Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Sebkezelés lökéshullám terápiával

Sebkezelés lökéshullám terápiával

szerző Hegedűs Mónika | 2022.05.10.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


Nehezen gyógyuló sebe van, ami sok fájdalmat és nehézséget okoz a mindennapokban? A megoldás a 21. század modern sebkezelési módszere, a lökéshullám terápia, amely 90%-os hatékonyságúra növeli a sebgyógyulást. Hatására a régóta gondot okozó sebek is nagyon szépen gyógyulnak: gyorsan összehúzódnak, csökken a fájdalom és a gyulladás – mindez mellékhatások nélkül. Az országban csak néhány helyen elérhető ez a sebkezelési módszer. A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben Hegedűs Mónika, sebkezelő és lökéshullám specialista várja a gyógyulni vágyó pácienseket.


Lökéshullám terápia a sebkezelésben

A lökéshullám terápia hanghullámokkal működik. Eredetileg az ízületek kezelésére kezdték el használni. Idővel felismerték, hogy a sebkezelés területén is érdemes élni a módszer jótékony hatásaival. A sebkezelésben a lökéshullám terápia továbbfejlesztett formáját használják. Magyarországon csak néhány helyen végzik ezt a módszert, mert kevés szakember rendelkezik az ehhez szükséges ismeretekkel. A lökéshullám terápia egy plusz segítség a sebkezelésben, mely jelentősen megnöveli a sebgyógyítás hatékonyságát.

Hogyan hat a lökéshullám terápia?

A lökéshullám terápiában egy sűrített levegővel működő, kompressziós gépet alkalmazunk, mely hanghullámok segítségével serkenti a keringést a szövetek mélyén is. Oxigéndús vért juttat a nehezen gyógyuló sebek közelébe, ennek hatására a regenerációs folyamatok felgyorsulnak, és gyorsabban képződnek új sejtek. Azaz a gyógyulási folyamatok megindulnak, és a sebkezelés sokkal hatékonyabbá válik.

Úgy is mondhatjuk, hogy a kicsit élettelen sebet ép, élőbb sebbé képes alakítani a terápia. Az első kezelés közben a seb minimálisan elkezd vérezni, de ez jó jel! A mélyen ható ütögetések hatására oxigéndús vér jut a sebhez, ami így szépen be tud gyógyulni.

Milyen sebek gyógyulását segíti a módszer?

A lökéshullám terápiával nagyon hatékonyan segíthető a fekélyes sebek és a baleseti sebek gyógyulása. Műtéti hegeket nem kezelnek vele, mivel nem hegkezelésre való. Viszont a nem, vagy nehezen gyógyuló műtéti sebek kezelésében érdemes élni a módszer előnyeivel.

Hány kezelésre van szükség?

Ez személyre szabott, függ az adott seb méretétől és mélységétől. Sebkezelő szakemberünk az első alkalommal tudja megmondani, hogy az Ön esetében várhatóan hány kezelésre lesz szükség, milyen gyakorisággal javasolt a sebkezelés, és várhatóan mennyi idő kell a seb gyógyulásához.

Jellemzően heti 1 kezelésre van szükség, és 5 hét alatt a legtöbb esetben már szép eredményt lehet elérni. Minél kisebb a seb, annál gyorsabb a gyógyulás. Épp ezért érdemes mielőbb belevágni a kezelésbe.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Hogyan zajlik a lökéshullám terápiával történő sebkezelés?

A lökéshullám terápia egy plusz, nagyon hatékony kiegészítő eleme a sebkezelésnek. Az alábbi menetrend szerint zajlik a kezelés:

  1. Csak szakember által megtisztított, váladékmentes seben lehet használni a lökéshullámot sebkezelésre. Ezért az első lépés a seb alapos és precíz megtisztítása. Ezzel elkerülhető, hogy a gyulladásokat okozó baktériumok szétterjedjenek a szervezetben.
  2. Ezután steril fóliával letakarja specialistánk a sebet, majd kontakt gélt ken rá.
  3. Ezután jön maga a lökéshullám kezelés. Szakemberünk alacsonyabb bar nyomással, magasabb Hz frekvenciával “meglöki” a sebet, mindig annak méretének megfelelő, 1-3000 közötti ütésszámmal. A nagyobb sebeket magasabb ütésszámmal kell kezelni. A lökéshullám kezelés minimális kis fájdalommal jár, egyes páciensek viszont egyáltalán nem éreznek fájdalmat sebkezelés közben.
  4. Végül az utolsó lépés a seb kötözése. Ehhez specialistánk az ön számára optimális kötözőanyagot használja.

A lökéshullám kezelés ideje a seb méretétől függ, jellemzően mintegy 10 percig tart. Maga a sebkezelés ennél több időt is igénybe vehet a tisztítás és a kötözés miatt:

Egy páciens nálam annyi időt tölt el, amennyit a sebe igényel. Ha 10-15 perc elegendő számára az optimális sebkezeléshez, akkor 10-15 percet. Ha viszont az ő sebének az alapos tisztítás és kötözés miatt 1,5 órára van szüksége ahhoz, hogy a leghatékonyabb legyen a sebgyógyulás, akkor 1,5 órát foglalkozom vele. Munkámban mindig a 100%-ra törekszem, foglalkozásomra nem munkaként, hanem hivatásként tekintek. Együtt örülök gyógyult pácienseimmel, hiszen számomra nagyon fontos, hogy elégedett, fájdalomtól mentes, gyógyult páciensek távozzanak a rendelésről.

Hegedűs Mónika
A BMM sebkezelő és lökéshullám specialistája

Az első találkozás jellemzően hosszabb időt vesz igénybe, mert ekkor sebkezelő és lökéshullám terapeutánk felméri a sebet, és kikérdezi a pácienst valamennyi panaszáról. Ezután minden részletre kiterjedő tájékoztatást ad a lökéshullám kezelésekről, a javasolt terápiáról és arról, hogy milyen eredmény várható.

Ellenjavallatok

A sebkezelés céljára használt lökéshullám terápiának is vannak ellenjavallatai. Ilyen például a csonthártyagyulladás, illetve a nagyon súlyos állapotú érszűkület. Ha nem lehet valakinél lökéshullámot alkalmazni, specialistánk akkor is tud segíteni más módszerekkel. A seb alapos megtisztításával és a professzionális sebkezelési folyamattal a legtöbb seb gyógyítható, még ha lassabban is, mintha a sebkezelés lökéshullám terápiával is kiegészülne.

Nehezen vagy egyáltalán nem gyógyul a sebe? Erős fájdalmai vannak emiatt és a mozgás is nehezebben megy? Forduljon ön is bizalommal sebkezelő és lökéshullám specialistánkhoz, Hegedűs Mónikához.

Hegedűs Mónika 37 éve dolgozik az egészségügyben, és specialistája a lábszárfekély és a nehezen gyógyuló sebek kezelésének. Nagyon hatékony sebkezelési módszert alkalmaz, melynek része a lökéshullám terápia is. Ezáltal a sebek szebben, gyorsabban és jobban gyógyulnak.