A csípő környéki fájdalom a köztudatban úgy él, mint az idősek kopásos betegsége, azonban számos esetben érinti a fiatalabb korosztályt is, akik a panaszok észlelésekor elsőként az interneten keresnek megoldást. Az öndiagnózis azonban nem mindig célravezető – a probléma ugyanis ennél összetettebb is lehet.Dr. Molnár Szabolcs PhD. ortopéd-traumatológus főorvos avat be minket a részletekbe.

Ha a csípőtáji fájdalom oka az ízületi porckopás

Csípőtáji fájdalom esetén elsőként mindenki ízületi porckopásra gondol. Ez valóban nagyon gyakori kórkép, azonban a tisztázáshoz mindenképpen szükséges ortopéd szakorvosi vizsgálat és röntgenfelvétel is. A csípőízületi kopás, azaz coxarthrosis fő jellemzője, hogy fokozatosan alakul ki, és az idő előrehaladásával romlik. Elsőként csak reggelente, felkelés után érezhetőek az ízületi merevséggel, mozgásbeszűküléssel és fájdalommal járó panaszok. Kezelés nélkül végstádiumban akár teljes járásképtelenség is bekövetkezhet.

A folyamat elején a kezelés porcerősítő étrendkiegészítő szedéséből és megelőző, izomerősítő gyógytornából áll. A későbbiekben szóba jöhet a hyaluronsavas injekció, illetve a Lipogems (ún. „őssejt”) terápia is. Ezekkel a konzervatív kezelésekkel sokáig lelassítható a kopási folyamat, azonban gyakran szükség van műtéti beavatkozásra. A protézis beültetés tartós panaszmentességet biztosít, természetesen a megfelelő rehabilitáció alkalmazása esetén. A mozgásterápiának a műtét után is elengedhetetlen szerepe van.

 

Csípőtáji fájdalom oka a nyáktömlő gyulladás

Van azonban több, ettől eltérő lehetőség is, ami gyakran okoz csípőtáji fájdalmakat, pl: porckorongsérv, gerincbetegségek kisugárzása vagy a combcsontfej ún. elhalása. Ezekhez képest sokkal jóindulatúbb, az úgynevezett azaz nyáktömlő gyulladás, amire kevesen gondolnak a tünetek megjelenésekor, pedig nagyon fontos az időben történő felismerése. A nyáktömlő gyulladást általában a csípő megerőltetése okozza, és hirtelen fellépő fájdalommal, valamint duzzanattal jár. Nem kíséri azonban láz vagy gyengeség, ezért a laikusok ritkán gondolnak gyulladásra. Ortopéd szakorvos azonban könnyen megállapíthatja a helyes diagnózist. A nyáktömlő gyulladás kezelése meglehetősen eltér a porckopás kezelésétől, ezért mindenképpen érdemes öndiagnózis helyett szakorvosi segítséget kérni.

A nyáktömlők, azaz bursák az ízületek kipárnázására, az izmok-ínak mozgásának megkönnyítésére szolgáló, folyadékkal teli üregek. Gyulladásuk esetén az adott testrész nyugalomba helyezése, pihentetése alapvetően szükséges. Emellett nonszteroid fájdalomcsillapító krémek helyi alkalmazása, speciális, kímélő-átmozgató gyógytorna, esetleg krioterápia jön szóba. Ritkán, makacsul fennálló panaszok esetén szükség lehet a folyadékgyülem leszívására, vagy helyi hatású, gyulladáscsökkentő szteroidos injekciós kúrára. Műtéti megoldása csak extrém esetben merül fel.

A megfelelő diagnózis tehát kulcsfontosságú a kezelés sikerességéhez. Panaszok esetén mindenki forduljon ortopéd szakorvoshoz, hiszen tapasztalatunkkal és tudásunkkal mi mindig gyógyulást szolgáljuk!

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest

Share This