Oldal kiválasztása

Műtét utáni gyógytorna


  • Csípőprotézis műtétet követő rehabilitáció
  • Térdprotézis műtét utáni rehabilitáció
  • Térd elülső keresztszalag – LCA-szakadását követő rehabilitáció
  • Denks – műtétet követő rehabilitáció
  • Mozaik plasztika utáni rehabilitáció
  • MPFL szalag rekonstrukciós műtétét követő rehabilitáció

Bejelentkezés

8:00 - 20:00 telefonon
hétvégén is

Csípőprotézis műtétet követő rehabilitáció


A műtétet megelőző időszakban kiemelkedően fontos a már meglévő mozgásbeszűkülések oldása,az izmok erősítése. Ebben a szakaszban a páciens betanulja a vénás torna gyakorlatait, megismerkedik a segédeszközök helyes használatával. Így sokkal könnyebben veszi majd a műtétet követő nehézségeket.

A műtétet követő korai időszakban fontos a fájdalomcsillapítás, a kialakult duzzanat csökkentése. Az operált végtagot mindig felpolcolják, befáslizzák combtőig,napjában többször szükséges az operált végtag jegelése.

Gyógytornász segítségével a páciens megismeri az ún. tiltott mozdulatokat. Ezen mozdulatok be nem tartásával a protézis ficamodhat (tehát a combcsont fejecse eltávolodik az ízületi vápából). Tiltott mozdulatok: nyújtott lábemelés, a műtött végtag ki- és beforgatása, középvonalon túli csúsztatása, valamint a 90 fokon túli csípőhajlítás.

Elkezdődik az óvatos bemozgató,erősítő gyógytorna, a tiltott mozgások kerülésének figyelembe vételével. Gyógytornász segítségével a páciens lábra áll, gyakorolja a helyes járást. Az operált végtag terhelhetőségét mindig az operáló szakorvos határozza meg, mely függ a protézis típusától, és a műtéti technikától egyaránt.

Műtétet követő 2.-6. hét között már komplexebb gyakorlatokkal bővül a gyógytorna. Fokozatosan megkezdődik a segédeszköz elhagyása szakorvosi utasítás szerint. A páciens állapotától függően megkezdhető a szobabiciklizés, kezdetben ellenállás nélkül kb. 10-15 percben.

A műtétet követő 6.-12. hét között megkezdhetőek a funkcionális tréning gyakorlatok, melyek már nem csak az operált csípő körüli izomzat erősítésre fókuszálnak, és az úszás hát, és gyorsúszás.
A gyakorlatsor összeállítását a páciens állapota,terhelhetősége határozza meg. A rehabilitáció célja: csípő körüli izmok,törzsizmok megerősítése, mozgásbeszűkülések oldása, megfelelő járáskép kialakítása.

A rehabilitáció számos kiegészítő kezeléssel bővíthető: TAPE kezelés, flossing, lágyrész manuálterápiák,szükség esetén nyiroködéma terápia. A rehabilitáció időtartama 6 -12 hónap,egyéni adottságoktól függően.

csípőprotézis beültetés

  Térdprotézis műtét utáni rehabilitáció


A műtétet megelőző időszakban kiemelkedően fontos az esetlegesen meglévő mozgásbeszűkülések oldása, a térdízületet stabilizáló izmok célzott erősítése. Célszerű a különböző segédeszközök használatának betanítása. Így a páciens sokkal könnyebben vághat neki a műtétet követő rehabilitációnak.

A műtétet követően szakorvosi utasításnak megfelelően terhelhető az operált végtag, ez függ a protézis típusától. A gyógytornász segítségével begyakorlása kerül a helyes járás. A tehermentesítés, illetve a részterhelés időszakának tartamát mindig az operáló orvos határozza meg.

Ezen időszak alatt megkezdődik az ízület óvatos,fokozatos bemozgatása. Ez történhet passzív térdmozgató géppel,ill. aktív gyógytorna gyakorlatokkal. Fontos a teljes nyújtás mielőbbi elérése. A hajlítás forszírozása fájdalomhatárig történik.

térd protézis beültetés

A műtétet követő kezdeti időszakban a térdízület duzzadt, melyet jegeléssel, fáslizással,polcolással kordában tarthatunk.

A gyógytorna gyakorlatok kezdetben a csípő-,térdízületet körülvevő izmokra fókuszának,majd ahogy teljes testsúllyal terhelhetővé válik a végtag térünk át a komplexebb funkcionális tréning gyakorlatokra, ahol már a törzsizmokat is eddzük. A rehabilitációs tréning összeállításakor figyelembe vesszük a páciens életkorát, terhelhetőségét.

A terhelési tilalom időszakának leteltét követően a segédeszközök fokozatosan elhagyhatók –kb. a műtétet követő 6.-12. hét között. Amíg a járás összképe nem megfelelő, tehát sántítás figyelhető meg, célszerű a segédeszközt mindaddig használni, míg az meg nem szűnik. A séták időtartamát minden nap növeljük, ez mindig egyéni terhelhetőség függvénye.

A célzott gyógytorna gyakorlatokon kívül szobabicikli használat gyorsítja az izmok kondicionálását , valamint az úszás (gyors/hát) is remek lehetőség az erősítésre, amint a seb meggyógyult, és a páciens segédeszköz nélkül önállóan járóképes.

A rehabilitáció eredményességét sok tényező befolyásolja: a műtétet megelőző térdízületi mozgásbeszűkülés, izmok állapota, a műtétet követő korai időszak lefolyása( történt-e sebfertőzés), a páciens motivációja, rendszeres gyakorlás, terapeuta munkája, egyéni adottságok.

A rehabilitáció számos kiegészítő terápiával gyorsítható: TAPE, flossing, manuális terápiák. A rehabilitáció időtartama 3-12 hónap közé tehető,melyet egyéni adottságok befolyásolnak.

 Térd elülső keresztszalag – LCA-szakadását követő rehabilitáció


Közvetlenül a sérülést követően célunk a fájdalom,duzzanat csökkentése. Amennyiben műtétre kerül a sor, kiemelkedően fontos a teljes mozgástartomány mihamarabbi visszanyerése, helyes járáskép kialakítása. Fokozatosan erősítjük a térdízületet stabilizáló izmokat. Ezen szempontok figyelembe vételével sokkal eredményesebb lesz a műtétet követő rehabilitáció.

Műtéti technikától függően változik a rehabilitációs protokoll . Az operált végtag terhelhetőségét, és a mozgástartományt, melyben létrejöhet a térdízület mozgása, esetleges tiltott mozdulatokat mindig az operáló szakorvos határozza meg.

térd anatómiája

Korai időszakban célunk a fájdalom, duzzanat mielőbbi csökkentése:jegeléssel,polcolással,fáslizással. Az operált végtag terhelhetőségét figyelembe véve kezdődik meg a járás gyakorlása segédeszközzel. Szakorvosi utasításokat betartva fokozatosan növeljük az ízület mozgásterjedelmét,törekszünk a mielőbbi teljes nyújtás elérésére, erősítjük a stabilizáló izmokat.

Amint a műtött végtag teljes testsúllyal terhelhetővé válik, megszűnnek a tiltások, elhagyhatók a segédeszközök (műtéttől számított 4.-6. hét), fokozatosan áttérhetünk a komplexebb gyógytorna gyakorlatokra, a funkcionális tréning gyakorlataira,különböző instabil eszközöket vethetünk be (dynair párna, FIT BALL, BOSU, Multi Roll).

A terápiás program összeállításakor mindig figyelembe vesszük a páciens állapotát, egyéni terhelhetőségét. Jótékony hatású a szobabiciklizés, az úszás(gyors/hát). A jól felépített rehabilitáció rendkívül fontos,hisz jelentős mértékben csökkenti az újrasérülés kockázatát. Ennek időtartama min.6 hónap,ez azonban lehet hosszabb is,egyéni adottságok függvénye.

A rehabilitáció eredményességét több tényező befolyásolja: a műtétet megelőző térdízületi mozgásbeszűkülés, izmok állapota, a műtétet követő korai időszak lefolyása (történt-e sebfertőzés), a páciens motivációja, rendszeres gyakorlás, terapeuta munkája,egyéni adottságok.

Mozaik plasztika műtétet követő rehabilitácó


A műtétet követő korai időszakban célunka a fájdalom csillapítása, duzzanat csökkentése. Szükséges az operált végtagot felpolcolni, jegelni naponta többször, fáslizni. Az operált végtag teljes tehermentesítésével, segédeszközzel kezdődik meg a járás gyakorlása. A mankó használata elengedhetetlen a műtétet követő legalább 6 hétig. Gyógytornász segítségével megkezdődik az irányított gyógytorna. Célunk a csípő, térdízület körüli izmok célzott erősítése, nyújtása. Kb. a 6. hétre kell elérni a teljes térdízületi mozgásterjedelmet, melyet egyéni adottságok befolyásolhatnak. Szükség esetén szelektív ingeráram készülékkel ingerelhetjük a gyengébb izmokat.

6. héttől térünk át az egyre nehezedő, komplexebb gyakorlatokra, instabil felületeket biztosító eszközökre ( dynair, BOSU, multiroll ), megkezdődik a proprioceptív tréning. Kb. a 8. hétre teljes testsúllyal terhelhetővé válik az operált végtag, ezt egyéni adottságok befolyásolhatják. Megkezdhető a szobakerékpározás, kezdetben ellenállás nélkül, rövid időtartamban.

12. héttől megkezdhető a rehabilitációs gyakorlatokon alapuló edzőtermi erősítés.
4.-6. hónap közötti időszakban kezdhető meg a lassú kocogás, futás, figyelembe véve a páciens aktuális állapotát.

A rehabilitáció számos terápiával kiegészíthető: TAPE, flossing, lágyrész manuálterápiák.
A rehabilitációs gyakorlatok összeállításakor mindig a páciens aktuális állapotához, panaszaihoz igazodnak.

MPFL szalag rekonstrukciós műtétét követő rehabilitáció


A térdkalács fontos stabilizálója az belső patellofemoralis szalag (MPFL). Ennek hiányában a térdkalács instabilitása figyelhető meg a térdízület nyújtott helyzetében. Amennyiben nem sikerül a quadriceps (combfeszítő izmunk) belső részének megerősítésével csökkenteni a térdkalács instabilitását, és nincs anatómiai akadálya , a szalag pótlására kerül sor.

A műtét megelőző időszakban kiemelkedően fontos a meglévő mozgásbeszűkülések oldása, célzott izomerősítés : quadriceps belső része, farizmok.

A műtétet követő korai időszakban célunk a fájdalom csillapítása, illetve a duzzanat csökkentése. Szükséges az operált végtag fáslizása, jegelése, polcolása. Betanításra kerül a keringést fokozó vénás torna. Fontos a quadriceps izom belső rostjának „működésre bírása” az ún. innervatios gyakorlata. Mely tulajdonképpen az izom megfeszítését jelenti, mozgás létrehozása nélkül. A páciens térdízületét brace rögzíti,mely 90 fokig engedi a hajlítást, és 0 fokig a nyújtást,ez kb. a 6. héttől hagyható el. Ebben történik az aktív és passzív gyógytorna. Megkezdődik a helyes járás begyakorlása segédeszközzel, az operált végtag teljes testsúllyal terhelhető.

2. héttől megkezdhető a műtét heg lazítása. Törekszünk a mozgásterjedelem fokozatos visszaállítására. Egyre inkább haladunk a gyógytorna során a komplexebb gyakorlatok felé, instabil felületeket biztosító eszközöket vetünk be a mihamarabbi gyógyulás érdekében ( dynair párna, BOSU, multi roll).

Körülbelül a 6.-12. hét között megkezdhető a szobabiciklizés, gyorsúszás. 12.héttől megkezdhető a kocogás. Sportba való visszatérés mindig az operáló szakorvossal egyeztetendő.
A rehabilitáció ideje alatt kifejezetten hasznos a kinezio TAPE alkalmazása, a térdkalács stabilizálása miatt. Ezen kívül számos más terápiát vethetünk be: flossing, lágyrész manuálterápiás kezelések.

Denks- műtétet követő rehabilitáció


A Denks műtét során a térdkalács-ín csontos tapadását csontblokkal együtt áthelyezik a megfelelő helyre, ott csavarral rögzítik. Ez által megakadályozható a térdkalács ficamodása,hisz megváltozik a combfeszítő izom kóros lefutása.

A műtétet megelőző időszakban célunk a teljes mozgástartomány elérése, célzott izomerősítés,segédeszköz használatának betanítása, rehabilitáció elemeinek ismertetése.

A műtétet követő korai időszakban célunk a fájdalom csillapítása, duzzanat csökkentése. Szükséges az operált végtag polcolása, fáslizása, jegelése. A páciens a műtétet követő napon elkezdi gyakorolni a segédeszköz helyes használatát, az operált végtag részterheléssel terhelhető. A teljes terhelés a 3.-6. hét közötti időszakban válik megengedetté.

3. héten megkezdődik a gyógytornász által vezetett gyógytorna, melynek célja a csípő-, ill. térdízület körüli izmok célzott erősítése,nyújtása. Fokozatosan kerülnek előtérbe a komplexebb,nehezebb gyakorlatok, melyek mindig a páciens aktuális állapotához igazodnak.

6.-12. hét között megkezdhető a gyorsúszás. 12. héttől megkezdhető a rehabilitációs gyakorlatokon alapuló edzőtermi erősítés. Az úszás,valamint a sportba való visszatérés csak a szakorvos engedélyével kezdhető meg.

Hosszú távon kerülendő a kitörések, mély guggolások, hegymászás. A rehabilitáció számos terápiával kiegészíthető: TAPE, flossing, lágyrész kezelések.

Szladicsné Ocskay Annamária

Szladicsné Ocskay Annamária

Gyógytornász-fizioterapeuta

Popovics Linda

Popovics Linda

Gyógytornász-fizioterapeuta

Akár mára, holnapra vagy szombatra vasárnapra is tudunk időpontot adni

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Kérjen időpontot telefonon!

Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!

Budai rendelő: +36 (1) 44-33-433

Pesti rendelő: +36 (1) 44-33-433

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Válasszon orvost!

Szeretné Ön kiválasztani kezelőorvosát? Tekintse meg budai és pesti óbudai rendelőnkben dolgozó orvosainkat és terapeutáinkat, és vegye fel vele közvetlenül a kapcsolatot!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő
Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

+36 1 44 33 433 telefonszámon, a hétköznap 8:00 - este 20:00 -ig a munkatársaink fogadják hívását, vagy visszahívják Önt.

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Szakorvosok válaszolnak kérdésére. 

You have Successfully Subscribed!