Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Keresztszalag

Keresztszalag szakadás

szerző Marketing BMM | 2022.06.21.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Óra

Online időpontfoglalás

Óra

Online időpontfoglalás

Mik a keresztszalag szakadás jellegzetes tünetei? Mi váltja ki ezt a fajta sérülést, milyen típusai vannak, és milyen esetekben szükséges a műtéti beavatkozás?

Írásunkból hiteles orvosi információkat olvashat a keresztszalag szakadásról. Magánrendelőnk szakorvosai pedig a legmodernebb terápiás megoldásokkal várják keresztszalag szakadást elszenvedő pácienseinket.

Dr. Gáspár Szabolcs

Dr. Gáspár Szabolcs

Ortopéd-traumatológus főorvos

Mi az a keresztszalag szakadás?

A keresztszalag szakadás egy nagyon gyakori sérülés, ami jellemzően a 15-45 év közöttiek korosztályában fordul elő. A térd rendkívül összetett ízület, melynek stabilitásáról az elülső és hátulsó térdszalagok gondoskodnak. A szalagok nagyon erős, rostos szövetek, amik X alakban kötik össze a sípcsontot és a combcsontot. Szakadásuk nagyon gyakran sportolás közben, hirtelen mozdulatoknál következik be. A keresztszalag szakadás nőknél gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál.

Milyen fajtái vannak a keresztszalag szakadásnak?

Megkülönböztetjük az elülső és a hátulsó keresztszalag szakadását. Az elülső szalag szakadása a gyakoribb és általában ez a súlyosabb sérülés, míg a hátulsó keresztszalag jellemzően kevésbé súlyosan sérül.

A keresztszalag szakadása lehet teljes vagy részleges. Részleges szakadás esetén a térd valamennyire mozgatható és terhelhető, ám fájdalmas és instabil. A tünetekhez duzzanat is társulhat. Teljes keresztszalag szakadás esetén a sérülés pillanatában pattanó, roppanó érzet tapasztalható a térdben, és hirtelen erős fájdalom is jelentkezik. A páciens sokszor lábra sem tud állni, a térd gyakran nem is terhelhető.

Megelőzhető a keresztszalag szakadás?

Ha valakinek érzékenyek vagy lazák a térdízületei, akkor javasolt kerülni az olyan sportokat, amelyeknél fokozott terhelésnek van kitéve a térd (labdarúgás, kosárlabda, síelés, tenisz, kézilabda). Aki ezeket a sportokat űzi, sokat tehet a keresztszalag szakadás megelőzéséért azzal, ha rendszeres gyógytorna keretében célzottan megerősíti a térd környéki izmokat, hogy azok a lehető leghatékonyabban segíthessék a térdszalagok stabilizáló munkáját. Idősek és hobbisportolók számára is javasolt a célzott izomerősítés

Elülső keresztszalag pótlás

Mitől szakad el a keresztszalag?

Az elülső keresztszalag jellemzően a csavarodással járó mozdulatok, a térdízület oldalirányú elmozdulása és az ízület túlnyújtása vagy túlhajlítása miatt szakadhat el. A sérülés az esetek mintegy háromnegyed részében sportolás közben történik. A hirtelen megállással és irányváltoztatással járó mozgásformák végzése közben fordul elő leggyakrabban. Ilyen például a labdarúgás, a kosárlabdázás, a síelés, a tenisz és a kézilabdázás.

Lehetnek káros szövődményei?

Ha elszakad az elülső keresztszalag, a térdízület instabillá válik. Megfelelő kezelés nélkül ennek hatására a porcfelület károsodik, és ízületi kopás (artrózis) alakulhat ki. Az artrózis pedig egyre súlyosbodó fájdalmakat és mozgási nehezítettséget okozhat. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy ha észleli magán a keresztszalag szakadás tüneteit, forduljon mielőtt ortopéd szakorvoshoz!

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Óra

Online időpontfoglalás

Óra

Online időpontfoglalás

Hogyan történik a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a keresztszalag szakadás kivizsgálása?

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő szakorvosai országos intézmények oktatói, vezető orvosai, akik nagy tapasztalattal, gyors és pontos diagnózis felállítással, és személyre szabott kezelési tervvel várják pácienseiket. Budapest több pontján, Budán, Pesten és Óbudán találhatók családias, színvonalas rendelőink. Első lépésben kérjen időpontot valamely ortopéd szakorvos kollégánkhoz a +36 1 44 33 433-as telefonszámon. Akár mára, holnapra vagy hétvégére is tudunk időpontot adni.

Az orvosi vizsgálat során ortopéd szakorvosunk először kikérdezi Önt a sérülés kialakulásának körülményeiről és a tapasztalt tünetekről. Ezután fizikális vizsgálattal ellenőrzi a térd mozgásképességét és funkcióvesztéseit. Az elülső keresztszalag szakadás igazolására léteznek speciális tesztek is. Az úgynevezett Lachman-teszt során az orvos vizsgálja például a sípcsont előre irányuló elmozdulását, amely nagyobb mértékű az átlagosnál elülső keresztszalag szakadás esetén.

A diagnózis felállításához képalkotó vizsgálatokra is szükség lehet. Orvosunk megnézi az Ön által hozott felvételeket, és szükség szerint kiegészítő vizsgálatokat is kérhet. Keresztszalag szakadás esetén az ultrahang vagy MR vizsgálat jön szóba, mivel ezekkel a módszerekkel a lágyrészek, így a szalagok állapota is vizsgálható. Az MR (mágneses rezonancia) vizsgálat részletgazdag, nagy felbontású képet ad az ízületek és szalagok állapotáról. Orvosunk ezután személyre szabott kezelési tervre tesz javaslatot Önnek.

Több szempontot megvizsgálva dönt arról az orvos, hogy szükséges-e műtéti beavatkozás. Szempont a páciens kora, életmódja, testalkata és fizikai aktivitása is. Például, ha a páciens sportol, vagy a térdet igénybe vevő fizikai munkát végez, akkor a szalagszakadás műtéti ellátása a célravezető. A műtét emellett általában akkor javasolt, ha a szalag szakadás mértéke több mint 50%.

A keresztszalag szakadás műtéti kezelése

Az elülső keresztszalag teljes szakadásánál nincs esély arra, hogy a szalag magától regenerálódjon. Így ilyenkor a műtét jelenti a megoldást. Ha ez elmarad, akkor a térd instabil működése korai artrózishoz (ízületi kopás) vezethet. A keresztszalag szakadást műtétileg jellemzően úgynevezett szalagplasztikával kezelik. A beavatkozás során a comb egyik ínjából pótolják a sérült szalagot.

A műtét menete

Az operáció során a műtőorvos a térdízület sípcsont feletti részén ejt egy kisméretű bemetszést, és ezen keresztül eltávolít két hajlítóín darabot. Ezt követően egy speciális csőkamera segítségével alaposan átvizsgálja a térdízületet, és ha egyéb sérülést is talál, azt ellátja. Ezután a sípcsonton és a combcsonton furatokat ejt, és a hajlítóínból elülső keresztszalagot képez, melyet csavarral és felszívódó tüskékkel rögzít.

Speciális műtéti eljárás keresztszalag szakadás esetén

Nálunk is elérhető egy olyan speciális műtéti technika, amely során az eredeti eredési pont helyére illesztjük a keresztszalagot. Emellett egy speciális rögzítési technikát alkalmazunk, ami nagyon stabilan rögzíti a beültetett szalagot. Ennek az az előnye, hogy a páciensnek a műtét után nem kell külső rögzítőt viselnie, illetve tehermentesítenie a lábát. Ez felgyorsítja a rehabilitáció folyamatát.

Műtét után

A keresztszalag szakadás műtétet követően a rehabilitáció segíti a teljes gyógyulást. A korán megkezdett vagy túlzott erőltetés és az optimálistól eltérő terhelés ízületi károsodáshoz vezethet. Emiatt fontos, hogy a rehabilitáció menetét a szakorvos és a gyógytornász kontrollálja. A gyógytornász személyre szabott gyakorlatokkal segíti a páciensek gyógyulását. A cél a fájdalommentes mozgás és az eredeti ízületi mozgásterjedelem helyreállítása és a terhelésre való felkészítés. A műtétet követően mintegy 2 hónappal a legtöbb páciens már kerékpározhat, és mintegy fél évvel az operáció után minden olyan sportot képesek űzni, amit a sérülésük előtt is.

Térdproblémái vagy egyéb mozgásszervi panaszai vannak? Kérjen időpontot a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőbe, ahol a legmodernebb kezelési lehetőségekkel és nagy tudású, tapasztalt szakorvosokkal várjuk!

Térdegészség Titkai

Online Konferencia

Regisztráljon
az ingyenes eseményre.

A konferencián lerántjuk a leplet a térdpanaszokról és kezelési lehetőségekről.

 

You have Successfully Subscribed!