Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Porckorongsérv

Porckorongsérv – orvosi és gyógytornász szemmel 

szerző Szabóné Bora Csilla | 2021.06.02.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Porckorongsérv tudnivalók – a tünetekről, kivizsgálásáról, és az eredményes kezelési lehetőségeiről.

A derékfájdalom az egyik legelterjedtebb mozgásszervi probléma, melynek kínzó panaszait életünk során legalább 80%-os eséllyel tapasztaljuk meg. A fájdalom hátterében álló ok gyakran a gerinc ágyéki szakaszán kialakuló porckorongsérv, melyet a köznyelvben gerincsérvként is emlegetnek. Porckorongsérv esetén leggyakrabban a gerincoszlop két legalsó ágyéki porckorongja érintett, mert ezen a szakaszon éri a legnagyobb terhelés a gerincet. A mozgásszegény, inaktív életmód, illetve az ülőmunka egyaránt növelik a porckorongsérv kialakulásának kockázatát.

A porckorongsérv tünetei

A porckorongsérv (gerincsérv) fő tünete a fájdalom, emellett pedig egyéb panaszok és tünetek is jelentkezhetnek. Ezek megjelenése és érzékelése nagyban függ a sérv elhelyezkedésétől, vagyis a gerinccsatornában való magasságától és oldaliságától. A porckorongsérv leggyakoribb tünetei és panaszai a fájdalom mellett:

  • Zsibbadás
  • Érzészavar
  • Izomgyengeség
  • Vizelet-, ill. székletürítési zavarok (inkontinencia, vizeletretenció)

A sérv mechanikai irritációt okoz a környező idegeknél, melyet tovább fokoz a kialakuló gyulladás. Ez az ún. steril, tehát nem fertőzés okozta gyulladás, az érintett idegeknél bizonyos kémiai anyagok felszabadulása révén alakul ki, és nagyban hozzájárul a fájdalom kialakulásához. Ágyéki porckorongsérv esetén leggyakrabban az alsó ágyéki idegfonat (ülőideg) érintett, melynek gyulladása a köztudatban isiász néven ismert.

A porckorongsérv kivizsgálása

Porckorongsérv esetén jellemző, hogy a páciens általában egy vonal mentén meg tudja mutatni, le tudja vezetni a fájdalom lefutását. Ez általában egy-egy ideg által ellátott területre esik. Ez alapján, valamint gondos fizikális vizsgálattal, és a páciens által leírt objektív tünetekkel összevetve gyakran már a képalkotó diagnosztikai vizsgálat előtt megjósolható a sérvvel érintett porckorong szintje a gerincoszlopon. A képalkotó vizsgálatok (CT vagy MR) ezután a porckorongsérv pontos helyéről és mértékéről információt.

Porckorong

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

A porckorongsérv eredményes kezelési lehetőségei

Konzervatív terápia

Az akut derékfájdalommal jelentkező páciensek legalább 80%-ánál az első lépésként alkalmazott átmeneti fájdalomcsillapító kezelések hatásosnak bizonyulnak. Ez a konzervatív kezelés első fázisa, mely során leggyakrabban non-szteroid gyulladáscsökkentő és izomlazító gyógyszereket alkalmazunk, esetenként egy-egy alkalommal szteroid injekcióval segítünk, ha a fájdalom elviselhetetlen mértékű a páciens számára. A fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő kezelések általában 6 - 8 hét alatt eredményesnek bizonyulnak – sokaknál már ennyi idő alatt teljes mértékben megszűnik a deréktáji fájdalom, javarészt pedig jelentősen csökken a panasz. A fájdalom csökkenésével egy időben javasolt elkezdeni a szakemberek által szigorúan felügyelt, néhány hétig tartó rendszeres fizioterápiát (gyógytornát) is. A megfelelően alkalmazott gyógytorna szintén hozzájárulhat a páciens állapotának javulásához, valamint segít elkerülni a derékfájdalom visszatérését is.

A gyógytornász lehetőségei

A porckorongsérv konzervatív kezelésében elengedhetetlen a páciens aktív részvétele. Emellett kifejezetten fontos a szakszerű, gerinc körüli izmok erősítése (törzsstabilizáló tréning) és a helyes testtartás elsajátítása. Erre már fiatalon, még a fájdalom megjelenése előtt nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen a különféle gerincet érintő fájdalmak nem csak az idősebb korosztályt érinthetik.

Több, világszinten elismert technika létezik a gerincet érintő fájdalmak csillapítására, melyek együttes alkalmazása jelentős megoldást biztosít a derékfájdalmak esetén:

Az MDT nemzetközileg elismert terápia nem csak a gerinc-, de a végtagfájdalom vizsgálatában és kezelésében is elismert, tudományosan megbízható alapokon nyugvó módszer. A technika Robin McKenzie új-zélandi gyógytornász nevéhez köthető, világszerte alkalmazzák közel több mint 30 éve. Az MDT terapeutákat magas szinten képzik, mind a vizsgálatra, diagnosztizációra, mind pedig a kezelésre, így a mozgásszervrendszer problémáinak minden területén jeleskednek, legyen szó akár ízületi-, izom vagy komplexen jelentkező fájdalomról. A McKenzie-féle MDT módszer szintén a páciensek aktív bevonásával történik.

A személyre szabott gyógytorna célja, hogy mielőbbi megoldást találjunk a felmerülő problémákra. Minden ember más és más, emiatt pedig sokszor ugyanarra a panaszra különböző megoldás válik hatékonnyá az egyik páciens számára, mint ami egy másik páciensnél bevált. A különböző technikák és eljárások így nyújtanak segítséget abban, hogy mindenki számára a legeredményesebb kezelést nyújthassuk.

A porckorongsérv eredményes kezelési lehetőségei

Műtéti terápia

Porckorongsérv esetén vannak olyan helyzetek, amikor műtéti beavatkozás válik szükségessé. Ez általában olyankor jön szóba, amikor a konzervatív kezelési módszerek nem eredményeznek érdemi javulást, és a páciens fájdalmai nem csökkennek. Ritkább esetben a fájdalom megjelenésével olyan súlyos tünetek is jelentkeznek, mint a bénulás, vagy a vegetatív zavar, ami azonnali, tehát akut műtéti ellátást indokol.

Amennyiben szükséges a műtéti beavatkozás, az minden esetben a modern mikrosebészet elvei szerint, minimál invazív technikával történik – a XXI. századi gyógyítási elvárásoknak megfelelően. A minimál invazív technika lényege, hogy a beavatkozás során egy mindössze 2 cm hosszúságú metszést ejt az idegsebész orvos, ami elengedő is a műtét elvégzéséhez.

A sikeres porckorongsérv műtét egyik kulcs eleme (a jól megválasztott és felkészült idegsebész szakorvos mellett), a jó minőségű, és a tüneteket egyértelműen magyarázó elhelyezkedésű porckorongsérvet igazoló képalkotó diagnosztikai eredmény (CT vagy MR felvétel). Ebben az esetben nagy eséllyel várható a fájdalom azonnali megszűnése a műtét után, valamint a lábadozást követően a megszokott mindennapi tevékenységekhez, életvitelhez való visszatérés.

A porckorongsérv után, a lábadozási idő alatt is érdemes gyógytornász szakemberrel elkezdeni a szakszerű és személyre szabott fizioterápiát. A rendszeres gyógytorna mindennapokba való beillesztésével pedig akár egy következő porckorongsérv kialakulása is megelőzhető!

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!

Derékfájdalom esetén ne várjon a kivizsgálással!

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.

Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!

Kérdése van a porckorongsérvvel kapcsolatban? Írja meg a Az orvos válaszol! oldalunkon keresztül, szakorvosunk ingyenesen e-mailben válaszol!