Végre itt a jó idő, ami egyeseknél azt is jelenti, hogy ismét előkerülnek a futócipők és azonnal célba veszik a város futópályáit. Ilyenkor fordulnak elő sajnos, a hirtelen terhelés miatt kialakuló térdfájdalom, ízületi fájdalom, futó térd. Ebben az írásomban az egyik leggyakoribb problémáról az úgynevezett „futótérdről” írok, ami jellemzően egy bizonyos táv megtétele után kezd el gondot okozni térdünk külső oldalán.

Fettik Gergő a BMM gyógytornászának cikkét olvashatják a témában.

Habár a reklámok azt hangsúlyozzák nincs idő a fájdalomra és elég ilyenkor csak a tablettákra és krémekre hagyatkozva várni a javulást. Úgy gondolom a mai kor tudatos embere igen is szeretne a dolgok mögé látni és valós megoldást találni a problémára!

futás térdfájdalom

Először is nézzük, mi az a rész ahol a fájdalom jelentkezik? Combunk külső felszínén fut egy erős kötőszövetes lemez (Tractus Iliotibialis) amely a térdünk hajlítása, nyújtása során hozzá ér a combcsontunk külső részéhez (Lateralis Epicondilus). Abban az esetben ha a Tractus tónusa megfelelő a csonton való oda-vissza mozgásával nem okoz problémát, viszont ha túl feszessé válik könnyedén irritációt okoz, ami gyulladáshoz vezet.

Mik a legfontosabb teendők térdfájdalom esetén?

Pihentetés

A rehabilitáció első szakaszában az érintett végtag tehermentesítése a cél. Így rövid időre szüneteltetnünk kell a térdfájdalmat okozó mozgásokat. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy pihenésen kívül semmit nem kell tennünk a gyógyulásunkért. Sőt az igazi munka csak most kezdődik!

Lazítás nyújtás

futás nyújtás

Az egyik legfontosabb hogy elkezdjük a feszes szövet lazítását, oldását. Ehhez szerencsére ma már rengeteg eszköz áll a rendelkezésünkre. Különböző masszázshengerek, trigger labdák formájában. Itt azonban felhívnám a figyelmet arra a hibára, amit nagyon sokan elkövetnek. Sokszor látom a teremben, hogy az emberek magát a szalagot hengerezik. Annak ellenére, hogy az igencsak nagy fájdalommal jár. Igaz „No Pain, No Gain!” de ebben az esetben még sem ez a cél. Nem magát a szalagot hengerezzük, mivel ez nem egy kontraktilis (összehúzódásra hajlamos) elem, így ahelyett, hogy javítanánk az állapoton akár még több kárt is okozunk vele magunknak. Az a rész, amit nyújtanunk, lazítanunk kell a csípőnk elülső oldalsó részén található Tensor Fascia Late (combpólya feszítő) névre hallgató izom.

Gyenge izomzat erősítése

És mégis mitől feszült be a feszítőizom? Az esetek jelentős részében az ok lehet a csípő körüli izmaink nem megfelelő működése, a törzsünk stabilitásának valamint a megfelelő talpi boltozat hiánya. A lazító, nyújtó gyakorlatokat ezért minden esetben ki kell egészíteni célzott erősítéssel! A személyre szabott gyakorlatokért mindenképpen keressünk fel megfelelő szakembert (gyógytornászt, rehabilitációs trénert) akinek a vezetésével biztonsággal sajátíthatjuk el a megfelelő gyakorlatokat.

Összegezve, tehát a „futótérd” maradéktalan megoldásához, elengedhetetlen:

  • Elegendő pihenő idő a sport újbóli megkezdése előtt.
  • Feszes részeink lazítása, nyújtása
  • Gyenge izmaink funkcionális edzése

Megfelelő bemelegítés

futás bemelegítés

+1 TIPP: Változtatnunk kell a sportolásról kialakított gondolatainkon. A problémához a nem megfelelő bemelegítés, mozgás közbeni túlterhelés valamint a rendszeres nyújtás hiánya vezethet. Ha a tüneteink múlásával felhagyunk a rehabilitáció során tanult gyakorlatokkal. Úgy folytatjuk, mint ha mi sem történt volna, akkor szinte biztosra vehetjük a térdfájdalom kiújulását.

Pin It on Pinterest

Share This