Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Úszás

Úszás: mire jó és mire nem?

szerző Szabó Loránd | 2019.08.21.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


Nyáron egyre többen mennek a szabadba strandolni, napozni, úszni. Hűvösebb időben zárt medencékbe kényszeríti az idő a sportolni vágyókat és az elszántabb hobbi úszókat, de ilyenkor azok számára is vonzóbbak a körülmények, akik nem vágynak hideg vízbe. Ősszel sem kell elbúcsúznia az úszástól, mivel szervezetére igen jótékony hatással van.

Magánrendelőnk gyógytornásza, Szabó Loránd Domokos az úszás szervezetére gyakorolt hatásaiba avatja be alábbi cikkünkben.

Szervezete számára hasznos és előnyös a rendszeres mozgás, de figyelembe kell venni néhány olyan esetet, amikor kimondottan nem ajánlott ez a mozgásforma.


Mik az úszás előnyei?

  • Bárki belevághat, az is, aki esetleg gyermekkorában nem sajátította el a megfelelő technikákat. Néhány óra egy úszómesterrel, és utána bátran egyedül is napi szinten gyakorolhatja!
  • Bármilyen korábbi mozgásszervi sérülés után a legjobb közeg, hogy újrakezdje a sportolást. Mivel itt „biztonságot teremt” a víz felhajtóereje, így nem a teljes súlyával terheli az ízületeket, hanem akár 10%-ra is csökkentheti azt.
  • Jó cardio edzés, ami javítja a keringést, növeli a tüdőkapacitást, és ezáltal az állóképességet, így csökkenhet a nyugalmi pulzus és a vérnyomás is.
  • Serkenti az agy működését, így munka vagy tanulás előtt felpezsdítheti szervezetét, jó közérzetet teremt.
  • Nagyon jó stresszoldó hatású! Önmagában a mozgás endorfint termel, így csökkenti a stressz-szintjét, de az érzékelése is tompul ilyenkor, így nem jut annyi információ az agyba, tehát a vízben „ki tud kapcsolni”.
  • Szimmetrikus mozgás, ami az idegrendszer szempontjából elengedhetetlen. Sok aszimmetrikus inger és hatás éri napközben, amit ki kell egyenlítenie, nehogy maradandó elváltozások keletkezzenek a tartásában, mozgásmintájában. Ezt tudja korrigálni az úszással.
  • Gerincferdülés esetén szintén az egyik legjobb kiegészítő mozgásforma a gyógytorna mellett.

Mire nem jó az úszás?

  • Nem az úszás a legcélravezetőbb, ha a törzsizmait – főleg a hátizmait – szeretné megerősíteni. Ilyenkor a korábban említett felhajtóerő hat, így a víz közegellenállását és egyéb kisebb erőket le kell győznie, ami viszont elenyésző a gravitáció hatásával szemben. Ilyenkor a szárazföldi torna javasolt elsődlegesen.
  • Ugyanez igaz a csontsűrűség növelésére és megtartására. Fontos, hogy a gravitáció ellenében dolgoztassa az izmokat, és így terhelje a szervezetét. Ennek köszönhetően a csontjaira ható erő is segíti fiatal korban a csontszövet épülését, vagy közép- és idősebb korban a már megszerzett csontállomány csökkenését lassítja. Erre a vízben nincs lehetőség a fent említett okokból kifolyólag.

Ha tartósan mozgásszegény életmódot él, és ezen változtatni szeretne, először mindenképp érdemes mozgásszervi szakorvossal vagy gyógytornásszal konzultálnia.

Rendelőinkben egyénre szabottan tudunk segíteni abban, hogy hogyan érdemes elkezdeni sportolni, mozogni. Mivel önmagában az úszás nem elég arra, hogy megőrizze az izmai erejét és a megfelelő csontsűrűséget, ezért ajánlott valamilyen szárazföldi, szintén személyre szabott mozgással kombinálni.

Azonnali segítségre van szüksége?

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk.

Amennyiben mozgásszervi panaszai vannak, jelentkezzen be már most a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőbe, ahol a legmodernebb kezelési lehetőségekkel és felkészült szakorvosokkal várjuk!
Hívja a 06 1 44 33 433-as telefonszámot!