Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Senior korosztályt érintő térdpanaszok

A senior korosztályt érintő térdpanaszok és megoldási javaslatok

szerző Dr. Bejek Zoltán | 2020.07.08.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Mit tehetek előrehaladott térdízületi porckopás esetén?

Előrehaladott térdízületi porckopás esetén protézis beültetés hozhat megoldást. A speciális térdprotézist műtéti beavatkozással ültetik a térdízületbe, a kikopott porc helyére. A műtét után néhány hónapig tartó rehabilitációs idővel kell számolni, azonban a szakorvosi előírások betartásával és rendszeres gyógytornával a térd újra fájdalommentesen mozoghat és az életminőség is visszatérhet a korábban megszokotthoz.

Térdfájdalom leggyakoribb okozója az ízületi gyulladás

Az időskori térdfájdalom másik leggyakoribb okozója az ízületi gyulladás. A gyulladás gyakran jár duzzanattal, kivörösödött bőrfelszínnel, és erős fájdalommal. Az okát alapos vizsgálat alapján szakorvos állapítja meg, és ennek megfelelő terápiát javasol. Az ízületi gyulladás kialakulására számos életmódbeli tényező hatással van, amelyekre célszerű odafigyelni. Az egyik legmeghatározóbb ilyen tényező a túlsúly. Számos esetben a térdízületi gyulladás tünetei csupán testsúly csökkentéssel enyhülnek. A mozgásra is érdemes odafigyelni: sem a mozgásszegény életmód, sem a túlzott aktivitás nem tesz jót az ízületeknek. A senior korosztály számára a térdeléssel járó munkák, a futás, az ugrálással vagy súlyok emelésével járó mozgásformák helyett inkább egyéb, ízületkímélő mozgásformák ajánlottak, például a kerékpározás, a séta vagy a gyógytorna. Hajlamosító tényező ezek mellett a dohányzás, az elégtelen folyadékfogyasztás, valamint a korábbi térdsérülések is.

Elhanyagolt porckopás következménye

Elhanyagolt porckopás vagy ízületi gyulladás következményeképpen egyéb elváltozás is kialakulhat a térdízületben, például az ún. Baker-ciszta. Ilyenkor az ízületi (szinoviális) folyadék túltermelődik és felgyülemlik a térdhajlatban, cisztát képezve. A problémát kiváltó ok tünetein felül ilyenkor fokozott nyomás érezhető a térdben, valamint a ciszta növekedésével a térd hajlásszöge csökkenhet, sőt, a környező ereket is nyomhatja. Kezeléséhez a megjelenés okát szükséges pontosan diagnosztizálni, az elsődleges elváltozás kezelésével a Baker-ciszta nagy eséllyel visszahúzódik. Nagy méretű és makacs ciszta esetén előfordulhat, hogy a szinoviális folyadék leszívása (punkció), vagy ciszta műtéti eltávolítása is szóba jön. Ilyen esetben sem szabad azonban elhanyagolni az alapbetegség kezelését, hiszen ha továbbra is fennáll a kiváltó ok, a ciszta visszatérhet.

Térdfájdalom esetén senior korban sem érdemes az időre bízni a gyógyulást! Forduljon bizalommal térdspecialista ortopéd szakorvosainkhoz, akik tudásukkal és tapasztalatukkal minden páciens számára a legjobb megoldást javasolják a fájdalomtól való megszabaduláshoz.

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.

Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!

Térdegészség Titkai

Online Konferencia

Regisztráljon
az ingyenes eseményre.

A konferencián lerántjuk a leplet a térdpanaszokról és kezelési lehetőségekről.

 

You have Successfully Subscribed!