállfájdalom a legtöbb esetben tökéletesen kezelhető konzervatív terápiával. A probléma típusától és súlyosságától függően a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, a különféle injekciók és a gyógytorna remek eszközök a gyógyulásban. A gyógytornász irányításával végzett válltorna kulcsfontosságú a vállproblémák kezelése esetében. A panaszos testrész mozgatásával elkerülhető a mozgásbeszűkülés és enyhíthető a fájdalom is.

Műtéti megoldások vállfájdalom esetén

Vállgyógyászaink által kezelt leggyakoribb panaszok:Súlyos esetekben, például rotátorköpeny-szakadás, előrehaladott ízületi kopás, vagy bizonyos típusú vállficam esetén kizárólag a műtét jelentheti a gyógyulás kulcsát. Ennek szükségességéről az orvos ad javaslatot. Az esetleges műtétről az orvos és a beteg közösen dönt az előnyök és kockázatok alapos mérlegelése után.

Miért érdemes a vállfájdalom megelőzésére fókuszálni?

A vállfájdalom fennállása esetén is igaz, hogy jobb megelőzni a bajt, mint kezelni a kialakult problémát. A váll panaszai leggyakrabban a modern életmód sajátosságai miatt jelentkeznek. Ezért érdemes tudatosnak lenni és a lehetőségeinkhez képest egészséges életet élni.

Ebbe beletartozik a preventív torna, amely a váll és a lapocka körüli izmok megerősítésére és kimozgatására fókuszál.

Ezen felül célszerű hangsúlyt fektetni a megfelelő vitaminok és nyomelemek szervezetbe juttatására is. Mérsékelni a cukrokat és egészségesen táplálkozni, sok vizet fogyasztani.
Súlyzós edzésnél, vagy a vállakat igénybe vevő sporttevékenységek űzésénél elengedhetetlen a megfelelő bemelegítés és a nyújtás. Tudatos sporttolással megelőzhetők a balesetek, sérülések.

Irodai munkavégzés esetén szintén nem árt a tudatosság. A számítógép felett való hosszas “görnyedés” vállfájdalmat, vállízületi gyulladást is okozhat. Ezért mindig ügyeljünk a helyes testtartásra, 1 - 2 óránként álljunk fel és mozgassuk át testünket, vállunkat.
Fizikai munkavégzésnél pedig az ismétlődő mozdulatokra kell figyelni, limitálni azokat, vagy ellentétes irányú mozgásokat végezni.

Ha tudatosan éljük életünket, vigyázunk testi-lelki egészségünkre, akkor megelőzhetjük a vállfájdalom kialakulását. Ha minden igyekezetünk ellenére a vállunk megsérül, vagy elkezd hosszabb időn át fájni, akkor is legyünk éberek.

Kérjünk időben orvosi segítséget és intsünk búcsút mielőbb a vállfájdalomnak!