Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Csípőfájdalom

Újjászületés csípőprotézis műtét után – Mohácsi Anna gyógyulástörténete

szerző Dr. Gáspár Szabolcs | 2022.03.02.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


A felhőtlen nyugdíjaskorhoz elengedhetetlen a jó egészség és a fájdalommentes mozgás. Ez egészen addig adatott meg Mohácsi Annának, amíg egy költözködés kellős közepén rendkívül erős deréktáji csípőfájdalmai jelentkeztek, és állapota ezután tovább romlott. Betegségére a csípőprotézis műtét hozta el a megoldást, melyet Dr. Gáspár Szabolcs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd-traumatológus szakorvosa ültetett be a nyugdíjas hölgynek. A betegség diagnosztizálásáról, a csípőprotézis műtétről és az azt követő rehabilitációról a páciens és orvosa is megosztja tapasztalatait.


Első lépés a gyógyuláshoz

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben pácienseinket végigkísérjük a gyógyulás útján – az első telefonálástól kezdve egészen a gyógyulásig. Nagyszerű diagnosztikai eszközeinkkel a lehető leggyorsabban, pontosan diagnosztizáljuk, mi okozza pácienseink tüneteit. Mohácsi Anna a 60 pluszos korosztályt képviseli. Nyugdíjas éveit a nyáron egy olyan erős deréktáji csípőfájdalom keserítette meg, ami nem tűrt halasztást. Így meg is tette a gyógyuláshoz vezető első lépést, és az interneten keresett orvost:

Elsőre a Budapesti Mozgásszervi Magánklinika oldala ugrott be. Igazából semmit nem tudtam róla korábban. Felhívtam a megadott számot. Egy nagyon kedves kis hölgy mondta, hogy már arra a hétre lenne is időpont. Nagyon örültem, mert rövidre akartam zárni a dolgot. Mondtam, hogy ahhoz az orvoshoz adjon időpontot, aki a legkorábban tud fogadni. És ez Gáspár főorvos volt.

A csípőfájdalom megszűnése

A csípőfájdalom megszüntetéséhez van, hogy elég gyógyszeres, illetve fizioterápiás kezelés, de Mohácsi Anna esetében ehhez csípőprotézis műtétre volt szükség. Dr. Gáspár Szabolcs így foglalja össze, hogy miért kellett sort keríteni a beavatkozásra:

Anna 67 éves betegünk, és idén augusztusban jelentkezett nálunk bal oldali csípőízületi fájdalmai miatt. Körülbelül egy hónappal korábban kezdődött el a panasza, azonban rohamosan romlott az állapota. A kezdeti tünetek után napról-napra tovább fokozódott a bal csípőjének fájdalma, így eljött hozzánk. Készítettünk csípőjéről egy röntgenfelvételt. Ez alapján megállapítottuk, hogy azért romlik ilyen gyorsan csípőízületi fájdalma, mert egy úgynevezett combfej elhalásos betegségben szenved.

Ez úgy alakulhat ki, hogy a combfej keringése zavart szenved, és gyakorlatilag a csont egy része elhal. Ilyenkor be is tud robbanni a combfej. Ezt úgy szoktam szemléltetni a betegeknek, hogy elmondom, hogy ez olyan, mintha egy pingpong labdát benyomnánk, és az úgy is maradna. Pont ez történik ennél a combfej betegségnél is. Tönkremegy az ízületi felszín, és ez egy nagyon erős fájdalmat tud okozni.

Miért van szükség a gyors döntéshozatalra?

Érthető, ha valaki tart egy műtéti beavatkozástól, ugyanakkor az előrehaladott ízületi fájdalmak olyan szintű fájdalmat és mozgáskorlátozottságot képesek okozni, hogy jelentősen romlik a páciens életminősége. A mai modern implantátumoknak és műtéti technológiáknak köszönhetően a csípőprotézis műtét teljes fájdalommentességet eredményez, és egy kis odafigyeléssel sportolni is lehet vele.

Anna nagyon súlyos fájdalmakkal küzdött, így gyorsan rászánta magát a beavatkozásra. Családjával együtt mindössze egy hét alatt eldöntötték, hogy nem érdemes tovább várni, így Gáspár doktor úrral kitűzték a műtét időpontját. Szeptember közepén merült fel, hogy csípőprotézis műtétre lenne szükség, a beavatkozás pedig november 2-án meg is történt.

Hogyan zajlik a csípőprotézis műtét?

A modern technológiának köszönhetően a csípőprotézis műtét után a végtag nagyon korán terhelhető, és a beteg komfortérzete a beavatkozást követő órákban és napokban is a lehető legmagasabb. Hogy ezt hogyan lehet elérni, arról Dr. Gáspár Szabolcs az alábbi információkat osztja meg:

Anna esetében olyan implantátum rendszert alkalmaztunk, ami a csípőprotézis műtét után nagyon hamar terhelhető. A protézis felszíne olyan kialakítású, amivel stabilan rögzül a csontban. Szára pedig, mivel galléros kialakítású, nem süllyed meg. Ezek miatt terhelhető a műtétet követően nagyon korán a láb. Segédeszköz használatát az első időkben ugyan kérjük a pácienstől, de megengedjük neki, hogy rálépjen az operált oldali végtagjára. Ez nagyban növeli a páciens komfortérzetét, a mihamarabbi mobilizációt, és így a rehablitiációt is.

Szintén a páciens komfortérzetét növeli, hogy az ilyen csípőprotézis műtétek során nem alkalmazunk csöveket (draineket), azaz nem hagyunk hátra semmi olyan rendszert, ami elvezeti a műtéti sebből az ott képződő váladékot vagy vért. Ehelyett a műtét végén egy olyan injekciós egyveleget juttatunk a protézis körüli szövetekbe, melynek vérzéscsillapító és fájdalomcsillapító hatása van. Ezzel a posztoperatív, azaz műtét utáni vérzés minimalizálható, és a fertőzések kockázata is kisebb

Érthető, ha valaki tart attól, hogy a műtéti beavatkozásokat követően mekkora fájdalmat fog érezni. Anna így beszél az ezzel kapcsolatos tapasztalatairól:

Nem kell félni, nem fog fájni. Igazából a műtét altatásban történik, így nem érez az ember semmit. És ha előtte nagyon erős fájdalma volt az embernek, biztos lehet benne, hogy amikor felébred, az már nem lesz meg. És azt hiszem, hogy mindenki erre vágyik: hogy újra olyan ember legyen, amilyen korábban volt.

Ujjászületés csipőprotézis műtét után

Cement nélküli csípőprotézis

Tekintettel Anna életkorára és a jó csontállományára, a doktor úr úgy döntött, hogy cement nélküli protézis rendszert fog alkalmazni a csípőprotézis műtét során. Ennek a protézis típusnak a lényege, hogy a protézis felszíne speciális kiképzésű, így rá tud nőni a csont. Emiatt a beavatkozás során nem alkalmaznak kötőanyagot a protézis és a csont között.

Izomátvágás nélküli csípőprotézis műtét

A műtét során Annánál izomátvágás nélküli feltárásban végezték el a csípőprotézis műtétet.
Ez azt jelenti, hogy az operáció során nem vágják át az izmot ahhoz, hogy hozzáférjenek a csípőízülethez, hanem két izomréteget arrébb tolva érik el a csípő ízületi tokját. Gáspár doktor úr elmondja, miért jó ez:

Ennél a típusú feltárásnál a műtét után sokkal könnyebb a beteg rehabilitációja, illetve mobilizációja, mivel nem bántjuk a csípő körüli izomzatot. Sokkal hamarabb és könnyebben fog tudni mozogni a páciens, és gyakorlatilag segédeszköz segítségével önállóan fel tud kelni a csípőprotézis műtét után.

Meddig kell feküdni csípőprotézis műtét után?

A cél minden esetben az, hogy a csípőprotézis műtétet követően a lehető leghamarabb felkelhessen a páciens, ez általában a műtét másnapján már lehetséges. Így volt ez Annánál is:

Mikor a csípőprotézis műtétet követően 1,5-2 óra után a kórházi ágyon magamhoz tértem, mintha nem is ugyanaz az ember lettem volna. Semmilyen fájdalmam nem volt. Rettenetes megkönnyebbülést éreztem, hogy túl vagyok rajta. A műtét után aznap jött hozzám egy gyógytornász, adott néhány könnyített feladatot, majd másnap már lábra állított az egyik szobatársammal együtt. Nagyon jóleső volt az első pár lépés, amit ugyan járókerettel tettem meg, mégis úgy éreztem, hogy teljesen újjászülettem. Sokkal jobban éreztem magam, mint a csípőprotézis műtétem előtt.

Csípőprotézis műtét utáni gyógytorna

A gyógytorna kulcsfontosságú a csípőprotézis műtét után. Már a kórházban megkezdődik a rehabilitáció, majd a páciensek otthonában is folytatódik, jellemzően házi betegellátás keretében. Mohácsi Anna megoszt néhány tanácsot azzal kapcsolatban, mire érdemes odafigyelni:

Ami nagyon fontos, hogy nem szabad túlpörgetni a rehabilitációt. Tehát ha a gyógytornász azt mondja, hogy ötször végezzek el egy gyakorlatot, akkor azt ne csináljam meg 15 alkalommal, mert ha túlpörgetem magam, az visszavethet a fejlődésben. Ugyanakkor mindenkinek azt javaslom, hogy a csípőprotézis műtét után mindenki naponta végezze a gyógytornát.

Csípőprotézis műtét eredménye

A mai modern műtéti technikáknak, protéziseknek és a tapasztalt szakembereknek köszönhetően a csípőprotézis műtét teljes fájdalommentességet és jól funkcionáló végtagot eredményez, mellyel még sportolni is lehet. Mohácsi Anna életminősége is jelentősen javult a beavatkozást követően:

Tegnap volt 6 hete a műtét. Nem azt mondom, hogy a maratonra készülök, de sokkal könnyebb a járás, mint az operáció előtt, és házon belül nem kell hozzá segédeszköz sem. Jól érzem magam, és nincs semmi fájdalmam. Korábban tömtem magamba a fájdalomcsillapítókat, ám mióta megvolt a műtét, azóta egyet sem kellett bevennem. Új életet kezdhettem 60 év felett.

Csípőprotézis műtét árak


A csípőprotézis műtét ára a felhasznált implantátumnak, a műtét idejének és az esetlegesen szükséges speciális előkészületeknek a függvénye. A műtét ára 1.890.000 Ft és 2.400.000 Ft között alakul. A pontos árat mindig egyeztetjük pácienseinkkel.


Csípőpanaszok esetén keresse ön is specialista orvos csapatunkat!


A telefonhíváskor segítünk eldönteni, melyik szakrendelésre érdemes bejelentkeznie. Kiváló diagnosztikai eszközeinkkel a lehető leghamarabb felderítjük panaszai okát. A terápiák terén saját gyógytornászaink, terapeutáink, masszőreink segítenek csökkenteni panaszait. Kiegészítő terápiák terén is rendelkezésre állunk, ha pedig műtétre kerül sor, a legmodernebb megoldásokat alkalmazzuk.


Szakorvosaink mindig személyre szabottan segítik a páciensek gyógyulását.

Jelentkezzen be most konzultációra a 06/1/44-33-433-as telefonszámon!