Oldal kiválasztása

A csigolyaelcsúszás, latinul spondilolysthesis a gerinc egy degeneratív elváltozása, melynek során az egyik csigolyatest elcsúszik az alatta lévőhöz képest. A probléma okait és megoldásait magánrendelőnk gyógytornásza, Tilly Tamás magyarázza el.

A csigolya elcsúszását a csigolyatestből kiinduló csigolyaív megszakadása, törése előzi meg. Amennyiben ez mindkét oldalon megtörténik, a csigolya instabil lesz, és a rá ható erőknek megfelelően előre mozdulhat. A kórkép bármely életkorban előfordulhat, leggyakrabban az ágyéki gerinc és a keresztcsont átmeneténél, a keresztcsont ízületi felszínének előre lejtése miatt. Kialakulásában több tényező játszhat szerepet, úgymint az ágyéki gerinc csontos fejlődési rendellenessége, traumás sérülés, daganatos megbetegedés vagy csontritkulás következtében meggyengült csontszerkezet. Leggyakoribb az isthmikus típus, mely a csigolyaív pars interarticularisának fáradásos törése. Hajlamosító tényezője az ágyéki gerinc nagymértékű flexio-extensios mozgása, például sportolók esetében.

 spondilolisthesis

Mivel a csigolyákat bonyolult izomrendszer és kötőszövetes burkok veszik körül, a csigolyaív törése nem minden esetben szül tünetet. Gyakran áll kamaszkori derékfájdalom hátterében, sokszor csak nagymértékű terhelésre jelentkezik panasz. Neurológiai tünetek csak extrém esetekben jellemzik. Fizikális vizsgálat során a tövisnyúlványok sorában lépcsőképződés látható, oldalirányú röntgenfelvételen a törésvonal ábrázolódik. A kórképre általában a terhelésre jelentkező fájdalmak és a gerinc melletti izomzat feszessége hívja fel a figyelmet.

A spondilolysthesis a legtöbb esetben konzervatívan kezelhető, műtétre csak ritkán kerül sor. Mivel a csigolyák csontos stabilitása zavart szenved, különös figyelmet kap a gerinc izmos stabilitásának fejlesztése. A csigolyákat egymással összekötő izomrendszer megfelelő ereje és működése mellett megállítható a csúszási tendencia és mérsékelhetőek a panaszok. Fontos továbbá a helyes testtartásgyakorlása és a megfelelő ergonómia, melyek kímélik a gerincet és megakadályozzák a további elváltozások kialakulását.

A panaszok megszüntetése céljából forduljon bizalommal gyógytornászhoz!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

+36 1 44 33 433 telefonszámon, a hét minden napján 8:00 - este 20:00 -ig a munkatársaink fogadják hívását, vagy visszahívják Önt.

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Szakorvosok válaszolnak kérdésére. 

You have Successfully Subscribed!

Share This