A Bechterew-kór, vagy spondylitis ankylopoetica (röviden SPA) a gerinc gyulladásos betegsége. Indulása, a kezdeti tünetek megjelenése fiatalabb korban jellemző és nagyobb arányban érinti a férfiakat, mint a nőket. Elsősorban a 40 éves kort megelőzően jelentkező nyugalmi, hajnali derékfájdalom esetén kell a gyanúját felvetni. Dr. Mihola Dóra a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő reumatológus szakorvosa avat be minket, mire figyeljünk oda a Bechterew kórral kapcsolatosan.

 

Ebben a reumatológiai kórképben a gerincet alkotó szegmentumok közötti gyulladás révén olyan meszesedési-csontosodási folyamat zajlik, melynek végeredményeként kifejezetten korlátozott mozgású, akár botmerev gerinc alakulhat ki. Ha a gerinc mozgékonysága már jelentősen korlátozott, a kóros testtartás következtében rendszerint a vállak és csípők mozgástartománya is beszűkül.

 Bechterew kór reggeli fájdalom

 

Mivel a gyulladás a bordák gerincoszlophoz illetve szegycsonthoz történő illeszkedésénél is fennáll, a mellkas tágulékonysága csökken, így a légzéskapacitás romolhat. Jellegzetes az inak, szalagok csontokhoz történő tapadási helyén fellépő fájdalom. A betegek egy csoportjánál perifériás ízületekben is kifejezett gyulladásos jelek észlelhetőek.

Hasonló mozgásszervi eltérések, gerincelváltozások alakulhatnak ki egyes társbetegségek, például gyulladásos bélbetegség (M. Crohn, colitis ulcerosa), pikkelysömör (psoriasis), bizonyos szemgyulladás (uveitis) fennállása esetén.

 Bechterew kór orvosi vizsgálat

Mik a legfőbb tünetek, panaszok?

A gerincfájdalom jellegzetesen nyugalomban jelentkezik. Kulcsfontosságú a keresztcsonti ízület érintettsége, a kezdeti tünetek általában ennek az ízületnek a gyulladásához köthetők: a beteget hajnalban a keresztcsont területének farpofák, combok felé sugárzó fájdalma ébreszti fel, mely mozgásra általában kissé enyhül. Változó intenzitással okoz panaszokat, hetek, hónapok alatt viszont állandósulhat. Később a derék merevsége miatt nehézkessé válik az előre hajolás, a fej fordítása, a háti gerinc görbülete fokozódhat. A krónikus gyulladásos állapot az egész szervezetre kifejti hatását, étvágytalanság, fogyás, légszomj jelentkezhet, még a szív-érrendszeri megbetegedések kockázata is emelkedik.

 

Hogyan állítható fel a diagnózis?

Alattomos betegség, sokszor csak „banális” derékfájdalomnak vélik, ezért sajnos az első tünetek megjelenése és a diagnózis felállítása között esetenként még mindig szégyenletesen hosszú idő telik el. Típusos tünetek esetén mihamarabb reumatológiai kivizsgálás szükséges, hiszen a megfelelő képalkotó vizsgálatok (röntgen, MR) és laboreredmények, esetleg a HLA-B27 gén hordozás kimutatása segíthetnek a korai felismerésében.

A fizikális vizsgálat során bizonyos mérésekkel jellemezzük a gerinc funkcionális állapotát (mint például előre hajoláskor a páciens kézujjainak távolsága a talajtól, a mellkas körfogatának változása ki- és belégzéskor, a csigolyák egymástól való távolsága álló és előre hajló helyzetben), emellett a gyulladásos aktivitásra – laboreltérés hiányában – betegségspecifikus kérdőívek páciens általi kitöltése alapján következtetünk.

 Bechterew kór gerinc fájdalom

A Bechterew-kór kezelése

Krónikus betegségről van szó, mely a beteget élete végéig elkíséri. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének eszközeink a beteg állapotának javítására. A mozgásfunkciók megőrzésének érdekében a kezelés elengedhetetlen része a rendszeres gyógytorna. A betegnek fontos megértenie és elfogadnia, hogy a gyógytornász által megtanított, speciális, tartást, mozgást javító és légzőgyakorlatokatotthon is kitartóan kell végeznie.

Nem is olyan régen a fájdalom csillapítását illetően a nem-szteroid típusú gyulladáscsökkentő gyógyszerek használatára kellett szorítkoznunk, ami az esetek többségében nem volt elégséges, a betegség folyamatát, az ebből következő funkcióromlást nem állította meg. A biológiai terápiaidőszakának beköszöntével új horizont nyílt a betegek előtt, hiszen a gyulladásos folyamatban központi szerepet játszó molekula célzott gátlásával valóban el lehet érni a betegség aktivitásának csökkenését, a beteg teljes életet élhet.

A saját állapotáért felelősséget érző beteg, a reumatológus és a gyógytornász közös munkája a kulcs a betegség kezeléséhez.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest

Share This