Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Elkerülhető a szélütést követő bénulás

Ha időben kezelik, elkerülhető a szélütést követő bénulás

szerző Dr. Csiba László | 2020.03.02.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


Kevés betegség van, ami olyan hirtelen csapna le és okozna jelentős és hosszú távú életminőség romlást, mint a szélütés. Ahhoz, hogy az agyi stroke-ot követő bénulás elkerülhető vagy gyógyítható legyen, a lehető leggyorsabban kell kezelni a problémát. Szerencsére már megvannak erre a megfelelő módszerek.

Hazánkban megközelítőleg 50.000 embert ér szélütés minden évben. Ez igencsak jelentős szám, főleg annak függvényében, hogy – bár a szélütést sokan az idősek betegségének tartják – az elmúlt néhány évben minden negyedik beteg a 60 évnél fiatalabb korosztályból került ki.


Magunknak okozzuk a bajt?

A szélütés kialakulásának titka a genetikailag örökölt hajlam mellett sajnos az életmódunkban is keresendő, sőt főleg az okozza a bajt. A túl sok stressz, túl kevés mozgás, egészségtelen táplálkozás, mértéktelen alkoholfogyasztás és dohányzás mind az érszűkület előidézői lehetnek.

Az érszűkület nemcsak a fejben hat

Mivel az erek az egész testünket behálózzák, egyszerre beszélhetünk a lábak, a koszorúér és az agyi erek szűkületéről, hiszen a meszesedés mindenhol egyformán megjelenhet.

A stroke nem hirtelen csap le, figyeljünk a jelekre!

Ugyan sokan azt mondják, ha egy családtagjuk szélütést kapott, hogy egyik pillanatról a másikra következett be a baj, ez sajnos korántsem így van. Ahogy minden érrendszeri problémának, úgy a stroke-nak is vannak előzetes, figyelmeztető jelei, amelyeknek ismeretében elkerülhető a legrosszabb utóhatás, a bénulás. – Ha valakinek például össze-vissza működik a szíve és ezt érzi, akkor ne csak a szív problémájára gondoljon, mint szövődményre, ne csak szívinfarktusra vagy krónikus szívritmuszavarra, mivel ez is összefüggésben lehet egy később kialakuló szélütésnek. Tehát a szív megfelelő ellenőrzése szintén szélütés prevenciót jelent. – tudtuk meg Dr. Csiba László PhD neurológus professzortól, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő szakorvosától, aki további jelekre is felhívta a figyelmünket. – Ha bárki szokatlan dolgot észlel, például valamilyen végtag hirtelen ügyetlenebbé válik, vagy a jobb oldali végtag ügyetlensége vagy zsibbadása mellett még szótalálási nehézsége is van, esetleg akár valamelyik látóterének a beszűkülését érzi, vagyis átmenetileg jobbra vagy balra egy területet nem lát, akkor azok már a szélütés előjelei. Olyan szintű figyelmeztető jelek, amelyekkel azonnal orvoshoz kell fordulni! – nyilatkozta a Dr. Csiba László.

A szakorvos segíthet

Ehhez azonban nem mindig elég az elhatározás, megesik, hogy szakember segítségét kell kérnünk ahhoz, hogy az életmódváltás valóban sikeres legyen, normalizálódjon vérnyomásunk, vércukor- és koleszterinszintünk, illetve megszabaduljunk túlsúlyunktól, káros szokásainktól. Emellett természetesen a rendszeres orvosi kontroll is nagyon fontos.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Megelőzhető a szélütés?

A már fentebb felsorolt, életmódbéli rossz szokások megváltoztatásával, illetve elhagyásával, rendszeres sporttal és helyes táplálkozással megelőzhető a stroke kialakulása, illetve akár a kezdeti érmeszesedés is visszafordítható, ezáltal elkerülhető magának az érszűkületnek a megjelenése is.

Ha már megtörtént a baj, az idő életmentő lehet

Korábban a szélütés utóhatásait az orvostársadalom is úgy könyvelte el, hogy sem megelőzni, sem kezelni nem lehet. Szerencsére mára bebizonyosodott, hogy ez egyáltalán nincs így, de a helyzet normalizálására csak egy rövid időintervallumban, a szélütést követő 4,5 órában van lehetőség. – Körülbelül 20 éve van az úgynevezett vérrögoldó kezelés, ami azt jelenti, hogy egy nagyon rövid időtartamon belül a tünetek kialakulásától kezdve maximum 4,5 óra telhet el a vénás kezelés megindításáig. Ezalatt be kell vinni a beteget a kórházba, CT-t kell készíteni, kizárni olyan körülményeket, amelyek megakadályozzák a vénás vérrögoldást, s azonnal, lehetőleg minél hamarabb el kell kezdeni. Egy nap után gyakorlatilag nincs mit tenni akut körülmények között egy súlyos szélütéssel. – mondta el Dr. Csiba László PhD neurológus professzor, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő szakorvosa, aki egy újfajta gyógymódról is beszámolt.

Forradalmi újítás

Ennek a módszernek a segítségével az erre alkalmas betegeknél az éren keresztül feljutva egy aprócska eszközzel egyszerűen kihúzzák a vérrögöt, ami a szélütést okozta.

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.

Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!