Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Hanyagtartás

Rossz a tartása gyermekének?

Így ismerheti fel és küszöbölheti ki!

szerző Dr. Holnapy Gergely | 2019.08.27.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


A helyes testtartás minden korosztályban fontos. Már egész kicsi korban észrevehető a gyerekeken, ha rosszul tartják magukat, és ebből a későbbiek során állandósult tartásproblémák jelentkezhetek. Gyermekek esetében ez különös figyelmet igényel, hiszen egy fiatalkori hanyag tartásból gyakran alakul ki gerincferdülés, ami akár korai porckopáshoz vagy porckorongsérvhez is vezethet. Alábbi cikkünkben Dr. Moravcsik Bence Balázs, a BMM ortopéd szakorvosa a kockázati tényezőkre, a megoldásokra és a megelőzés fontosságára hívja fel a szülők figyelmét.


Mikor beszélünk hanyag testtartásról?

Erről az általában gyerekeket érintő problémáról akkor beszélünk, amikor még nem alakult ki a gerincferdülés, azonban a rossz testtartás már kezd beidegződni. Ebből idővel kényszertartás alakulhat ki, amely – főleg gyermekeknél – maradandó is lehet. A hanyagtartás kezelésének elmulasztásától és fontosságának lekicsinyítésétől sajnos egyenes út vezet a gerincferdüléshez, amely felnőttként komoly hát- és derékfájdalmakat okozhat. Ugyanakkor megfelelő tornával könnyen és gyorsan orvosolható – ezáltal pedig megelőzhető a gerincferdülés kialakulása.

Mire figyeljen szülőként?

Amit fontos megfigyelni, hogy:

  • A gyermeke hogyan tartja magát ülés és járás közben
  • A vállak és a csípő szimmetrikus-e, ugyanis az aszimmetria már a gerincferdülés tünete is lehet. Ilyenkor érdemes mielőbb részt venni egy szűrővizsgálaton egy ortopéd szakorvosnál

Alábbi videónkban megmutatjuk, hogy szülőként hogyan tudja ellenőrizni gyermeke testtartását.

Mitől alakul ki?

Megdöbbentő tény, hogy napjainkban már az óvodások 60%-ánál, és a középiskolások 80%-ánál áll fenn valamilyen testtartásbeli probléma. Többnyire ilyenkor a csigolyákban még nincs semmilyen deformitás, hanem a rossz testtartás elsősorban a hát, a has és medence izomzatának gyengeségével függ össze.

Kialakulásának több oka lehet, például:

  • A hirtelen növés
  • Az izomzat csökkent teherbírása
  • A helytelen ülés, de
  • Akár pszichés tényezők is szerepet játszhatnak benne

Szakértőnk szerint leginkább a fiatalkori hirtelen növésnek köszönhető, mert az izmok fejlődése nem tudja megfelelő ütemben követni a csontok növekedését. A felborult izom-egyensúlyra azonban van megoldás.

A hanyagtartás 4 típusa:

  • Lapos hát, amikor a háti gerinc domborulata és az ágyéki (derék) homorulata csökkent, ennek következtében a hát lapos.
  • Kypholordotikus hát, amikor a háti domborulat és az ágyéki homorulat a normálisnál fokozottabb.
  • Nyerges hátról akkor beszélünk, ha a háti domborulat foka normális, de az ágyéki homorulat fokozott.
  • Domború hát esetében a háti domborulat ráterjed az ágyéki gerinc egy részére is.

A probléma mielőbbi diagnosztizálása és kezelése minden esetben kulcsfontosságú. Idejében megkezdett terápiával elkerülhető sok fájdalom és kellemetlenség a mindennapokban.


Mi a megoldás?

A testnevelés, a testtudat kialakítása, a mindennapi mozgás és sport mind-mind hozzájárulnak a gyermek megfelelő mozgásszervi fejlődéséhez. Mozgásterápiával, tornával már egészen pici kortól kezdve fejleszthetőek a tartásért felelős mélyizmok, így elkerülhetőek a későbbi mozgásszervi panaszok.

Kialakult probléma esetén pedig ajánlott mielőbb gyógytornász szakember felkeresnie, hiszen speciális, személyre szabott gyermekgyógytornával az adott probléma visszafordítható.

Dr. Holnapy Gergely PhD

Dr. Holnapy Gergely PhD

Ortopéd egyetemi adjunktus

Dr. Moravcsik Bence

Dr. Moravcsik Bence

Ortopéd-traumatológus

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.

Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!