Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu

Bütyök

Bütyök

szerző Dr. Molnár Péter | 2020.01.08.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Hogyan és mitől alakul ki a bütyök?

A bütyökre való hajlam örökölhető, lehet genetikai oka, viszont a nem megfelelő cipő (szoros, keskeny orrú, magassarkú) viselése, vagy nagyobb terhelés is okozhatja. Ez a lábdeformitás is nagyobb részben a hölgyeket érinti, és akár már gyerekkorban is elkezdődhet, de idősebb korban egyre gyakoribb a kialakulása. Emellett a rossz lábtartás vagy a nem megfelelő cipő, a lúdtalp vagy nagyobb terhelés, mint a sport és a nagyobb testsúly is előidézheti a bütyköt a lábujjon. Amennyiben a családban előfordult, érdemes már előre prevencióban (megelőzésben) gondolkodni. Egyedi talpbetét viselésével, kényelmes cipővel elkerülhető a bütyök kialakulása.

A bütyök kialakulásának első jele lehet, a középső lábujj alatti bőr megvastagodása, a járás kezd fájdalmassá válni, a cipő viselése kényelmetlen, sokszor kidörzsölheti a lábujjat is. Ez az elváltozás a lábboltozat nem megfelelő, egyenetlen terhelése miatt alakul ki. Ilyenkor a lábközépcsontok szétterülnek, a talpi párna lesüllyed, így alakul ki rajta a bőrkeményedés. Már akár ilyenkor érdemes ortopéd szakorvoshoz fordulni, hogy a súlyosabb elváltozások kialakulását elkerüljük. Néha ezzel egy időben fájdalmas ízületi gyulladás is előfordulhat a lábujjon. A pontos diagnózist mindenképpen bízza szakemberre, a nagyobb probléma elkerülése érdekében!

Mikor szükséges a műtét? Hogyan kerülhető el?

Ha a járást és a cipő hordását még nem akadályozza a bütyök, akkor talpbetéttel, és kényelmes cipő és/vagy lábujjkorrigáló viselésével még visszafordítható, megállítható a bütyök kialakulásának folyamata. Csak esztétikai probléma miatt nem érdemes műtétben gondolkodni.

Viszont amennyiben a járás annyira fájdalmas, hogy a napi rutin elvégzésében is akadályt képez, nem tud megfelelő cipőt viselni, fájdalmas a járás, ami akár az egész vázszerkezetre, akár a derékra, és gerincre is kihathat, akkor érdemes a műtétet megfontolni. Fontos, hogy megfelelő, ortopéd orvost válaszunk, akinek nagy tapasztalata van a hasonló műtétekben, hiszen többféle műtéti megoldás alkalmazható, és neki az adott esetre legmegfelelőbb megoldást kell javasolnia.

Mivel a csontot vágni vagy faragni, és utána rögzíteni is kell, ezért fel kell arra készülni, hogy a gyógyulás kb 6 hete vesz igénybe, ezalatt csak minimálisan terhelhető a láb, érdemes minél többször felpolcolva pihentetni, hogy a szívvel egy magasságban legyen, ezáltal a hidrosztatikai nyomás csökkenthető.

A műtét hosszútávon is eredményes, amennyiben nem térünk vissza a bütyök kialakulásához vezető életmódhoz. Ha egyedi talpbetétet hordunk, kerüljük a szűk, kényelmetlen cipőket, akkor a bütyök nem fog újra kialakulni.

Kalapácsujj vagy bütyök teszi fájdalmassá a járást?
Töltse le ingyenes Útmutatónkat!

Minde amit tudnia kell az előláb műtétekről!

You have Successfully Subscribed!