Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

BMM a mozgásszervi szakértő! +36 (1) 44-33-433 Bejelentkezés hétköznap és szombaton 8:00- este 20:00-ig . bejelentkezes@bmm.hu

A senior korosztályt érintő térdpanaszok és megoldási javaslatok

A senior korosztályt érintő térdpanaszok


A kor előrehaladtával sokakat kínoz ízületi fájdalom, ebből fakadóan akár mozgásbeszűkülés vagy mozgáskorlátozottság. A térdízületi fájdalom az egyik leggyakoribb panasz, ami a senior korosztályt érinti, azonban nem szabad beletörődni. A fájdalom jelentkezésének több oka is lehet, ami mielőbbi kivizsgálással és szakszerű kezeléssel akár teljesen meg is szüntethető.

Mit tegyünk térdfájdalom esetén?


A térdfájdalom oka idősebb korban sokszor a térdízületi porc kopása. A porckopás természetes folyamat, azonban megállítható és visszafordítható abban az esetben, ha időben észlelik a problémát. Ezért nem szabad hónapokat vagy éveket várni a kivizsgálással. Manapság egyre több a konzervatív terápiás lehetőség, ami az ízületi porcképződést támogatja: a szájon át szedhető porcerősítő készítményeken túl, nagyszerű hatékonysággal alkalmazható hialuronsavas vagy orvosi kollagénes injekció kúrák, sőt, már az őssejt terápia (LIPOGEMS) is elérhető Magyarországon. A térdízületi porckopás kezelés hiányában fokozódik és gyulladást okoz. A gyulladásra helyi hatású szteroid injekció, kontraindikáció esetében non-szteroid gyulladáscsökkentő tabletta szedése ajánlott.

Mit tehetek előrehaladott  térdízületi porckopás esetén?


Előrehaladott térdízületi porckopás esetén protézis beültetés hozhat megoldást. A speciális térdprotézist műtéti beavatkozással ültetik a térdízületbe, a kikopott porc helyére. A műtét után néhány hónapig tartó rehabilitációs idővel kell számolni, azonban a szakorvosi előírások betartásával és rendszeres gyógytornával a térd újra fájdalommentesen mozoghat és az életminőség is visszatérhet a korábban megszokotthoz.

Térdfájdalom leggyakoribb okozója az ízületi gyulladás


Az időskori térdfájdalom másik leggyakoribb okozója az ízületi gyulladás. A gyulladás gyakran jár duzzanattal, kivörösödött bőrfelszínnel, és erős fájdalommal. Az okát alapos vizsgálat alapján szakorvos állapítja meg, és ennek megfelelő terápiát javasol. Az ízületi gyulladás kialakulására számos életmódbeli tényező hatással van, amelyekre célszerű odafigyelni. Az egyik legmeghatározóbb ilyen tényező a túlsúly. Számos esetben a térdízületi gyulladás tünetei csupán testsúly csökkentéssel enyhülnek. A mozgásra is érdemes odafigyelni: sem a mozgásszegény életmód, sem a túlzott aktivitás nem tesz jót az ízületeknek. A senior korosztály számára a térdeléssel járó munkák, a futás, az ugrálással vagy súlyok emelésével járó mozgásformák helyett inkább egyéb, ízületkímélő mozgásformák ajánlottak, például a kerékpározás, a séta, vagy a gyógytorna. Hajlamosító tényező ezek mellett a dohányzás, az elégtelen folyadékfogyasztás, valamint a korábbi térdsérülések is.

Elhanyagolt porckopás következménye


Elhanyagolt porckopás vagy ízületi gyulladás következményeképpen egyéb elváltozás is kialakulhat a térdízületben, például az ún. Baker-ciszta. Ilyenkor az ízületi (szinoviális) folyadék túltermelődik és felgyülemlik a térdhajlatban, cisztát képezve. A problémát kiváltó ok tünetein felül ilyenkor fokozott nyomás érezhető a térdben, valamint a ciszta növekedésével a térd hajlásszöge csökkenhet, sőt, a környező ereket is nyomhatja. Kezeléséhez a megjelenés okát szükséges pontosan diagnosztizálni, az elsődleges elváltozás kezelésével a Baker-ciszta nagy eséllyel visszahúzódik. Nagy méretű és makacs ciszta esetén előfordulhat, hogy a szinoviális folyadék leszívása (punkció), vagy ciszta műtéti eltávolítása is szóba jön. Ilyen esetben sem szabad azonban elhanyagolni az alapbetegség kezelését, hiszen ha továbbra is fennáll a kiváltó ok, a ciszta visszatérhet.

Térdfájdalom esetén senior korban sem érdemes az időre bízni a gyógyulást! Forduljon bizalommal térdspecialista ortopéd szakorvosainkhoz, akik tudásukkal és tapasztalatukkal minden páciens számára a legjobb megoldást javasolják a fájdalomtól való megszabaduláshoz.

Dr. Mihola Dóra
  • Facebook
  • Gmail
  • Twitter
  • LinkedIn

Dr. Mihola Dóra

Reumatológus szakorvos

Dr. Bejek Zoltán Phd.
  • Facebook
  • Gmail
  • Twitter
  • LinkedIn

Dr. Bejek Zoltán Phd.

Ortopéd főorvos

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.
Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!

Bejelentkezés


Hétköznap reggel 8:00-tól este 20:00 -ig és szombaton.
Telefonon:
+36 1 44 33 433
vagy

Gyógytorna a BMM -ben

Gyógytorna a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben Ki is az a gyógytornász? A gyógytornász...

Gyógytorna eszközök használata a rehabilitációban

Gyógytorna eszközök használat a rehabilitációban Sporteszközzel tudjuk színesíteni a gyógytorna...

A mozgás jótékony hatása időskorban

A mozgás jótékony hatása időskorban Minden életkorban fontos szerepet játszik az ember életében a...

Izomgörcs , mit tegyünk ha jelentkezik?

Izomgörcs , mit tegyünk ha jelentkezik? IzomgörcsAz emberi szervezetben háromféle izomszövet típus...

Állkapocs ízületi terápia

Állkapocs ízületi terápia Ez a kezelés lehetővé teszi az állkapocs ízületi problémák hatékony...

FDM- Fascia Disztorziós Modell – A Kötőszöveti Torzulások Modellje

A Kötőszöveti Torzulások Modellje FDM - Fascia Disztorziós ModellMi az FDM terápia lényege? Az FDM...

Elkerülhető a szélütést követő bénulás

Ha időben kezelik, elkerülhető a szélütést követő bénulás.Kevés betegség van, ami olyan hirtelen...

Lökéshullám terápia

A lökéshullám terápia, tabletták és krémek nélkül oldja a fájdalmatKorunk népbetegségének...

Reumatoid artritisz – Sokízületi gyulladás

Reumatoid artritisz - Sokízületi gyulladás Oka, tünete, kezeléseMilyen tünetei vannak a sokízületi...

Kalapácsujj

Kalapácsujj Oka, kezeléseMitől alakul ki a kalapácsujj? A kalapácsujj a lábujj egyfajta...