Oldal kiválasztása

Ha időben kezelik,
elkerülhető a szélütést követő bénulás.

Kevés betegség van, ami olyan hirtelen csapna le és okozna jelentős és hosszú távú életminőség romlást, mint a szélütés. Ahhoz, hogy az agyi stroke-ot követő bénulás elkerülhető vagy gyógyítható legyen, a lehető leggyorsabban kell kezelni a problémát. Szerencsére már megvannak erre a megfelelő módszerek.

Hazánkban megközelítőleg 50.000 embert ér szélütés minden évben. Ez igencsak jelentős szám, főleg annak függvényében, hogy – bár a szélütést sokan az idősek betegségének tartják – az elmúlt néhány évben minden negyedik beteg a 60 évnél fiatalabb korosztályból került ki.

Magunknak okozzuk a bajt?

A szélütés kialakulásának titka a genetikailag örökölt hajlam mellett sajnos az életmódunkban is keresendő, sőt főleg az okozza a bajt. A túl sok stressz, túl kevés mozgás, egészségtelen táplálkozás, mértéktelen alkoholfogyasztás és dohányzás mind az érszűkület előidézői lehetnek.

stroke
  • Facebook
  • Gmail
  • Twitter
  • LinkedIn

Az érszűkület nemcsak a fejben hat

Mivel az erek az egész testünket behálózzák, egyszerre beszélhetünk a lábak, a koszorúér és az agyi erek szűkületéről, hiszen a meszesedés mindenhol egyformán megjelenhet.

Bejelentkezés


Hétköznap reggel 8:00-tól este 20:00 -ig és szombaton.
Telefonon:
+36 1 44 33 433
vagy

A stroke nem hirtelen csap le, figyeljünk a jelekre!

Ugyan sokan azt mondják, ha egy családtagjuk szélütést kapott, hogy egyik pillanatról a másikra következett be a baj, ez sajnos korántsem így van. Ahogy minden érrendszeri problémának, úgy a stroke-nak is vannak előzetes, figyelmeztető jelei, amelyeknek ismeretében elkerülhető a legrosszabb utóhatás, a bénulás. – Ha valakinek például össze-vissza működik a szíve és ezt érzi, akkor ne csak a szív problémájára gondoljon, mint szövődményre, ne csak szívinfarktusra vagy krónikus szívritmuszavarra, mivel ez is összefüggésben lehet egy később kialakuló szélütésnek. Tehát a szív megfelelő ellenőrzése szintén szélütés prevenciót jelent. – tudtuk meg Dr. Csiba László PhD neurológus professzortól, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő szakorvosától, aki további jelekre is felhívta a figyelmünket. – Ha bárki szokatlan dolgot észlel, például valamilyen végtag hirtelen ügyetlenebbé válik, vagy a jobb oldali végtag ügyetlensége vagy zsibbadása mellett még szótalálási nehézsége is van, esetleg akár valamelyik látóterének a beszűkülését érzi, vagyis átmenetileg jobbra vagy balra egy területet nem lát, akkor azok már a szélütés előjelei. Olyan szintű figyelmeztető jelek, amelyekkel azonnal orvoshoz kell fordulni! – nyilatkozta a Dr. Csiba László.

A szakorvos segíthet

Ehhez azonban nem mindig elég az elhatározás, megesik, hogy szakember segítségét kell kérnünk ahhoz, hogy az életmódváltás valóban sikeres legyen, normalizálódjon vérnyomásunk, vércukor- és koleszterinszintünk, illetve megszabaduljunk túlsúlyunktól, káros szokásainktól. Emellett természetesen a rendszeres orvosi kontroll is nagyon fontos.

Megelőzhető a szélütés?

A már fentebb felsorolt, életmódbéli rossz szokások megváltoztatásával, illetve elhagyásával, rendszeres sporttal és helyes táplálkozással megelőzhető a stroke kialakulása, illetve akár a kezdeti érmeszesedés is visszafordítható, ezáltal elkerülhető magának az érszűkületnek a megjelenése is.

Dr. Csiba László
  • Facebook
  • Gmail
  • Twitter
  • LinkedIn

Dr. Csiba László

neurológus professzor

Ha már megtörtént a baj, az idő életmentő lehet

Korábban a szélütés utóhatásait az orvostársadalom is úgy könyvelte el, hogy sem megelőzni, sem kezelni nem lehet. Szerencsére mára bebizonyosodott, hogy ez egyáltalán nincs így, de a helyzet normalizálására csak egy rövid időintervallumban, a szélütést követő 4,5 órában van lehetőség. – Körülbelül 20 éve van az úgynevezett vérrögoldó kezelés, ami azt jelenti, hogy egy nagyon rövid időtartamon belül a tünetek kialakulásától kezdve maximum 4,5 óra telhet el a vénás kezelés megindításáig. Ezalatt be kell vinni a beteget a kórházba, CT-t kell készíteni, kizárni olyan körülményeket, amelyek megakadályozzák a vénás vérrögoldást, s azonnal, lehetőleg minél hamarabb el kell kezdeni. Egy nap után gyakorlatilag nincs mit tenni akut körülmények között egy súlyos szélütéssel. – mondta el Dr. Csiba László PhD neurológus professzor, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő szakorvosa, aki egy újfajta gyógymódról is beszámolt.

Forradalmi újítás

Ennek a módszernek a segítségével az erre alkalmas betegeknél az éren keresztül feljutva egy aprócska eszközzel egyszerűen kihúzzák a vérrögöt, ami a szélütést okozta.

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.
Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!

Bejelentkezés


Hétköznap reggel 8:00-tól este 20:00 -ig és szombaton.
Telefonon:
+36 1 44 33 433
vagy

Gyógytorna a BMM -ben

Gyógytorna a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben Ki is az a gyógytornász? A gyógytornász...

Gyógytorna eszközök használata a rehabilitációban

Gyógytorna eszközök használat a rehabilitációban Sporteszközzel tudjuk színesíteni a gyógytorna...

Izomgörcs , mit tegyünk ha jelentkezik?

Izomgörcs , mit tegyünk ha jelentkezik? IzomgörcsAz emberi szervezetben háromféle izomszövet típus...

FDM- Fascia Disztorziós Modell – A Kötőszöveti Torzulások Modellje

A Kötőszöveti Torzulások Modellje FDM - Fascia Disztorziós ModellMi az FDM terápia lényege? Az FDM...

Elkerülhető a szélütést követő bénulás

Ha időben kezelik, elkerülhető a szélütést követő bénulás.Kevés betegség van, ami olyan hirtelen...

Lökéshullám terápia

A lökéshullám terápia, tabletták és krémek nélkül oldja a fájdalmatKorunk népbetegségének...

Reumatoid artritisz – Sokízületi gyulladás

Reumatoid artritisz - Sokízületi gyulladás Oka, tünete, kezeléseMilyen tünetei vannak a sokízületi...

Kalapácsujj

Kalapácsujj Oka, kezeléseMitől alakul ki a kalapácsujj? A kalapácsujj a lábujj egyfajta...

Bütyök

Bütyök mitől alakul ki a bütyök? Hogyan és mitől alakul ki a bütyök? A bütyökre való hajlam...

Sarokfájdalom okai

sarokfájdalom Oka, tünete, kezeléseMilyen tünetei vannak a sarokfájdalomnak? Ha a láb, a talp és a...
Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

+36 1 44 33 433 telefonszámon, a hétköznap 8:00 - este 20:00 -ig a munkatársaink fogadják hívását, vagy visszahívják Önt.

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Szakorvosok válaszolnak kérdésére. 

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Hírlevél
feliratkozás

BMM fizikoterápiás hírleveleire itt iratkozhat fel.

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Betegbiztonsági protokoll a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben

Rendelőinkben maximálisan eleget teszünk az aktuális rendelkezéseknek, hogy a koronavírus elleni védekezést biztosítsuk mindenkinek

You have Successfully Subscribed!

Iratkozzon fel a BMM hírleveleire

You have Successfully Subscribed!