Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Vállfájdalom

Vállfájdalom – halogatás helyett személyre szabott kezelés

szerző Marketing BMM | 2022.07.19.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


Vállfájdalom kínozza?
Még az olyan hétköznapi tevékenységek is nehézséget okoznak, mint a hajmosás vagy az öltözködés?
Milyen típusú vállfájdalmak léteznek?
Hogyan lehet megelőzni és kezelni a problémát?

Nem érdemes halogatni az orvosi vizsgálatot, személyre szabott kezeléssel még a legsúlyosabb fájdalmak is hatékonyan enyhíthetők vagy megszüntethetők! Az enyhébb fájdalmak pedig általában könnyebben és gyorsabban orvosolhatók, és megelőzhető az állapot súlyosbodása.

Írásunkból megtudhatja.


A váll anatómiája

A váll a test egyik legsokoldalúbb és legmozgékonyabb ízülete. Komplexitásából fakad, hogy a vállízületet érintő panaszok is sokrétűek.

A vállban található gömbízület lehetővé teszi, hogy karunkat ne csak egyetlen irányba legyünk képesek mozgatni, hanem körözni is tudjunk vele.

A vállízületet a felkarcsont feje, a kulcscsont és a lapocka alkotja. A csontokat ízületi tok veszi körül, továbbá összetett szalagrendszer és a rotátorköpeny gondoskodik stabilitásáról.

A vállfájdalom típusai

Ahogy sok különböző elváltozás alakulhat ki a vállban, úgy maga a vállfájdalom is többféle formában jelentkezhet.

A fájdalom lehet például tompa, szúró vagy éles nyilallások egymásutánisága. Karba vagy nyakba sugárzó zsibbadás és izomgyengeség is lehet tünet. A fájdalom lehet állandó, de lehet az is, hogy mozgás közben jelentkezik a panasz. Van, hogy a vállfájdalom éjszaka (vagy éjszaka is) jelentkezik. Ilyenkor megnehezíti az éjszakai pihenést.

Vállfájdalom hátterében meghúzódó betegségek

A vállfájdalom hátterében sok különféle elváltozás húzódhat meg. Ezek közül bemutatunk néhány gyakrabban előfordulót:

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Vállficam

Ha a váll instabil, azaz a laza és túlnyúlt szalagok nem rögzítik a csontokat megfelelően, akkor könnyen alakul ki vállficam akár egy elesés hatására is. A vállficam egy trauma hatására is bekövetkezhet. Ebben az esetben egy erős külső behatás éri a vállat. Az elváltozás tünetei közé tartozik a nagyon intenzív, éles fájdalom, az instabilitás érzet a kar mozgatása közben, a váll deformációja és az ízület duzzanata.

Befagyott váll szindróma

Leggyakrabban 40 - 50 éves hölgyeket érint ez az elváltozás, amely a váll és a környező lágyrészek krónikus gyulladásos megbetegedése. Kialakulása köthető korábbi sérüléshez, betegséghez, hosszantartó rögzítéshez és túlerőltetéshez, de előfordul, hogy nincs semmilyen ismert kiváltó ok. A vállfájdalom jellemzően a váll elülső, külső területén jelentkezik, emellett gyakori a mozgástartomány beszűkülése is. Az ízület egyre kötöttebbé és merevebbé válik, innen jön a betegség elnevezése

Rotátorköpeny sérülés

A rotátorköpeny négy izomból áll, melyek a felkarcsont körül helyeződnek, és a vállízület stabilitását és mozgatását segítik. A rotátorköpeny sérülésének kialakulásában az inak ütközése és az instabil váll is közrejátszhat. A rotátorköpeny szakadás pedig jellemzően sportolás, fizikai megerőltetés miatt következik be. A betegség legfőbb tünete a vállfájdalom és a mozgásbeszűkülés.

Vállízületi kopás

A váll “gömbcsukló” részén a porcfelszín a hosszú időn át tartó túlterhelés hatására, valamint vállsérülések és gyulladásos vállbetegségek nyomán is elkophat. Sok esetben azonban nem ismert a betegség kiváltó oka. Jellemző tünet az állandó, többnyire a hátsó területen jelentkező vállfájdalom, ami éjszaka is jelentkezhet, továbbá a mozgástartomány csökkenése. Az öltözködés és a hajszárítás is nehézséget okozhat a vállfájdalom miatt. A váll mozgatásakor recsegő érzet jelentkezhet. Az előrehaladott vállízületi kopás a konzervatív kezelések hatástalansága esetén műtéti megoldással, pontosabban vállprotézis beültetésével gyógyítható.

A váll betegségeinek megelőzése

A vállbetegségek kialakulásában genetikai tényezők is szerepet kapnak, illetve bármikor történhet egy olyan baleset, ami a váll sérüléséhez vezet. Ugyanakkor mégis érdemes odafigyelni néhány dologra, amelyekkel csökkenthető a vállfájdalom kialakulásának esélye.

A vállfájdalom megelőzéséhez fontos, hogy az ízületet ne terheljük túl, de a mozgásszegény életmód sem tesz jót. Noha a test súlya nem terheli a vállízületet, az mégis nagy megterhelésnek van kitéve nap mint nap, hiszen a kezünket és a karunkat számtalanszor használjuk. A megfeszített fizikai munka napi szintű végzése és a túlzásba vitt sport is ártalmas lehet. Ha szeretnénk a vállfájdalom megelőzéséért tenni, kerüljük el a nehéz tárgyak hirtelen megemelését.

Az ülőmunka azért nem tesz jót, mivel egyoldalú terhelést jelent az ízületnek és az azt mozgató izmoknak. Az izmok befeszülése és begyulladása súlyos vállfájdalomhoz vezethet. Ülőmunka esetén javasolt óránként felállni az asztal mellől és karkörzéseket végezni, kicsit átmozgatni a végtagokat. Javasolt gyógytornásztól olyan gyakorlatsort kérni, amellyel kompenzálhatók az ülőmunka káros hatásai.

A vállfájdalom kezelése

Vállfájdalom esetén kézenfekvő a kar pihentetése, ami sokszor segít is, ám ezzel a kiváltó ok nem szűnik meg. Ha hosszú időn át kíméljük a vállunkat, akkor azzal könnyű bekerülni egy ördögi körbe: egyre többet pihentetjük a fájó vállat, ennek hatására a mozgástartomány beszűkül. Az izmok megrövidülhetnek és letapadhatnak, ami pedig tovább növeli a fájdalmakat és a mozgási nehezítettséget. Nem érdemes halogatni a vállfájdalom kivizsgáltatását, mert a személyre szabott kezeléssel a fájdalmak hatékonyan csökkenthetők, és megőrizhető, illetve visszanyerhető a mozgás szabadsága!

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő szakorvosai, így Dr. Major Bálint vállsebész is mindig személyre szabott gyógymódot javasol a pácienseknek. Elsősorban konzervatív, azaz nem műtéti kezeléseket ajánl, azonban előrehaladottabb betegségek esetén, amikor a konzervatív terápia már nem tud segíteni, a műtéti beavatkozásokat is nagy szakértelemmel végzi.

A vállfájdalom kezelésére sokféle terápiás lehetőség elérhető magánrendelőnkben, ahol többek között a gyógytorna, a gyógymasszázs, a manuálterápia, az elektroterápia, az ultrahangterápia és a fényterápia is rendelkezésre áll. Emellett fájdalom- és gyulladáscsillapító gyógyszerek felírásával és injekciós kezelésekkel is segítik orvosaink a páciensek gyógyulását.

Kihez forduljak vállpanaszok esetén?

Ha vállfájdalmat tapasztal, javasolt mielőbb kivizsgáltatni reumatológussal, ortopédussal, hosszan tartó fájdalom esetén vállsebésszel. A vizsgálattól nem kell tartani, magánrendelőnkben nagy szaktudású, tapasztalt és empatikus orvosok várják Önt is!

A vizsgálaton az orvos először kikérdezi jelenlegi tüneteiről, egyéb jelenlegi és múltbeli betegségeiről, esetleges műtéteiről. Majd fizikális vizsgálattal felméri a vállízület funkcióit és elváltozásait. Ha szükséges, képalkotó vizsgálatot (pl.MR, röntgen) is elrendel a pontos diagnózis felállításához. Miután megállapította, milyen elváltozás okozza a tüneteket, személyre szabott kezelési tervet javasol, amivel Ön a gyógyulás útjára léphet.

Vállfájdalom kínozza vagy egyéb mozgásszervi panaszai vannak? A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legmodernebb terápiákat alkalmazzuk. Nálunk nincs várakozási idő, előre egyeztetett időpontban fogadjuk, sürgős esetben akár azonnal, vagy 1-2 napon belül!