Porckorong kiboltosulás

Hívjon minket most:

reggel 8-tól este 8-ig, akár szombaton is.

A mindennapi mozgások, terhelések alatt a porckorong veszít víztartalmából, estére a testmagasságunk akár 1-2 cm-rel is kevesebb lehet, mint reggel. Éjszaka, a pihenés folyamán a porckorong állománya újra ‘feltöltődik’ folyadékkal, regenerálódik, nagysága megnő.

Az évek előrehaladtával ez a regenerációs képesség egyre csökken, az ‘elhasználódás’ folyamatával kisebb- nagyobb berepedések jelenhetnek meg a porckorong külső gyűrűjén, amik a belső állomány kitüremkedéséhez vezetnek.Bizonyos kedvezőtlen mozdulatok, mint pl. hirtelen csavarodás, hajlás, a porckorong apró sérüléséhez vezetnek, a rostos gyűrű beszakad, folytonossága megszakad és a belső kocsonyás állomány kiboltosul a helyéről, ekkor gerincsérvről beszélünk. Attól függően, hogy a kiboltosulás milyen környező szövetekre gyakorol nyomást, változhatnak a tünetek.

A folyamat kb. a 30. életévtől indul el és fokozódik, amennyiben a porckorongot állandóan nagyfokú vagy rossz irányú terhelés éri. A nyomás korlátozódhat a csigolyák között kilépő ideggyökre vagy kiterjedhet egyenesen a gerincvelőre is. A folyamat következménye lehet helyi és kisugárzó fájdalom, funkciókiesés, bénulás, érzéketlenség az említett ideg által beidegzett területen. A pontos diagnózis felállításához részletes képalkotó vizsgálat például MRI vizsgálat javasolt. A porckorongsérv konzervatív kezelését ortopéd, reumatológus és neurológus végzi, míg műtétet idegsebészek végeznek. A tünetek megjelenésekor javasolt a kemény alapú fekhelyen való fektetés, majd a szakorvos felkeresése. Terápiás javaslat: gyógyszeres kezelés, fizikoterápia, gerinctorna, végső esetben műtét.

Kivizsgálás: ortopéd szakorvos, reumatológus szakorvos, neurológus szakorvos

Terápia: ortopéd szakorvos, reumatológus szakorvos, idegsebész szakorvos, fizioterapeuta-gyógytornász.

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő bejelentkezés telefonon: +36-1-44-33-433

Kérjen időpontot telefonon

Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!

Budai rendelő: +36 (1) 44-33-433

Pesti rendelő: +36 (1) 44-33-433

Közvetlen orvosválasztás!

Közvetlen orvosválasztás

Szeretné Ön kiválasztani kezelőorvosát? Tekintse meg budai és pesti rendelőnkben dolgozó orvosainkat és terapeutáinkat, és vegye fel vele közvetlenül a kapcsolatot!

Kérdezzen szakorvosainktól. Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő tel:+3614433433

Kérdezzen orvosainktól

Fájdalom gyötri, de nem biztos a kiváltó okokban? Szeretné tudni panaszait milyen kezeléssekkel szüntethetné meg?
Írjon nekünk és szakorvosaink válaszolnak!

Pin It on Pinterest

Share This