Oldal kiválasztása

Műtét utáni gyógytorna


  • Csípőprotézis műtétet követő rehabilitáció
  • Térdprotézis műtét utáni rehabilitáció
  • Térd elülső keresztszalag – LCA-szakadását követő rehabilitáció
  • Denks – műtétet követő rehabilitáció
  • Mozaik plasztika utáni rehabilitáció
  • MPFL szalag rekonstrukciós műtétét követő rehabilitáció

Bejelentkezés

7:00 - 20:00 telefonon
hétvégén is

Csípőprotézis műtétet követő rehabilitáció


A műtétet megelőző időszakban kiemelkedően fontos a már meglévő mozgásbeszűkülések oldása,az izmok erősítése. Ebben a szakaszban a páciens betanulja a vénás torna gyakorlatait, megismerkedik a segédeszközök helyes használatával. Így sokkal könnyebben veszi majd a műtétet követő nehézségeket.

A műtétet követő korai időszakban fontos a fájdalomcsillapítás, a kialakult duzzanat csökkentése. Az operált végtagot mindig felpolcolják, befáslizzák combtőig,napjában többször szükséges az operált végtag jegelése.

Gyógytornász segítségével a páciens megismeri az ún. tiltott mozdulatokat. Ezen mozdulatok be nem tartásával a protézis ficamodhat (tehát a combcsont fejecse eltávolodik az ízületi vápából). Tiltott mozdulatok: nyújtott lábemelés, a műtött végtag ki- és beforgatása, középvonalon túli csúsztatása, valamint a 90 fokon túli csípőhajlítás.

Elkezdődik az óvatos bemozgató,erősítő gyógytorna, a tiltott mozgások kerülésének figyelembe vételével. Gyógytornász segítségével a páciens lábra áll, gyakorolja a helyes járást. Az operált végtag terhelhetőségét mindig az operáló szakorvos határozza meg, mely függ a protézis típusától, és a műtéti technikától egyaránt.

Műtétet követő 2.-6. hét között már komplexebb gyakorlatokkal bővül a gyógytorna. Fokozatosan megkezdődik a segédeszköz elhagyása szakorvosi utasítás szerint. A páciens állapotától függően megkezdhető a szobabiciklizés, kezdetben ellenállás nélkül kb. 10-15 percben.

A műtétet követő 6.-12. hét között megkezdhetőek a funkcionális tréning gyakorlatok, melyek már nem csak az operált csípő körüli izomzat erősítésre fókuszálnak, és az úszás hát, és gyorsúszás.
A gyakorlatsor összeállítását a páciens állapota,terhelhetősége határozza meg. A rehabilitáció célja: csípő körüli izmok,törzsizmok megerősítése, mozgásbeszűkülések oldása, megfelelő járáskép kialakítása.

A rehabilitáció számos kiegészítő kezeléssel bővíthető: TAPE kezelés, flossing, lágyrész manuálterápiák,szükség esetén nyiroködéma terápia. A rehabilitáció időtartama 6 -12 hónap,egyéni adottságoktól függően.

csípőprotézis beültetés

  Térdprotézis műtét utáni rehabilitáció


A műtétet megelőző időszakban kiemelkedően fontos az esetlegesen meglévő mozgásbeszűkülések oldása, a térdízületet stabilizáló izmok célzott erősítése. Célszerű a különböző segédeszközök használatának betanítása. Így a páciens sokkal könnyebben vághat neki a műtétet követő rehabilitációnak.

A műtétet követően szakorvosi utasításnak megfelelően terhelhető az operált végtag, ez függ a protézis típusától. A gyógytornász segítségével begyakorlása kerül a helyes járás. A tehermentesítés, illetve a részterhelés időszakának tartamát mindig az operáló orvos határozza meg.

Ezen időszak alatt megkezdődik az ízület óvatos,fokozatos bemozgatása. Ez történhet passzív térdmozgató géppel,ill. aktív gyógytorna gyakorlatokkal. Fontos a teljes nyújtás mielőbbi elérése. A hajlítás forszírozása fájdalomhatárig történik.

térd protézis beültetés

A műtétet követő kezdeti időszakban a térdízület duzzadt, melyet jegeléssel, fáslizással,polcolással kordában tarthatunk.

A gyógytorna gyakorlatok kezdetben a csípő-,térdízületet körülvevő izmokra fókuszának,majd ahogy teljes testsúllyal terhelhetővé válik a végtag térünk át a komplexebb funkcionális tréning gyakorlatokra, ahol már a törzsizmokat is eddzük. A rehabilitációs tréning összeállításakor figyelembe vesszük a páciens életkorát, terhelhetőségét.

A terhelési tilalom időszakának leteltét követően a segédeszközök fokozatosan elhagyhatók –kb. a műtétet követő 6.-12. hét között. Amíg a járás összképe nem megfelelő, tehát sántítás figyelhető meg, célszerű a segédeszközt mindaddig használni, míg az meg nem szűnik. A séták időtartamát minden nap növeljük, ez mindig egyéni terhelhetőség függvénye.

A célzott gyógytorna gyakorlatokon kívül szobabicikli használat gyorsítja az izmok kondicionálását , valamint az úszás (gyors/hát) is remek lehetőség az erősítésre, amint a seb meggyógyult, és a páciens segédeszköz nélkül önállóan járóképes.

A rehabilitáció eredményességét sok tényező befolyásolja: a műtétet megelőző térdízületi mozgásbeszűkülés, izmok állapota, a műtétet követő korai időszak lefolyása( történt-e sebfertőzés), a páciens motivációja, rendszeres gyakorlás, terapeuta munkája, egyéni adottságok.

A rehabilitáció számos kiegészítő terápiával gyorsítható: TAPE, flossing, manuális terápiák. A rehabilitáció időtartama 3-12 hónap közé tehető,melyet egyéni adottságok befolyásolnak.

 Térd elülső keresztszalag – LCA-szakadását követő rehabilitáció


Közvetlenül a sérülést követően célunk a fájdalom,duzzanat csökkentése. Amennyiben műtétre kerül a sor, kiemelkedően fontos a teljes mozgástartomány mihamarabbi visszanyerése, helyes járáskép kialakítása. Fokozatosan erősítjük a térdízületet stabilizáló izmokat. Ezen szempontok figyelembe vételével sokkal eredményesebb lesz a műtétet követő rehabilitáció.

Műtéti technikától függően változik a rehabilitációs protokoll . Az operált végtag terhelhetőségét, és a mozgástartományt, melyben létrejöhet a térdízület mozgása, esetleges tiltott mozdulatokat mindig az operáló szakorvos határozza meg.

térd anatómiája

Korai időszakban célunk a fájdalom, duzzanat mielőbbi csökkentése:jegeléssel,polcolással,fáslizással. Az operált végtag terhelhetőségét figyelembe véve kezdődik meg a járás gyakorlása segédeszközzel. Szakorvosi utasításokat betartva fokozatosan növeljük az ízület mozgásterjedelmét,törekszünk a mielőbbi teljes nyújtás elérésére, erősítjük a stabilizáló izmokat.

Amint a műtött végtag teljes testsúllyal terhelhetővé válik, megszűnnek a tiltások, elhagyhatók a segédeszközök (műtéttől számított 4.-6. hét), fokozatosan áttérhetünk a komplexebb gyógytorna gyakorlatokra, a funkcionális tréning gyakorlataira,különböző instabil eszközöket vethetünk be (dynair párna, FIT BALL, BOSU, Multi Roll).

A terápiás program összeállításakor mindig figyelembe vesszük a páciens állapotát, egyéni terhelhetőségét. Jótékony hatású a szobabiciklizés, az úszás(gyors/hát). A jól felépített rehabilitáció rendkívül fontos,hisz jelentős mértékben csökkenti az újrasérülés kockázatát. Ennek időtartama min.6 hónap,ez azonban lehet hosszabb is,egyéni adottságok függvénye.

A rehabilitáció eredményességét több tényező befolyásolja: a műtétet megelőző térdízületi mozgásbeszűkülés, izmok állapota, a műtétet követő korai időszak lefolyása (történt-e sebfertőzés), a páciens motivációja, rendszeres gyakorlás, terapeuta munkája,egyéni adottságok.

Mozaik plasztika műtétet követő rehabilitácó


A műtétet követő korai időszakban célunka a fájdalom csillapítása, duzzanat csökkentése. Szükséges az operált végtagot felpolcolni, jegelni naponta többször, fáslizni. Az operált végtag teljes tehermentesítésével, segédeszközzel kezdődik meg a járás gyakorlása. A mankó használata elengedhetetlen a műtétet követő legalább 6 hétig. Gyógytornász segítségével megkezdődik az irányított gyógytorna. Célunk a csípő, térdízület körüli izmok célzott erősítése, nyújtása. Kb. a 6. hétre kell elérni a teljes térdízületi mozgásterjedelmet, melyet egyéni adottságok befolyásolhatnak. Szükség esetén szelektív ingeráram készülékkel ingerelhetjük a gyengébb izmokat.

6. héttől térünk át az egyre nehezedő, komplexebb gyakorlatokra, instabil felületeket biztosító eszközökre ( dynair, BOSU, multiroll ), megkezdődik a proprioceptív tréning. Kb. a 8. hétre teljes testsúllyal terhelhetővé válik az operált végtag, ezt egyéni adottságok befolyásolhatják. Megkezdhető a szobakerékpározás, kezdetben ellenállás nélkül, rövid időtartamban.

12. héttől megkezdhető a rehabilitációs gyakorlatokon alapuló edzőtermi erősítés.
4.-6. hónap közötti időszakban kezdhető meg a lassú kocogás, futás, figyelembe véve a páciens aktuális állapotát.

A rehabilitáció számos terápiával kiegészíthető: TAPE, flossing, lágyrész manuálterápiák.
A rehabilitációs gyakorlatok összeállításakor mindig a páciens aktuális állapotához, panaszaihoz igazodnak.

MPFL szalag rekonstrukciós műtétét követő rehabilitáció


A térdkalács fontos stabilizálója az belső patellofemoralis szalag (MPFL). Ennek hiányában a térdkalács instabilitása figyelhető meg a térdízület nyújtott helyzetében. Amennyiben nem sikerül a quadriceps (combfeszítő izmunk) belső részének megerősítésével csökkenteni a térdkalács instabilitását, és nincs anatómiai akadálya , a szalag pótlására kerül sor.

A műtét megelőző időszakban kiemelkedően fontos a meglévő mozgásbeszűkülések oldása, célzott izomerősítés : quadriceps belső része, farizmok.

A műtétet követő korai időszakban célunk a fájdalom csillapítása, illetve a duzzanat csökkentése. Szükséges az operált végtag fáslizása, jegelése, polcolása. Betanításra kerül a keringést fokozó vénás torna. Fontos a quadriceps izom belső rostjának „működésre bírása” az ún. innervatios gyakorlata. Mely tulajdonképpen az izom megfeszítését jelenti, mozgás létrehozása nélkül. A páciens térdízületét brace rögzíti,mely 90 fokig engedi a hajlítást, és 0 fokig a nyújtást,ez kb. a 6. héttől hagyható el. Ebben történik az aktív és passzív gyógytorna. Megkezdődik a helyes járás begyakorlása segédeszközzel, az operált végtag teljes testsúllyal terhelhető.

2. héttől megkezdhető a műtét heg lazítása. Törekszünk a mozgásterjedelem fokozatos visszaállítására. Egyre inkább haladunk a gyógytorna során a komplexebb gyakorlatok felé, instabil felületeket biztosító eszközöket vetünk be a mihamarabbi gyógyulás érdekében ( dynair párna, BOSU, multi roll).

Körülbelül a 6.-12. hét között megkezdhető a szobabiciklizés, gyorsúszás. 12.héttől megkezdhető a kocogás. Sportba való visszatérés mindig az operáló szakorvossal egyeztetendő.
A rehabilitáció ideje alatt kifejezetten hasznos a kinezio TAPE alkalmazása, a térdkalács stabilizálása miatt. Ezen kívül számos más terápiát vethetünk be: flossing, lágyrész manuálterápiás kezelések.

Denks- műtétet követő rehabilitáció


A Denks műtét során a térdkalács-ín csontos tapadását csontblokkal együtt áthelyezik a megfelelő helyre, ott csavarral rögzítik. Ez által megakadályozható a térdkalács ficamodása,hisz megváltozik a combfeszítő izom kóros lefutása.

A műtétet megelőző időszakban célunk a teljes mozgástartomány elérése, célzott izomerősítés,segédeszköz használatának betanítása, rehabilitáció elemeinek ismertetése.

A műtétet követő korai időszakban célunk a fájdalom csillapítása, duzzanat csökkentése. Szükséges az operált végtag polcolása, fáslizása, jegelése. A páciens a műtétet követő napon elkezdi gyakorolni a segédeszköz helyes használatát, az operált végtag részterheléssel terhelhető. A teljes terhelés a 3.-6. hét közötti időszakban válik megengedetté.

3. héten megkezdődik a gyógytornász által vezetett gyógytorna, melynek célja a csípő-, ill. térdízület körüli izmok célzott erősítése,nyújtása. Fokozatosan kerülnek előtérbe a komplexebb,nehezebb gyakorlatok, melyek mindig a páciens aktuális állapotához igazodnak.

6.-12. hét között megkezdhető a gyorsúszás. 12. héttől megkezdhető a rehabilitációs gyakorlatokon alapuló edzőtermi erősítés. Az úszás,valamint a sportba való visszatérés csak a szakorvos engedélyével kezdhető meg.

Hosszú távon kerülendő a kitörések, mély guggolások, hegymászás. A rehabilitáció számos terápiával kiegészíthető: TAPE, flossing, lágyrész kezelések.

Ocskay Annamária

Ocskay Annamária

Gyógytornász-fizioterapeuta

Popovics Linda

Popovics Linda

Gyógytornász-fizioterapeuta

Akár mára, holnapra vagy szombatra vasárnapra is tudunk időpontot adni

Kérjen időpontot telefonon!

Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!

Budai rendelő: +36 (1) 44-33-433

Pesti rendelő: +36 (1) 44-33-433

Válasszon orvost!

Szeretné Ön kiválasztani kezelőorvosát? Tekintse meg budai és pesti óbudai rendelőnkben dolgozó orvosainkat és terapeutáinkat, és vegye fel vele közvetlenül a kapcsolatot!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

+36 1 44 33 433 telefonszámon, a hétköznap 8:00 - este 20:00 -ig a munkatársaink fogadják hívását, vagy visszahívják Önt.

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Szakorvosok válaszolnak kérdésére. 

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Nyitva vagyunk!


Bejelentkezés: +36 1 44 33 433


BÁTRAN JÖHET HOZZÁNK! ViGYÁZUNK EGYMÁSRA!

Dr. Moravcsik Bence Balázs
BMM orvosigazgató

You have Successfully Subscribed!