Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Térdfájdalom

Fiatalokat érintő térdpanaszok és megoldási javaslatok

szerző Dr. Gáspár Szabolcs | 2020.09.15.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

A fiatal korosztályt érintő térdpanaszok

A térdpanasz minden korosztályt érintő probléma, sajnos a fiatalok körében is egyre gyakoribb. Fiatal korban a térdpanaszok kiváltó oka leggyakrabban valamilyen sportsérülés, baleset vagy extrém megterhelés. Egy hirtelen rossz mozdulat, egy erős ütés, vagy akár egy nem megfelelő mozdulatsor ismétlése komoly következményekkel járhat ami a térdet illeti.

Térdpanaszok leggyakoribb okai?

Az egyik leggyakoribb térdsérülés a rándulás vagy ficam, ilyenkor a térd hirtelen kicsavarodik. Ez okozhatja a térdszalagok sérülését, és az ún. meniscus, vagyis a térdízület belsejében található félhold alakú porclemez szakadását, vagy leválását is. Ilyen sérülés esetén a fájdalom azonnal jelentkezik, mozgáskorlátozottságot okoz és mielőbbi szakorvosi vizsgálatot, valamint ellátást igényel. Jellegzetes fájdalom és mozgatásra jelentkező kattogó hang segíti a diagnosztikát, de a sérülés pontos felméréséhez képalkotó vizsgálatot is elrendelhet a szakorvos. A meniscus sérülései műtéti úton gyógyíthatóak, a térdszalagok esetén a sérülés mértékétől és a térdet körülvevő izmok állapotától függően ortopéd szakorvos dönt a megfelelő kezelési módról. Egyes esetekben konzervatív kezeléssel is rendbe jön a térdszalag, sportsérülés esetében azonban általában csak a műtéti beavatkozás hoz hosszú távú megoldást.

Térdpanasz: sportsérülés a futástól?

Gyakori sportsérülés az ún. „futótérd“ is. Az előző térdsérülésekkel ellentétben ez a probléma nem egy hirtelen traumához köthető, hanem kicsit lassabban kialakuló degeneráció. A fájdalom ebben az esetben terhelésre jön elő és fokozódik, de az idő múlásával akár állandósulhat is. Oka a térdízület hosszú távú, nem megfelelő terhelése, ami miatt íngyulladás és porckopás alakul ki a térdben. A gyulladás duzzanattal és jellegzetes fájdalommal jár. Kezelésére konzervatív terápia ajánlott: gyógyszeres gyulladáscsökkentés, pihentetés, porcerősítő készítmények, gyógytorna. Gyógyulás után fokozottan oda kell figyelni a terhelés minőségére, érdemes lehet akár egy személyre szabott, speciális talpbetétet is beszerezni.

Nyáktömlő gyulladás a térdízületben

A térdízületben ún. bursák, azaz nyáktömlők fedik a csontos kiemelkedéseket, melyek kisebb traumák összegződéseként, vagy egy sérülés következményeként szintén begyulladhatnak. Ilyenkor a bursa megtelik folyadékkal, és feszítő fájdalom lép fel.

A kezelés első lépése az ízületi folyadék szakszerű eltávolítása, ezután pedig fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő konzervatív terápia javasolt. Fontos a nyáktömlő gyulladás eredetének tisztázása és az esetlegesen még fennálló kiváltó ok megszüntetése.

Térdpanasz: térdízületi gyulladás fiatal korban

Bár első hallásra nem tartozik fiatalkori térdpanaszok közé az ízületi gyulladás, mégis szót kell ejteni róla ebben a témában is. Ízületi gyulladást okozhat autoimmun betegség is, ami minden korosztályt érint, így sajnos a fiatalok körében is egyre gyakrabban előforduló betegség. Az autoimmun eredetű reumatoid artritisz az ízületeket támadja, a térdízületben erős fájdalmat, mozgásbeszűkülést, és gyulladást okoz. Kezelése összetettebb, mint egy „normál“ térdízületi gyulladásnak, mert ez esetben a problémát az immunrendszer nem megfelelő működése okozza. Speciális gyógyszeres kezelés, életmódváltás és személyre szabott mozgásterápia szükséges a betegség kordában tartásához.

A térdízületi fájdalom minden esetben szakorvosi kivizsgálást igényel. Forduljon bizalommal kiváló ortopéd és térdspecialista szakorvosainkhoz!

Dr. Lacza Zsombor

Prof. Dr. Lacza Zsombor PhD

Ortopéd-traumatológus

Dr. Gáspár Szabolcs

Dr. Gáspár Szabolcs

Ortopéd-traumatológus osztályvezető főorvos

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.

Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!

Térdegészség Titkai

Online Konferencia

Regisztráljon
az ingyenes eseményre.

A konferencián lerántjuk a leplet a térdpanaszokról és kezelési lehetőségekről.

 

You have Successfully Subscribed!