Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Ízületi gyulladás

Ízületi gyulladás - Ősszel felerősödhetnek a fájdalmak

szerző Dr. Szeles Flórián | 2022.10.19.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


Önnél is súlyosbodnak az ízületi gyulladás tünetei ősszel? Nem ritka, hogy a reumatológiai ízületi panaszok tünetei hullámzóak, vagyis vannak olyan időszakok, amikor nagyon enyhék a panaszok, máskor viszont még a felállás és a járás is nehézséget okoz. Milyen tünetei vannak az ízületi gyulladásnak? Miért erősödhetnek fel a panaszok ősszel? Kihez lehet fordulni, ha pontos diagnózist szeretne? Hogyan kezelhető hatékonyan az ízületi gyulladás? Írásunkból megtudhatja.


Milyen tünetei vannak az ízületi gyulladásnak?

Az ízületi gyulladás tünetei a test különböző ízületeit érinthetik. Gyakran fordul elő például a reumatológiai panasz a térdben, a vállakban, a csípőben és az ujjakban. Jelentkezhet egyetlen ízületben, de több testtáj is érintett lehet egyszerre. Az első számú tünet a fájdalom. Emellett az érintett testrész gyakran bepirosodik, megduzzad, merevebbé válik, és hőemelkedés vagy súlyosabb esetben láz is előfordulhat. A gyulladt ízület funkcióvesztése is gyakori, például nehezebben tudjuk behajlítani a lábat, vagy nehézkesebb lesz megfogni és felemelni tárgyakat. Fáradékonyság és gyengeség is társulhat a tünetekhez.

Valóban felerősödik ősszel a fájdalom?

Az ízületi gyulladás kialakulásának hátterében többféle ok állhat. Ilyenek például az autoimmun folyamatok, amikor a saját immunrendszer sejtjei támadják meg az ízületet. Emellett anyagcsere probléma, bakteriális fertőzés vagy túlterhelés is lehet a kiváltó ok. Az ízületi gyulladás tehát nem a hideg, őszi idő következménye, viszont vannak, akik azt tapasztalják, hogy a tünetek felerősödnek ilyenkor. A véletlen nagy szerepet játszik, de mi lehet még ennek hátterében?

Ha valaki nyáron a nagy melegben nem mozgott sokat, és ősszel elkezd többet sportolni vagy kirándulni, azzal könnyen túlerőltetheti magát. Ez pedig felerősítheti az ízületi gyulladás tüneteit.

Ősszel nagyon változékony az időjárás: a meleg, leizzasztó idő akár tíz perc alatt is átalakulhat szeles, hideg időjárássá. Ha hirtelen történik a lehűlés, az izmok befeszülhetnek, görcsössé válhatnak, és az erek összehúzódnak. Mindez felerősítheti a reumatológiai panaszokat.

A borús, sötét napok gyakoribbá válnak az ősz beköszöntével. Ennek hatására sokaknál rossz hangulat alakul ki, és erősödhetnek a szorongásos tünetek. Ez könnyen izomfeszültségekhez vezethet, ami miatt súlyosbodhatnak az ízületi gyulladással járó tünetek. Ugyanakkor, ha valaki stresszes és szorong, azzal a fájdalomtűrő képessége csökkenhet, így erősebbnek érezheti a reumatológiai panaszait.

Gyakoribbá válnak a frontátvonulások az őszi időszakban. A hidegfrontok során a légnyomás megnő, és ez fokozhatja a fájdalmat az amúgy is gyulladt ízületekben.

Panaszok vizsgálata – megoldás a reumatológia

Mit tegyen, ha ősszel felerősödnek az ízületi fájdalmai, illetve ha ebben az időszakban jelennek meg újonnan a reumatológiai tünetek? Javasolt felkeresni egy reumatológus szakorvost, aki a régóta fennálló panasz esetén segít megállapítani, hogy valóban a korábban már diagnosztizált betegség tünetei erősödtek-e fel, vagy pedig kialakult egy új elváltozás. Új tünetek esetén pedig a reumatológus orvos diagnosztizálja a tünetek hátterében meghúzódó betegséget.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Pontos diagnózis, reumatológus szakorvossal

A reumatikus jellegű mozgásszervi panaszok eredetének kivizsgálásával reumatológus szakorvost javasolt felkeresni. A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben sürgős esetben 19 órán belül biztosítjuk az Ön számára a reumatológiai szakorvosi kivizsgálást. A hét minden napján elérhető a szakrendelés. Nálunk nincs várakozási idő, a megadott időpontban fogja Önt fogadni orvosunk.

A reumatológiai vizsgálat első lépése a kórelőzmény felvétele. Ennek részeként a reumatológus kikérdezi a pácienst aktuális és korábbi ízületi gyulladásos tüneteiről, megkérdezi, hogy mikor, milyen körülmények között jelentkezett először a probléma, hogy milyen napszakban erősebb a fájdalom, és milyen betegségek szerepelnek a páciens, illetve a páciens családjának múltjában. Az esetleges műtétek és a szedett gyógyszerek is szóba kerülnek.

Ezután fizikális vizsgálatot végez a reumatológus. Megtekinti a panaszos testrészt, majd tapintással is átvizsgálja, ellenőrizve az ízületek funkcióit. Sok esetben már ez is elegendő lehet a diagnózis felállításához, de vannak olyan esetek, amikor további vizsgálatokat is elrendel a reumatológus szakorvos. Szükség lehet például laborvizsgálatokra, röntgen, ultrahang, vagy mágneses rezonancia (MR) vizsgálatra.

A vizsgálatok alapján a reumatológus felállítja a diagnózist, és személyre szabott kezelési tervet javasol, a legmodernebb és leghatékonyabb kezelési módokat alkalmazva.

Hogyan kezelhető az ízületi fájdalom?

Az ízületi gyulladások kezelése legtöbbször konzervatív úton történik. Ha valamilyen autoimmun folyamat vagy anyagcsere betegség áll a háttérben, akkor annak kezelése is fontos a gyógyuláshoz.

Az ízületi gyulladások kezelésének fontos momentuma a fájdalom és a gyulladás mérséklése, illetve megszüntetése. Ennek érdekében gyulladáscsökkentő tablettát vagy kenőcsöt írhat fel a reumatológus. Erősebb, szűnni nem akaró fájdalom esetén szteroidos injekció adását is javasolhatja a reumatológus.

A gyógyulást nagyban segítheti a fizioterápia, amelynek központi eleme a gyógytorna, és többféle más kezeléssel is kiegészülhet a kezelés. A gyógytornász irányításával végzett gyógytorna elősegíti a fájdalmak csökkentését, az ízületi mozgástartomány növelését, az izmok megerősítését és az elveszett ízületi funkciók visszaállítását.

A reumatológus szakorvos és a gyógytornász életmód tanácsokat is javasolhat. A rendszeresen végzett, a páciens állapotához igazított sport például sokat javíthat az ízületi gyulladás, illetve a reumatológiai betegségek tünetein.