Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Csontritkulás - Osteoporosis

Csontritkulás (Osteoporosis)

szerző Dr. Mihola Dóra | 2021.11.11.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Mi a csontritkulás?

A csontritkulás (osteoporosis) a csontok szerves és szervetlen állományának minőségi és mennyiségi romlása, csökkenése. Előfordulása a nőknél gyakoribb. Az osteoporosis kialakulásában különböző tényezők játszanak szerepet.

Vannak befolyásolható és nem befolyásolható tényezők.

Befolyásolható tényezők közé tartozik:

  • Mozgásszegény életmód
  • Alacsony fizikai aktivitás
  • Nagy mennyiségű alkohol fogyasztás
  • Dohányzás
  • Kalcium szegény táplálkozás

Nem befolyásolható tényezők közé tartozik:

  • Családon belüli halmozódás
  • Női nem
  • Életkor
  • Vékony testalkat
  • Korai menopauza

Csontritkulás kialakulása jelei

Kialakulásához a csontépítő és csont lebontó folyamatok egyensúlyának felborulása vezet. Az emberi szervezet csontállományában folyamatos épülés és lebontás történik. A csontritkulás folyamata akkor kezdődik el, amikor ez a csontépítő és lebontó egyensúly valami miatt felbomlik és a csont lebontás mértéke nagyobb lesz a csont építés mértékénél.

A csontritkulás oka lehet elsődleges vagy másodlagos. Az elsődleges csontritkuláshoz tartozik a posztmenopauzás és az időskori csontritkulás. Másodlagos csontritkulás pedig azt jelenti, ha valamilyen betegség vagy egyéb ok áll az osteoporosis kialakulása mögött. Ilyen társbetegségek, okok lehetnek például endokrin zavarok, emésztési és felszívódási zavarok, vesebetegségek, krónikus gyulladásos reumatológiai kórképek, de akár bizonyos gyógyszerek tartós szedése.

Az osteoporosis legfontosabb jelei a kis erőbehatásra is bekövetkező csonttörések, a leggyakoribbak ezek közül a csukló, csípőtájéki és a csigolyatörések.

Csontritkulás diagnosztizálása

Diagnózis felállításában segít a páciens részletes kikérdezése: panaszai, hajlamosító tényezői, továbbá fizikális vizsgálata. Laboratóriumi vizsgálattal megállapítható a szervezet kalcium, foszfor szérum szintje. A röntgen vizsgálat segít a törések felismerésében. A csontsűrűség mérés pedig nagy pontossággal ad eredményt az ásványi csonttömegről.

Nagyon fontos a csontritkulás kialakulásának megelőzése, ezért oda kell figyelni, hogy megfelelő mennyiségű kalciumot és D-vitamint juttassunk a szervezetünkbe, illetve oda figyeljünk a rendszeres testmozgásra.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Kialakult a csontritkulás

A már kialakult csontritkulást komplexen kell kezelni, a beállított gyógyszeres kezelés mellett, szintén fontos a meghatározott mennyiségű vitaminok, D-vitamin és a kalcium szedése, illetve a csontritkulás mértékének megfelelő mozgásprogram elkezdése. A megfelelő mozgás elkezdéséhez érdemes gyógytornászhoz fordulni, hiszen nem mindegy milyen a testmozgás intenzitása és erőssége. A gyógytorna során szakember segítségével, a csontritkulás mértékének megfelelő mozgás program állítható össze. A mozgás során létrejövő izom összehúzódás következtében javul a vérellátás, így az ásvány anyagok jobban betudnak épülni a csontok szerkezetébe. A megfelelő fizikai terhelés, pedig segít megtartani, stabilizálni a meglévő csontállományt. A csontállomány megtartása mellett, a gyógytornával megtarthatjuk, fejleszthetjük a meglévő izomzatot, így megtartható és javítható az életminősége is.

Gerincgyógyászati Központ szakemberei által kezelt leggyakoribb panaszok

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.

Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!