Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Vállízületi nyáktömlőgyulladás

Mi az a vállízületi nyáktömlő gyulladás? - Ez válthatja ki!

szerző Dr. Major Bálint | 2019.08.22.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


A vállízület – ami alatt a lapocka és a felkarcsont közti ízületet értjük – a test legnagyobb mozgástartománnyal rendelkező ízülete. A kar felemelése a mindennapi természetes mozgások része, de ehhez nemcsak a felkar mozgására van szükség, hanem a lapocka elmozdulására is. Ahhoz, hogy kar a teljes mozgástartományában mozogjon, összehangolt folyamatok játszódnak le az idegrendszer és a mozgásszervrendszer között. Amennyiben az ízület túlterhelődik, ez a folyamat felborul, a váll mozgás fájdalmas lesz, gyulladásos folyamatok megjelenéséhez vezet, ez a befagyott váll szindróma


Mi lehet a kiváltó ok?

A túlterhelés okaként sokan először a nehéz súlyú tárgyak emelésére gondolnak, de ez nem feltétlenül vált ki problémát. Akár a sokszor ismételt, apró mozdulatok is vezethetnek a vállízület gyulladásos megbetegedéséhez, a nyáktömlő gyulladáshoz.

A nyáktömlő a vállcsúcs (acromion) és a felkarcsont feje között helyezkedik el az úgynevezett subacromialis – vállcsúcs alatti – térben. A két csont között, ebben a szűk térben futnak egyes izmok inai. A nyáktömlő feladata az, hogy csökkentve a súrlódást biztosítsa a két csont elmozdulását egymáshoz képest.

Amennyiben ez az apró tér tovább csökken, a nyáktömlő nagyobb megterhelésnek van kitéve, nő a súrlódás mértéke, és ez gyulladáshoz vezet a nyáktömlőben (bursitis subacromialis). A tér csökkenése előfordulhat a vállcsúcs anatómiai variációja miatt, de a legtöbb esetben a lapocka nem megfelelő helyzete okozza. Utóbbi problémának oka, hogy a vállöv a nap nagy részében előre esik, és tartási rendellenesség alakul ki. Az ülő munkát végző embereknél, vagy az álló munkát végzőknél is egyaránt előfordulhat, hogy a gyenge lapocka körüli izomzat, és a megrövidült mellizomzat miatt megváltozik a lapocka helyzete.

Abban az esetben ha helytelen tartásban végez gyakorlatokat, például súlyzóval nagy mozgásokat, vagy súly nélkül hétköznapi mozgásokat, a nyáktömlőn nagyobb súrlódás jelentkezik. A nyáktömlő fala ilyenkor megvastagodhat, ezzel tovább csökkentve az amúgy is kicsi, vállcsúcs alatti teret, illetve be is gyullad. Ekkor a mozgások fájdalmassá, nehezen kivitelezhetővé válnak.


Csakis a beteggel együttműködve juthatok el az adott probléma megoldásáig. Hogy milyen vállbetegségről lehet szó, az a páciens panaszainak részletes meghallgatása után fogalmazódik meg bennem.

Dr. Major Bálint
Ortopéd-traumatológus főorvos, Vállspecialista szakorvos


Befagyott váll kezelése

Fontos megkezdeni ilyenkor a gyulladáscsökkentést, mely történhet például gyógyszeresen, vagy különböző elektroterápiás eljárások segítségével. Érdemes ilyenkor az ízületet némileg pihentetni.

Ahhoz, hogy a későbbiekben ne alakuljon ki újra a gyulladás, vagy ne vezessen további, súlyosabb problémák megjelenéséhez – például a rotátor köpeny sérüléséhez – fontos, hogy gyógytorna segítségével helyreálljon a vállöv és a váll mozgásait. Megfelelő izomegyensúly kialakításával a tartás javítható. Ez nemcsak az izmok erősítését jelenti, hanem bizonyos izmok nyújtását is. Fontos megismerni az ergonómikus munkavégzést, hogy ezzel is csökkenjenek a helytelen terhelés okozta ártalmak.

Abban az esetben, ha a nyáktömlő fala vastagabb lesz a hosszan tartó gyulladás vagy a helytelen terhelés következtében, továbbá súlyosan sérülnek az itt futó izmok ínjai, előfordulhat, hogy már csak műtéti úton lehet orvosolni a problémát. Ezek a folyamatok megelőzhetők, amennyiben időben felkeres egy vállspecialista szakorvost és gyógytornászt.

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.

Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!