Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Protézisműtét után szabad mozgás

Protézisműtét után ez vezet a szabad mozgáshoz!

szerző Sándor Dorottya | 2019.08.01.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


A csípő- vagy térdízületi protézis beültetése ma már kifejezetten mindennapos műtétnek számít Magyarországon. Az orvostudomány fejlődésével a műtéti beavatkozás kockázata egyre minimálisabb, a várható eredmények pedig egyre jobbak: gyakorlatilag teljes gyógyulás, azaz normál élet- és mozgásminőség érhető el.

Ehhez a sikerhez azonban nem csak jó szakorvos, hanem a páciens együttműködése és megfelelő mozgásterápia is szükséges.


A mozgásterápia 3 szakaszra osztható:

1.) A műtét előtt

A fájdalom ilyenkor még mindennapos, a mozgás nagyon nehezen megy, de már ilyenkor szükség van gyógytornászra, aki speciális technikák betanításával felkészíti a szervezetet a műtét okozta „sokk” könnyebb feldolgozására. Ez azt jelenti, hogy az érintett izmok, ízületek, szalagok jobban tudnak regenerálódni, sőt! A műtét utáni rövid „kényszerpihenőt” az egész teste is jobban fogja viselni.

2.) Közvetlenül a műtét után

A beavatkozás után az első a sebgyógyulás, majd a varratszedés után (ez általában 10-14 nap) – szakértői segítség mellett – elkezdheti az első rehabilitációt célzó gyakorlatokat. Ezek gyógytornász által vezetett, úgynevezett izommetrikus gyakorlatok, stabilizációs torna, vénás torna, ami segít megelőzni a trombózist, azaz elkerülni a vérrögképződést ebben az időszakban. A speciális gyógytornával óriási haladás érhető el, amit személyre szabottan körülbelül 6 hétig ajánlott végezni.

3.) 6 héttel később általában a műtött testrész már jól terhelhető

Ebben az időszakban még óvatosan, fokozatosan, odafigyelve kell megosztania a terhelést, azonban a mindennapi dolgok, úgy mint a séta, bevásárlás, stb. már nem okoznak gondot.

Ugyanakkor az életmódján kifejezetten ajánlott változtatnia: ez azt jelenti, hogy rendszeres mozgást szükséges beiktatnia a hétköznapjaiba. Természetesen a fokozatosság a jelszó, és hasznos segítség az első hónapokban például egy személyi edző. Akár cardio edzés, sőt lassacskán a futás is szóba jöhet, de a leginkább ajánlott sportok csípő- vagy térdműtét után:

  • Szobabiciklizés
  • Úszás
  • Elliptikus tréner

Tapasztalataink szerint 3 hónappal a sikeres műtét után akár már a síelésnek vagy a táncnak sem lesz akadálya!

Ortopéd szakorvosaink szerint nincs miért félni, sem érdemes halogatni a műtétet, hiszen a megfelelő rehabilitációs programmal csupán néhány hét alatt már újra fájdalommentes, könnyed mozgás vár Önre!

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!

Azonnali segítségre van szüksége?

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.

Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!

Amennyiben mozgásszervi panaszai vannak, jelentkezzen be már most a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőbe, ahol a legmodernebb kezelési lehetőségekkel és felkészült szakorvosokkal várjuk!
Hívja a 06 1 44 33 433-as telefonszámot!