Kisebb-nagyobb sérülések a kézen gyakran előfordulnak, nem mindegy azonban, hogy mit teszünk utána. Vannak olyan helyzetek, amikor a kis bajból is lehet nagy gond, és nem szabad elbagatellizálni a helyzetet. Dr. Lénárt Anett kézsebész adjunktus osztja meg tanácsait a kézsérülésekről.

 

Legáltalánosabb kézsérülések

Bárkivel, bármikor előfordulhat, hogy véletlenül elvágja az ujját. Ez lehet papírral, késsel, ollóval, konzervvel, vagy igazából bármilyen hegyes-éles dologgal. A lényeg, hogy minden esetben, akármilyen pici vágásról is legyen szó, vigyázni kell rá, hogy ne fertőződjön el! Kézsebész szakorvosként sajnos volt már szerencsém olyan háziasszonyhoz, aki megvágta az ujját, majd ragtapasz vagy kesztyű nélkül folytatta a takarítást olyan vegyszerekkel, amik gyakorlatilag szétmarták a sebet és komoly elfertőződést okoztak.

A problémával ráadásul csak több nap után keresett fel szakorvost, így már csak egy sürgős műtéttel lehetett megmenteni a kezét. Tanulság ebből, hogy a kis vágás is sérülés, és tegyük meg azokat az egyszerű óvintézkedéseket, amikkel elkerülhetjük a nagyobb bajt. Ha nem tudjuk tisztán tartani a körülmények miatt, akkor ragasszuk le, és a „piszkos munkához” húzzunk fel egy vékony gumikesztyűt.

Súlyosabb kézsérülésekkel forduljunk szakorvoshoz

A nagyobb vágásoknak a kockázata is nagyobb. Egy mély seb az ujjon vagy a kézen könnyen érinthet ideget, aminek érzéskiesés, zsibbadás a következménye. Ilyenkor mindenképpen szükséges orvoshozfordulni, egyrészt a seb megfelelő ellátása és gyógyulása érdekében, másrészt az idegi érintettség tisztázása és gyógyítása érdekében. Ne felejtsük el, hogy az idegszál átvágása akár teljes érzéstelenséget is okozhat, ami bizonyos szakmák esetén a karrier halála lehet.

Fontos szabály, hogy a vérző kezet SOHA ne lógassuk! Erősen vérző seb esetén az sem baj, ha kicsit szorosabban kötjük be, de figyeljünk rá, hogy hosszabb ideig ne legyen elszorítva a keringés! Kötözés után igyekezzünk feltámasztani, felpolcolni a sérült végtagot, hogy elkerüljük a nagy vérveszteséget.

 

Kézsérülések ujjficam, rándulás, törés

Kevésbé véres, de mégis veszélyes az ujjficam, rándulás vagy törés. Ezek általában sportolás vagy baleset következtében fordulnak elő. Számos sérülés keletkezik sportolás közben, például valamilyen labdajáték során, esetleg egy rossz mozdulat miatt. Egy rosszul eltalált kemény labda is elég a töréshez, ezért nem szabad félvállról venni az esetet. A törés szerencsére kevésbé gyakori, mint a ficam vagy a rándulás, azonban ez utóbbiaknál is előfordulhatnak olyan szövődmények, amik akár hosszú távra is veszélyeztetik kezünk használhatóságát. Történhet porcleválás vagy ínszalag szakadás is, amit a keletkező duzzanat miatt kizárólag szakorvos tud észrevenni, ezért semmiképp ne hagyjuk ki a vizsgálatot!

Kézsérülések esetén forduljunk mielőbb kézsebészhez vagy baleseti sebészhez annak érdekében, hogy kezünk épsége még sokáig megmaradjon!

Dr. Lénárt Anett kézsebész és ortopéd-traumatológus szakorvoscikke megjelent a Femcafé.hu

2 hozzászólás

 1. Érdeklődni szeretnék hogy abban az esetben ha ízületi problémák vannak, akkor mi a teendő? ujjperc ízületem van, ami nagyon kellemetlen, fájdalmas és ráadásul nagyon csúnya is. Duzzadt, piros és görbül az ujjam. Válasz levelét várva köszönettel, Rné

  Válasz
  • Kedves Ágnes!

   Ha ilyen panaszokat tapasztal, akkor mielőbb érdemes felkeresni szakorvosunkat Dr. Szalotay Tibor kézsebész főorvost.
   Mindenképpen orvosi vizsgálat szükséges a panasz kivizsgálásához és a pontos diagnózis felállításához.

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest

Share This