Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Váll MR vizsgálat

Váll MR vizsgálat élménybeszámoló

szerző Dr. Major Bálint | 2023.09.01.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Napjaink rohanó világában sokan hajlamosak vagyunk megfeledkezni testünk apró jelzéseiről, amíg azok szép lassan elviselhetetlenné nem válnak. Így történt ez velem is. Marketingesként az íróasztal feletti napi 8-10 óra görnyedés és a mozgásszegény életmód meghozta az eredményét. A kezdeti, apró vállfájdalom szép lassan állandósult és az éjszakai pihenésemet is negatívan befolyásoló problémává vált.

Hosszú hónapok nemtörődöm hozzáállása okán kifejlődött egy erős és állandósult váll probléma. Végül beláttam, hogy magától nem fog megoldódni a helyzet és felkerestem Dr. Major Bálint vállspecialistát, aki hatalmas empátiával, kedvességgel és segítőkészséggel fogadott.

A váll MR vizsgálat szükségessége és szerepe

Dr. Major Bálint vállsebész a vizsgálatot egy alapos kikérdezéssel kezdte. Elmondtam a kórelőzményeket és arra is kitértem, hogy 16 éves koromban egy vállficam vetett véget kezdődő kézilabdás karrieremnek. Alkatilag instabil a vállizületem, így az újabb vállficamtól tartva inkább másfajta sportok felé fordultam.

Miután elmeséltem Major Bálint doktor úrnak vállam történetét, a fizikális vizsgálat következett. Megnézte a vállam mozgásait, erősségét. Ahhoz, hogy tökéletes diagnózist fel tudjon állítani elküldött egy váll röntgen vizsgálatra is. Mivel a röntgen főleg a csontok állapotáról ad képet, ezért váll MR vizsgálatot is kért. Bár sokan beszélnek róla, és már számtalan ismerősöm is átesett MR vizsgálaton, én mégis tele voltam kérdésekkel. Érdekelt, mit mutat ki pontosan az MR és hogyan járul hozzá a vállam állapotának javulásához. Szerettem volna minél előbb újra egészséges lenni, ezért alig vártam az MR vizsgálat időpontját.

Mi a váll MR és mire szolgál?

Mielőtt rátérnék az MR vizsgálat menetére, előbb fontosnak tartom, hogy írjak a diagnosztikai eljárás mibenlétéről is.
Az MR vizsgálat – teljes nevén Mágneses Rezonancia vizsgálat – a modern orvostudomány egyik legfejlettebb és legpontosabb képalkotó eljárása.

Váll MR
Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

De mit is jelent pontosan ez a fogalom és miért van rá szükség?

A lényegében sugárzásmentes és fájdalommentes eljárás, során erős mágneses mező és rádiófrekvenciás hullámok segítségével készül a test különböző részeiről részletes kép. Ezzel lehetőség nyílik a lágyszövetek, ízületek, izmok és egyéb belső struktúrák vizsgálatára. Mindez a páciens számára kényelmes és biztonságos körülmények között történik.

Miért is szükséges ez?

Az MR vizsgálat segítségével a legapróbb eltérések is láthatóvá válnak, ami a hagyományos röntgenfelvétellel, vagy ultrahanggal nem mindig lehetséges. Így számtalan esetben a diagnózis sokkal pontosabb lehet, a kezelés pedig célzottabbá válik. Legyen szó sportsérülésekről, ízületi problémákról, rotátroköpeny-szindrómáról vagy akár komolyabb egészségügyi kérdésekről, az MR vizsgálat eredménye a betegségek és állapotok mélyebb megértéséhez vezethet.

A váll MR vizsgálat menete

Szerencsére az MR nem igényel különösebb előkészületet. A vizsgálat napján lehet enni, inni és a szokásos gyógyszereket bevenni (ha vannak). Izgulni sem kell különösebben, hiszen az eljárás nem invazív, vagyis nem jár semmilyen fájdalommal. Azonban van egy-két dolog, amit érdemes figyelembe venni:


  • Az MR vizsgálat mágneses mezőt használ a képalkotáshoz, ezért nagyon fontos, hogy a vizsgálat során ne legyen rajtunk semmilyen fém ékszer, fémet tartalmazó ruhanemű, vagy bármi egyéb. Mivel utcai ruhában történik az eljárás, figyelni kell, hogy a ruha zsebeiben vagy varrásában se legyen fém. A telefont az öltöző szekrényben kell hagyni. Én a szemüvegemet is levettem, mivel annak szárában van fém komponens.

  • A testben lévő fém részek kérdésköre akkor válik komolyabb feladattá, ha valakinek a testében beültetett protézis, vagy egyéb fém tárgy van. Itt fontos a fogimplantátum kérdése is. Mivel nekem szerencsére semmi fém nincs a testemben, ezért ez számomra nem volt lényeges. Ellenkező esetben erről konzultálni kell a kezelőorvossal, mert ez el is lehetetleníti az MR elvégzését.

  • Mivel az MR készülék egy henger alakú gép, ezért a vizsgálat során könnyen rátörhet a páciensre a klausztrofóbia. Abban az esetben is, ha korábban nem volt ilyen gondja.
    Én ezt a problémát úgy küszöböltem ki, hogy mielőtt bekerültem volna a gépbe lehunytam a szemem, így egyáltalán nem vettem tudomást arról, hogy egy csőben fekszem.

  • A vizsgálat megkezdése előtt a fülemre helyeztek egy hatalmas fülhallgatót, ami nagy segítséget jelentett. Ugyanis a váll MR felvételek készítése közben a gép erős hangeffektusokkal járó zajokat ad ki. Ez különösen az arra érzékenyek számára lehet zavaró, de a kellemetlenséget jól tompította a fejhallgató.

    A vizsgálat során mozdulatlanul kell feküdni, hogy megfelelő minőségű felvételek készülhessenek. Számomra ez nem volt probléma, de akinek ez nehezen megy, annak érdemes lélekben készülni rá.

    A váll MR vizsgálat az én esetemben kb. 20 percet vett igénybe. Általában az MR felvételek készítési ideje 20-90 perc szokott lenni, attól függően, hogy melyik testrészről van szó.

    Az eljárás közben a zajokon kívül valóban nem történik semmi különös. Aki hozzám hasonlóan érzékeny a tér elektromágneses mezejének változására az próbáljon meg ne foglalkozni vele. Én igyekeztem fél-álomba szenderülni és pihenésnek használni a gépben töltött időt.

  • A biztonság kedvéért, a vizsgálatot végző radiológus a kezembe adott egy gombot, amit probléma esetén megnyomhattam volna. Így még nagyobb biztonságban éreztem magam.

Hogyan tovább?

A váll MR vizsgálat merőben új élmény volt számomra, de összességében nem éreztem rosszul magam. A felvételek eredménye miatt egy kicsit izgulok. Nemsokára ismét felkeresem Dr. Major Bálintot, aki a képek birtokában személyre szabott kezelést javasolt. Tudtam, hogy jó kezekben vagyok és biztos voltam benne, hogy hamarosan búcsút inthetek a vállfájdalomnak.