Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
MD Orvosi kollagén

Az MD orvosi kollagén kezelésről részletesen – Dr. Mihola Dóra reumatológus cikke

szerző Dr. Mihola Dóra | 2018.10.29.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


A kollagén a kötőszövetekben természetesen előforduló rostféleség, mely fontos szerepet játszik a sejtek közötti tér felépítésében, a csontok rugalmasságában, a porcszövet felépítésében. Az egyes kötőszöveti képletekben változóan magas arányban fordul elő, az ínban pl. 97%-ban. A kollagén állománya folyamatosan változik, a megváltozott terhelésnek (pl. testtömeg változás) megfelelően újraszerveződik. Ha káros hatás éri a kötőszövetet, regeneráló mechanizmusok indulnak be. A kollagén kezelés segítségével a saját szervezet kollagén termelését lehet fokozni, ezeket az öngyógyító folyamatokat serkenteni.


Mire jó a kollagén injekció?

Egy neves olasz professzor úgy határozta meg, hogy a kollagén kezelésnek a csont-ízület-kötőszövet-izomzat rendszer eltérései által okozott fájdalmak csillapításában láthatjuk leginkább hasznát. Egy nemzetközi felmérés során ilyen panaszt a populáció 15-20%-a tapasztalt.

Mit jelent ez pontosan? Arra utal, hogy a mozgásszervi, reumatológiai panasz okát sokszor nem tudjuk egyetlen képlet bajára pontosítani: szerepet játszhat a fájdalomban az ízületi porc kopása, az ízületi tok, szalagok lazulása vagy degenerációja, az izmok feszülése, az ín tapadási helyének gyulladása, idegek bántalma és még sok minden más. Míg a már szélesebb körben elterjedt hialuronsav elsősorban a porc regenerációjára van jótékony hatással, a kollagén sokkal több szövettípusra hat kedvezően. A hagyományos fájdalomcsillapítókkal ellentétben, amelyek általában csak a tüneteket enyhítik, vagy szüntetik meg, a kollagén a károsodott szövetek helyreállítását idézi elő. Hatása lassabban alakul ki, de tartósabb és hosszú hónapokon át fennállhat.

Legyen szó akár váll-, csípő-, térd- vagy egyéb ízületi panaszról, nyak-, hát vagy derékfájdalomról, krónikus isiászról, ínbántalomról, (teniszkönyök vagy Achilles fájdalom), a kollagén kezelés a fájdalom enyhítését ígéri.

Hogyan történik a kollagén kezelés?

A kollagén injekciós kúra során 5 - 6 alkalommal javasolt az injekció, kezdetben hetente kétszer, majd heti 1 alkalommal, de ez rugalmasan változtatható. A kezelendő területen több pontban a bőr alá fecskendezve szükséges eloszlatni egy alkalommal általában 2 ampulla kollagént, amiből az egyik a régiónak megfelelő, a másik a probléma típusa szerint kiválasztott segédanyagokat (vitaminokat, növényi kivonatokat) tartalmazza. A kúra során tehát 10 - 12 ampullát használunk fel. Az injekciózást követően semmiféle korlátozottság kialakulására nem kell számítani. A megfigyelések szerint a leggyakrabban panaszolt mellékhatás, a fejfájás bő folyadék fogyasztással megelőzhető.

Mik a kezelés kockázatai?

Mivel természetes anyagról van szó, jelentős mellékhatásra nem kell számítani. Előnye, hogy tartós véralvadásgátlás mellett is alkalmazható, illetve olyan esetben is, amikor a leggyakrabban szteroidot tartalmazó lokális injekció adása egyéb belgyógyászati betegség (cukorbetegség, kifejezett magas vérnyomás-betegség) miatt kerülendő. Doppingnak nem minősül, akár sportolók is használhatják.

Az orvosi kollagén kezelés ajánlott azoknak, akik a természetes, a panasz okát célzó megoldásokat részesítik előnyben. A mozgásszervi panasszal jelentkező páciens reumatológiai vizsgálatát, kivizsgálását követően a szakorvos tud arról nyilatkozni, hogy az adott személyre szabott esetben mit várhatunk a kezeléstől. A megfelelően kiválasztott mennyiségben alkalmazva a páciensek többségénél a fájdalom csökkenése és a mozgásfunkció javulása tapasztalható.

Az Ön panaszán is segíthetünk! Várjuk szeretettel a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő reumatológiai rendelésén! Foglaljon időpontot Dr. Mihola Dóra reumatológus szakorvos magánrendelésére!

Budapest 4 helyszínén kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.